Follow:
boeken

Zachtop lachen – Malou Holshuijsen

‘Zachtop lachen’ van Malou Holshuijsen is in mei bij Paagman het Boek van de maand geworden. En dat word je niet zomaar! Ik las dit boek in april en vloog er doorheen. Wat een heerlijk en ontzettend goed boek! We waren er ook heel snel over uit, dit boek verdiende de titel Boek van de Maand. Dit boek is ook een perfect boek voor kinderen op de middelbare school. Perfect voor de leeslijst. In deze blog lees je waarom je dit boek gewoon moet lezen.

Synopsis ‘Zachtop lachen’

Malou is een jonge vrouw met galgenhumor, een dode Indische oma en een groot talent zich laconiek en luidkeels door het leven te bewegen. Als ze van het ene op het andere moment ’s nachts bang is om te gaan slapen en zich overdag niet meer in het verkeer durft te begeven, wordt ze geconfronteerd met de tekortkomingen van haar o zo humoristische kijk op de werkelijkheid. Geheel onvrijwillig maakt Malou de balans op. Waar komt haar grenzeloze sarcasme nou werkelijk vandaan? En wat heeft het familiemotto, ‘eten is zilver en zwijgen is goud’, met dit alles te maken?

Samenvatting

Het verhaal begint meteen met een heftige gebeurtenis waarbij je als lezer direct in het verhaal gezogen wordt. Hoofdpersonage Malou is getuige van een zelfdoding. Dit alleen is al een zeer heftige ervaring, maar in het geval van Malou heeft dit nog eens een extra lading.

We volgen Malou tijdens haar therapiesessies vanwege haar angsten. Ze kan niet slapen en durft zich niet in het verkeer te begeven. Als lezer krijg je een heel duidelijk beeld van Malou door het lezen van deze sessies. Door het gebruik van sarcasme en cynische humor heeft ze een soort schild gecreëerd om het leven aan te kunnen. Maar waarom heeft ze dat schild opgebouwd? Wat is er in haar jeugd gebeurd waardoor dit nodig is?

Tussen de sessies krijg je als lezer een kijkje in de jeugd van Malou. Haar bezoekjes aan haar oma en stiefopa, die heerlijk chaotisch verlopen maar waar weinig gesproken wordt over gevoelens. Door deze inkijk in haar jeugd krijg je een heel goed beeld van Malou en haar familie. Zou ze ook therapie nodig hebben gehad wanneer er vroeger wel meer gesproken was?

Conclusie

Dit boek is een pareltje. Ik genoot van de humor (de broer van Malou is echt geweldig), het sarcasme en de onderliggende vraag wat er nou feitelijk gebeurd moet zijn. Stukje bij beetje krijg je daar meer zicht op en verklaart dat een heleboel, de angsten van Malou en haar houding. Dit boek is puur, rauw en eerlijk. Even een oproepje aan leerkrachten Nederlands: zet dit op de leeslijst!!

Informatie

Zachtop lachen – Malou Holshuijsen

Uitgeverij Ambo Anthos

Paperback, 224 pagina’s

ISBN: 9789026353703

Prijs: €21,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel.

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge