Billendoekjes zijn een van de dingen die het riool en het milieu ernstig vervuilen. En daar zijn we helaas bijna allemaal schuldig aan als je een baby hebt. Maar wist je dat het een “dirty business” is? En dan bedoelen we natuurlijk niet het schoonmaken van babybillen en die vieze toet. Maar de doekjes zelf.
Babydoekjes
De reguliere vochtige doekjes/baby billendoekjes lijken misschien dan wel op wc- of keukenpapier, maar zo’n 90% van alle babydoekjes zijn gemaakt van plastic. Dus niet alleen de verpakking, maar de babydoekjes zelf ook. Het is wegwerpplastic. Veel van deze doekjes worden in het toilet gegooid waardoor ze uiteindelijk in de natuur terecht komen. En hoe vaak zie je ze niet op straat liggen!
Hier de feiten over billendoekjes even op een rijtje
Billendoekjes en toetendoekjes van de bekende merken zijn erg vervuilend voor het milieu. We zullen de feiten even voor je op een rijtje zetten:
Je hebt ze helaas nodig als je een baby hebt; billendoekjes. Maar wist je dat je er zo veel gebruikte?
· Je gebruikt ongeveer 14.000 billendoekjes per kind! Je gebruikt per kind zo’n 7.300 luiers, totdat ze 4 jaar zijn. Dit aantal kan natuurlijk per baby hoger of lager liggen. En met een gemiddeld gebruik van 2 doekjes per schone luier, kom je al snel aan deze enorme hoeveelheid gebruikte billendoekjes.
· En dan hebben we het natuurlijk nog niet eens over de toetenpoetsers die we tegenwoordig gebruiken om de gezichtjes mee schoon te maken. Vroeger gebruikte we daar gewoon een nat washandje voor ;-)!
· Die babydoekjes eindigen met de luiers in de prullenbak. In Nederland zorgt dat elk jaar voor 144 miljoen kilo luierafval. Eén pak standaard babydoekjes bestaat uit 58 gram plastic. Dat zijn 2 PET flessen! Dit heeft een grote impact op het milieu. Elke seconde belandt er ruim 800 kilo plastic in de natuur door babydoekjes. Dat is gelijk aan het gewicht van een kleine walrus!
· Doekjes worden ook nog eens vaak voor het toilet gespoeld. Soms staat het er zelfs op dat het geen kwaad kan. Maar doe het niet!! Vochtige doekjes worden veel op de rivieroevers gevonden en staan in de top 15 meest gevonden items in de Maas en de Waal, met gemiddeld 12 doekjes per 100 meter rivieroever. Omdat het materiaal in deze producten vaak niet wordt afgebroken door water, zoals wc-papier wordt afgebroken, kan het dus op de oevers blijven liggen. En dan hebben we het alleen nog over de rivieren. Daarbij kunnen de doekjes worden opgegeten door zeedieren.
Naïf heeft plastic vrije billendoekjes!
Naïf’s Plastic Free Wipes zijn biologisch afbreekbaar. Maar ondanks dat ze geen plastic bevatten en afbreekbaar zijn mogen ze eenmaal gebruikt niet bij het GFT-afval. Omdat billendoekjes ontlasting bevatten, mag deze niet mee in dezelfde afvalstroom als regulier GFT afval. Dit is om te voorkomen dat er bijvoorbeeld medicijnresten in de compost eindigen. Als je zelf compost maakt, kun je de wipes hier wel voor gebruiken.
En ondanks dat Naïf’s Plastic Free Wipes in 8 tot 10 dagen zijn afgebroken, mag je ze toch niet doorspoelen. Het doekje lost namelijk niet snel genoeg op om verstopping te voorkomen. Daarnaast kunnen zeedieren in de gebruikte doekjes stikken. Dat wil je niet! Gewoon in de prullenbak dus.
Je vindt alle Naïf Baby verzorging en Naïf volwassenen verzorging in de webshop van Viva Donna. Alle Naïf producten zijn plastic en troep vrij!
Wil je meer weten over de Naïf producten? Neem dan gerust contact met Viva Donna op via info@vivadonna.nl
Stralende Groetjes Viva Donna!
No Comments