Follow:
boeken

De verdwijning van Sally Horner – T. Greenwood

Vermissingszaken in het nieuws zorgen bij iedereen voor een naar gevoel. Je hoopt als buitenstaander dat de vermiste persoon snel gevonden wordt, leeft vanaf je bank mee met de betrokkenen en volgt het nieuws op de voet. Ik kan ook nog een flink aantal zaken herinneren van grote vermissingszaken in Nederland. Ik vind het altijd zeer interessant om te volgen en hoop altijd maar op een goede afloop. Toen ik het persbericht van dit boek ontving wist ik ook meteen dat ik het heel graag wilde lezen. Een boek wat gebaseerd is op een echte vermissingszaak uit 1948.

Achterflaptekst ‘De verdwijning van Sally Horner’

New Jersey, 1948. De 11-jarige Sally Horner steelt een schriftje in de plaatselijke supermarkt. Ze wordt erop aangesproken door de 52-jarige Frank La Salle die zich voordoet als FBI-agent. Hij overtuigt haar ervan dat ze gearresteerd zal worden, tenzij ze doet wat hij zegt.

Dit is het begin van een ontvoering die ruim twee jaar zal duren en waarin Frank met Sally het hele land doorkruist om uit handen van de politie te blijven. Sally wordt misbruikt en gedwongen te liegen tegen de mensen die ze op hun weg tegenkomen.

De vermissing van Sally Horner domineerde eind jaren 40 het nieuws in Amerika. Dit is haar verhaal.

Samenvatting

Dit verhaal is een gefictionaliseerd maar op waarheid gebaseerd verhaal over de verdwijning van Sally Horner. Op deze manier leest het boek als een verhaal, een thriller eigenlijk als je bedenkt wat Sally allemaal heeft moeten doorstaan. Een zaak die zich afspeelde in de tijd waarin er nog geen mobiele telefoons en internet bestond en veel zaken door het begrip ’tijd’ veel te lang voortsleepte. Tijdens het lezen bedenk je ook hoe het zou zijn gelopen als al die techniek er al wel was geweest? Was Sally dan veel eerder gevonden? Vast wel! Dit verhaal gaat je niet in de koude kleren zitten…

Sally is een onzeker meisje die dolgraag bij een bepaald groepje meisjes wil horen. Ze trekt de stoute schoenen aan en vraagt of ze lid mag worden van de club. Dat mag, onder één voorwaarde, ze moet iets stelen bij een winkel in het centrum. Met lood in haar schoenen volbrengt Sally de opdracht maar wordt daarbij gesnapt door pedofiel en crimineel Frank La Salle. Hij doet zich voor als FBI agent en vertelt haar de meest angstaanjagende scenario’s die zij zal moeten ondergaan als ze niet doet wat hij zegt.

Uiteindelijk weet hij Sally mee te krijgen van huis onder valse voorwendselen en Sally gaat bang met hem mee. Onder de veronderstelling dat ze een rechtszaak gaat bijwonen over haar diefstal. Niets is minder waar…

Dagenlang weet Frank de schijn op te houden al begint Sally wel vermoedens te krijgen dat er dingen niet kloppen. Ze mag alleen maar op de kamer blijven en mag niks zeggen over haarzelf tegenover andere mensen. Dagen worden weken en weken worden maanden. Frank weet constant uit handen van de politie te blijven en ze verkassen van hot naar her.

Door Sally te vertellen dat haar moeder haar niet zoekt en dat niemand écht van haar houdt laat Frank Sally helemaal een geïsoleerd leven leidden. Na een lange periode komen ze op een caravanpark terecht waar Sally zowaar twee bijzondere mensen ontmoet die ze stukje bij beetje in haar leven toelaat. Deze mensen vermoeden al dat er iets niet klopt aan de situatie waarin Sally ziet, maar durven nog geen serieuze stappen te ondernemen uit angst voor Sally haar lot als Frank erachter komt. Op sommige momenten zou je willen dat mensen dat veel eerder wél hadden gedaan!

De balans tussen feiten en fictie worden door de auteur zeer goed neergezet. Het verhaal heeft nu diepgang en omdat je weet dat er veel feiten in verwerkt zitten is het ook echt een sterk verhaal. Gruwelijk, maar niet ongeloofwaardig. Wanneer je uiteindelijk leest wat voor leven Sally heeft gehad kan ik alleen maar zeggen dat dit boek een soort van eerbetoon is aan dit meisje. De New York Times omschreef het mooi: “Door het verhaal van Sally Horner te verwerken in fictie, doet T. Greenwood recht aan de geschiedenis én aan Sally zelf.’

Je leest het verhaal vanuit verschillende perspectieven waardoor je niet alleen de kant van Sally leest, maar ook die van omstanders die ze gedurende hun vlucht tegenkomen en ook die van de nabestaanden. De onmacht, angst, het verdriet, de schuld….alles komt voorbij.

Dit boek is aangrijpend, maar absoluut waard om gelezen te worden!

Informatie

De verdwijning van Sally Horner – T. Greenwood

Uitgeverij de Fontein

Paperback, 384 pagina’s

ISBN: 9789026145889

Prijs: €21,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en online bij Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge