Follow:
boeken

Het dagboek van Renia Spiegel – Renia Spiegel

Verhalen over de oorlog moeten blijven verteld worden. Opdat wij niet vergeten. Toen ik een mail kreeg van de uitgever over dit boek, een dagboek van een Joods meisje, en de mooie cover zag wist ik meteen dat ik dit boek heel graag wilde lezen. Automatisch wordt de vergelijking naar Anne Frank gemaakt natuurlijk. Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, ik heb dit boek niet uitgelezen. Waarom niet? Dat zal ik in deze recensie eerlijk vertellen.

Synopsis ‘Het dagboek van Renia Spiegel’

Haar dagboek bleef zeventig jaar lang onontdekt. Nu kunnen we het eindelijk lezen.

Renia is een pubermeisje als alle andere; ze schrijft graag, houdt een dagboek bij en maakt plezier. Maar het is 1939 en Renia is Joods. Met het uitbreken van de oorlog valt haar wereld uiteen. Ze ontvlucht bombardementen, ziet vrienden verdwijnen en moet in een getto gaan wonen. Toch wordt ze ook voor het eerst verliefd: een paar uur voor de nazi-inval in Polen krijgt ze haar eerste kus van Zygmunt. En het is Zygmunt die drie jaar later de laatste woorden in Renia’s dagboek moet optekenen; ‘Drie schoten! Het enige wat ik kan horen, zijn schoten, schoten…schoten.’

Pas meer dan zeventig jaar later wordt Renia’s dagboek herontdekt. Zygmunt, zelf Auschwitz-overlever, nam het mee naar Amerika, waar Renia’s zus en moeder wonen. Bang om de gruwelen op te rakelen, legden zij het in een kluis, waar het vele jaren vergeten werd. Tot nu.

Samenvatting en mening

Laat ik voorop stellen dat mijn beoordeling puur gebaseerd is op het boek. Ik vind het lastig om in dit geval een eerlijke mening te geven omdat de gruwelijkheden in het leven van dit meisje natuurlijk niet te bevatten zijn. Die staan als een paal boven water. Maar bij een recensie is het wel de bedoeling dat je eerlijk je mening geeft over het boek. Dus dat doe ik dan ook…

Is het de bedoeling om een dagboek te publiceren? Dat is en blijft een lastige vraag. Renia gebruikte haar dagboek als uitlaatklep, niet met de intentie dat iemand haar gedachten die ze aan haar dagboek toevertrouwde zou lezen. Wanneer een dagboek tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt geschreven kan je nog bedenken dat het een interessant verhaal zou zijn om te lezen. Dat het zich onderscheidt van een ‘normaal tienerdagboek’. In het geval van Anne Frank was dat ook zo. Anne Frank beschreef heel goed de situatie tijdens en rondom de oorlog. Wat voor veranderingen dit in haar leven brengt, de angsten etc. Hierdoor leer je als lezer veel over deze verschrikkelijke tijd en hoe het moet zijn geweest om toen te leven. Helaas is daar in het dagboek van Renia Spiegel amper sprake van. Anne Frank leefde tijdens het schrijven van haar dagboek al als een meisje dat geen vrijheden meer had. Daar was bij Renia totaal geen sprake van voor het grootste deel van haar dagboek. Ze ging naar school, had feestjes etc.

Het dagboek staat vol met hersenspinsels van een tiener. En aangezien ik hier in huis ook twee tieners heb weet ik maar al te goed hoe die de bocht uit kunnen vliegen ;-). Krabbels over vriendinnen die ze aardig vindt, die ze niet leuk vindt, een jongen die ze leuk vindt en twijfelt of hij haar leuk vindt en ga zo maar door. Het meest verwarrende is nog dat Renia voor haar vrienden en familieleden constant verschillende benamingen gebruikt. Dit maakt het lezen van haar stukjes tekst nog meer verwarrend. De gedichten in haar boek tonen aan dat Renia ook een zeer volwassen kant had, deze hadden wellicht beter apart als een gedichtenbundel uitgegeven kunnen worden. Er zijn genoeg poëzie liefhebbers die dit zouden waarderen.

Ik heb op een gegeven moment heel veel pagina’s overgeslagen omdat ik de tienerpraatjes en tienergedachtes beu was. Het laatste stuk van het boek welke geschreven is door haar zus vond ik misschien nog wel het interessants om te lezen. Hierin komt de oorlog als onderwerp veel meer aan bod en lees je veel meer de ingrijpende gebeurtenissen. Dit is voor lezers veel interessanter om te lezen. De foto’s in het boek vond ik wel erg aangrijpend om te zien. Dit maakte het boek iets persoonlijker voor mij. Maar het verhaal heeft mij jammer genoeg niet kunnen overtuigen. Soms is een dagboek ook maar gewoon een dagboek, in welke periode in de geschiedenis hij ook geschreven is….

Informatie

Het dagboek van Renia Spiegel – Renia Spiegel

Uitgeverij HarperCollins

Hardcover, 384 pagina’s

ISBN: 9789402703276

Prijs: €22,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en bij Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge