Follow:
boeken, kids

Geef een boek cadeau! De jeugdtitel is bekend!

Elk jaar is het weer een feest als de actie ‘Geef een boek cadeau’ begint! Een gaaf boek voor maar €2,00 is natuurlijk een feestje. Vorig jaar kon ik met de actie één van mijn jeugdfavorieten aanschaffen, Kruistocht in Spijkerbroek. En met deze actie kan je altijd je slag slaan om een super gaaf boek cadeau te geven.

Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen opgroeien tussen de boeken

De campagne ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken.

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!

Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen. In de afgelopen jaren zijn er ook boeken gedoneerd aan projecten op het gebied van bijvoorbeeld leesbevordering en bestrijding van kinderarmoede.

Koning van Katoren van Jan Terlouw verschijnt op 7 februari 2020

De zeventienjarige Stach droomt ervan om koning van het land van Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen geven Stach zeven opdrachten. Als Stach erin slaagt die te vervullen, wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?

Jan Terlouw (1931) werkte jaren als kernfysicus voordat hij in 1970 besloot de politiek in te gaan. Hij was onder meer fractievoorzitter van D66, Minister van Economische Zaken, Commissaris der Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Tegelijkertijd debuteerde hij als kinderboekenschrijver met Pjotr en Oom Willibrord. Zijn bekendste boeken zijn Koning van Katoren (bekroond met een Gouden Griffel en verfilmd in 2012) en Oorlogswinter (naar de verfilming in 2008 kwamen bijna een miljoen bezoekers).

© foto: Sanne Terlouw

In 2019 zijn meer dan 600.000 boeken aan kinderen gegeven

‘Geef een (prenten)boek cadeau’ is een maatschappelijk initiatief dat naast de boekhandel door landelijke organisaties wordt gedragen en gesteund. De lijst partners en ambassadeurs groeit met de dag. In 2019 hebben meer dan 600.000 boeken hun weg naar de kinderen gevonden: 225.000 jeugdboeken en 400.000 prentenboeken. Het streven is om samen in drie jaar tijd 1 miljoen kinderen te bereiken in Nederland en Vlaanderen.

Waarom is lezen en leesplezier van belang?

Lezen en voorgelezen worden opent een wereld van verhalen die de fantasie prikkelen en vensters openen naar nieuwe avonturen, mensen en culturen. Bovendien leggen zij de basis voor geletterdheid en daarmee tot succes op school en later in de samenleving. Het effect op woordenschatontwikkeling is onevenaarbaar: met een kwartier vrij lezen per dag leren kinderen gemiddeld 1000 woorden per jaar! Dus… geef je volgend jaar ook weer mee aan alle kinderen van Nederland en Vlaanderen?

Ik weet al dat ik dit boek weer ga halen dit jaar! Jij toch ook?

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge