Follow:
boeken

Het meisje dat de maan dronk – Kelly Barnhill

Een feeëriek sprookje is een juiste omschrijving voor dit prachtige boek. Ik had dit boek al een tijdje in mijn kast staan om te lezen en toen ik het nieuwste boek van Kelly Barnhill ontving (De heksenjongen) besloot ik dat het tijd was om ‘Het meisje dat de maan dronk’ nu echt eens te gaan lezen. Kelly Barnhill heeft een bijna poëtische schrijfstijl waar ik even aan moest wennen. Maar toen ik eenmaal in het verhaal zat kon ik het boek moeilijk wegleggen.

Synopsis ‘Het meisje dat de maan dronk’

Elk jaar laten de dorpelingen een baby achter als offer voor de heks in het woud. Niemand weet dat Xan, de gevreesde heks, de achtergelaten kinderen juist liefdevol naar families aan de andere kant van het woud brengt. Dit keer voedt ze het achtergelaten kind per ongeluk met maanlicht, waardoor het meisje vervuld raakt van magie. Xan besluit Luna op te voeden als haar eigen dochter. Met de jaren worden Luna’s magische krachten sterker. Wanneer haar dertiende verjaardag nadert, besluiten de dorpelingen eindelijk jacht te maken op de heks die hun leven al jaren overschaduwt. Zij weten niet dat Xan en Luna hun magie goed gebruiken en dat het echte kwaad veel dichterbij is..

Samenvatting

‘Er zit magie in sterrenlicht. Dat is algemeen bekend. Maanlicht is een heel ander verhaal. Maanlicht is magie.’

In het stadje Protectorate geloven ze dat er elk jaar een baby geofferd moet worden aan de heks in de bossen. Een vreselijke gebeurtenis die het stadje al jaren in zijn greep houdt. Door dit offer hangt er over dit stadje een zware negatieve sfeer. De inwoners kunnen niet genieten van het leven en het stadje lijkt te zijn ondergedompeld in verdriet. Het verhaal begint wanneer een moeder haar dochter moet afstaan. Alleen dit keer verloopt het niet vlekkeloos en wordt de moeder verscheurd door verdriet. Toch wordt haar dochter afgenomen en op de daarvoor bestemde plek neergelegd. De moeder draait helemaal door en wordt opgesloten in de toren bij de nonnen. Opgesloten om weg te kwijnen van verdriet.

Luna wordt door Xan opgehaald om liefdevol te worden ondergebracht bij een nieuwe familie. Xan begrijpt van haar kant ook niet waarom de dorpelingen elk jaar een baby neerleggen op die plek in het bos. Tijdens de tocht naar het moeras voedt Xan de baby per ongeluk met maanlicht en daardoor wordt de toekomst van Luna anders bepaalt. Xan besluit Luna op te voeden als haar dochter. Luna groeit op in het moeras met een babydraak en een moerasmonster waarmee ze dikke vrienden wordt. Deze personages zijn een erg leuke toevoeging aan het verhaal.

In het stadje Protectorate beginnen de eerste scheurtjes te ontstaan in het jarenlange ritueel. Een opstandige en opgesloten moeder en een jongen die zijn twijfels heeft aan het hele gebeuren. Het kan toch niet zo zijn dat dit de bedoeling is van de heks? Is er trouwens wel echt een heks?

Je leest dit boek vanuit verschillende personages wat ervoor zorgt dat je verrast blijft tijdens het lezen. Wat gaat er om in Xan haar hoofd als ze ziet dat de magie van Luna té sterk lijkt te worden? Anteen, de jongen die zijn twijfels heeft, gaat op onderzoek uit en dat is niet zonder gevolgen.

De poëtische schrijfstijl is een stijl die je wel moet liggen. Niet iedereen zal kunnen wennen aan de manier van schrijven. Maar ik adviseer het zeker te proberen, want het is een gemis om dit boek niet te hebben gelezen!

Informatie

Het meisje dat de maan dronk – Kelly Barnhill

Uitgeverij Leopold

Hardcover, 352 pagina’s

ISBN: 9789025874469

Prijs: €17,50

Verkrijgbaar bij de boekhandel of Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Dit artikel bevat een affiliate link**

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge