Follow:
kids, samenwerking

Handige tips voor je studerende kids!

Elke keer als we een proefwerkweek naderen begint de stress bij ons in huis. Niet alleen Amy en Fenna vinden dit lastige periodes, maar ook ik krijg altijd wat meer zenuwen. Je kinderen motiveren om te leren is niet altijd makkelijk. Daarbij komt het overhoren, helpen plannen en ervoor zorgen dát ze ook daadwerkelijk gaan leren. Sommige proefwerken in het verleden zijn niet gegaan zoals ze hadden gewild. Te weinig geleerd, de stof niet goed kennen….Inmiddels gaat het steeds beter, mede dankzij de volgende tips!

Hulp bij alle vakken

In huis ben ik de ouder die helpt bij het uitleggen van dingen die Amy en Fenna niet snappen. Op school wordt er genoeg aangeboden aan extra lesuren om vragen te stellen, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat tijdens het leren van een proefwerk toch nog dingen niet helemaal duidelijk zijn. Maar ook mijn kennis is niet oneindig natuurlijk! Voor die momenten is er Mr. Chadd de huiswerkapp: Direct uitleg voor ieder vak. Deze app is super handig voor vragen omtrent alle vakken in het voortgezet onderwijs op elk niveau.

Binnen tien seconden is de leerling verbonden met een coach. Je kan je vraag stellen in de app op verschillende manieren. Je kan een tekstbericht sturen, een foto maken van je leerboek en een spraakbericht. Alle coaches zijn gescreend en universitair geschoold. Zeven dagen per week is de app beschikbaar en zijn er coaches aanwezig die de leerling direct kunnen helpen en een duidelijke uitleg kunnen geven. Op deze manier kan de leerling direct weer verder met leren. Ideaal!

Heb je extra hulp nodig, intensievere huiswerkbegeleiding? Dan kan je ook extra bijles krijgen. Kijk hiervoor op: uitleg bijles.

Mobieltjes uit het zicht

Hier ben ik in het begin toch wel de fout mee ingegaan. Mobieltjes lagen op tafel naast de schoolboeken en werd toch constant gepakt. Onder het mom van ‘ik moet even iets checken’ werd de mobiel een afleiding. De app waar ik het hierboven over had kan ook geopend worden op laptops en tablets, en die hebben mijn dochters wel nodig met leren omdat veel leerstof daarop staat. Dus de mobiel kan gewoon buiten bereik gelegd worden. Op deze manier zijn ze voor de volle 100% geconcentreerd aan het leren.

Overschrijven

Tegenwoordig wordt er veel op de laptop gedaan en lijkt er steeds minder in schriften worden geschreven. Toch is gebleken dat de hersens veel meer opslaan als je het opschrijft. Ik verplicht mijn meiden dan ook echt om woordjes over te schrijven en samenvattingen te maken.

Als ik dan woordjes overhoor moeten ze de woordjes die zij nog niet kennen 5x opschrijven. Dit blijven we net zolang herhalen totdat alle woordjes erin zitten. Ze vinden het nooit echt leuk om te doen, maar ze moeten wel toegeven dat het werkt. Overschrijven is een must!

Plannen

Gelukkig krijgen ze hier op school ook veel hulp bij. Plannen is zo belangrijk! Zeker als je kind, net als die van mij, ook nog actief sport en een sociaal leven heeft. Amy heeft hierbij hulp van een planner. Voor haar werkt dit heel goed en ze houdt zich ook goed aan haar planning. Vaak gaan we samen even zitten als de proefwerkweek zo’n 3 weken in het vooruitzicht ligt. Dan kijken we hoeveel stof ze moet leren en verdelen we dat over die weken. Met Fenna doe ik dat ook en dan op A4 papier. Dat vindt zij prettig werken. Als ouder zorg ik dan dat ze zich ook echt aan de planning houden.

Wees streng

School gaat tijdens de momenten van de proefwerkweken voor. En hier moet ik altijd wel even mijn strenge gezicht laten zien. Fenna wil nog wel een loopje met mij nemen. Langer op school blijven hangen in plaats van meteen naar huis komen om te leren bijvoorbeeld. Ik heb mijzelf voorgenomen daar dit jaar veel strenger in te zijn. Amy zit in haar examenjaar en Fenna heeft dit jaar ook een belangrijk jaar wat betreft de overgang. Dus soms even streng zijn is absoluut niet erg! Ze doen school op het niveau wat ze aankunnen, maar ik wil wel dat ze er alles uithalen wat er in zit. En daar help ik met alle liefde bij!

Liefs Hilde

** Dit artikel kan een affiliate link bevatten **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

8 Comments

 • Reply Georgina Lifestyle

  Voor mij is het alweer een tijd geleden dat ik studeerde. Goede tips! Vooral het wegleggen van je mobiel kan al een hoop schelen.

  november 23, 2019 at 00:33
 • Reply Alex

  Mijn ouders hebben het altijd aan mij overgelaten hoe veel en op welke manier ik wilde studeren als ik maar goede cijfers haalde. Maar alles opschrijven werkte voor mij ook het beste! Tijdens mijn studie maakte ik bijvoorbeeld alle samenvattingen nog steeds op een schrift in plaats van met de laptop omdat ik de stof dan veel beter kon onthouden 🙂

  november 24, 2019 at 14:44
 • Reply Jurgen

  Leuke tips! Vooral het aan de kant leggen van je mobiel helpt volgens mij al enorm. Merk zelf dat het weg klikken van Facebook wanneer ik op de computer aan het werken ben ook enorm helpt qua focus

  november 25, 2019 at 08:16
 • Reply Bouchra

  Ik moet nog een aantal jaren wachten voordat dit ook mijn waarheid wordt maar ik ben ook van plan om streng te zijn. Uiteindelijk hebben ze daar meer aan. Dus ik ben het helemaal met je eens!

  november 25, 2019 at 09:34
 • Reply Dhini

  Handig tips! Hier nog geen mobiele gekregen maar wel xboxen en hij mag spelen in het weekend en vakantie dagen.

  november 25, 2019 at 11:28
 • Reply Jouvence

  Handige tips! Ik deed ook altijd samenvattingen schrijven en daardoor alleen al bleef er zoveel hangen.

  november 26, 2019 at 18:39
 • Reply Nienke

  Flitskaartjes voor woorden, begrippen en jaartallen, dat werkte bij mij goed. Ik wist namelijk vaak het rijtje woordjes wel uit mijn hoofd, maar alleen omdat ze in die volgorde stonden. Andere volgorde en ik was de draad kwijt. Met flitskaartjes blijf je husselen, dus dan zit je niet vast aan de volgorde.

  december 11, 2019 at 15:26
 • Reply Mirjam Hart

  Onze tiener heeft heel veel moeite met de middelbare school. De basischooltijd ging hij fluitend doorheen, maar nu merk je toch dat plannen wel een dingetje is voor puberende jongens…
  Mirjam Hart onlangs geplaatst…Pinterest kerstlunch styling bij Fabriek ZuidermeerMy Profile

  december 12, 2019 at 09:05
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge