Follow:
boeken

Boekenreview: De geesten van Ter Welle – Karen Dierickx

Ik hou van geschiedenis verhalen. Als kind vond ik boeken met geschiedenis gerelateerde thema’s al heel indrukwekkend. Je leert zo ontzettend veel van de geschiedenis als je boeken leest waarin dit thema centraal staat. Zeker als je jezelf in het verhaal verliest en elk woord opneemt. Het verhaal ‘De geesten van Ter Welle’ is zo’n mooi geschiedenis verhaal. Een verhaal die je niet op school met geschiedenis zal leren, en daarom extra leuk om via een mooi boek te lezen. De titel klinkt heel mysterieus, en dat intrigeerde mij om dit boek te lezen!

Een boek dat door 3 geesten wordt verteld, dat alleen al is een hele leuke manier om een boek te presenteren. Het boek begint met het verhaal van Lyneke (die zichzelf later Catalina noemt). De geest van Catalina neemt je mee naar de 17e eeuw. Catalina is een jong meisje die met haar jongere broertje Corneel (voorheen Nelis) moet vluchten voor heksenjagers. Zij komen uiteindelijk terecht op Hof ter Welle bij de familie Del Plano, een adellijke familie van Spaanse afkomst. Catalina vertelt over het begin dat zij daar komt werken. De tocht naar Hof ter Welle neemt je mee door de straten van Antwerpen in de 17e eeuw, dit is mooi beeldend geschreven waardoor de stad echt tot leven kwam.

Als je zelf door een stad als Antwerpen loopt, sta je er niet bij stil dat er zoveel geschiedenis aan vastkleeft. Daarom vind ik het zo gaaf om dit soort boeken te lezen zodat je beseft wat een stad allemaal aan geschiedenis met zich meedraagt.

In het tweede deel van het boek neemt de geest van Corneel je mee de geschiedenis in. Dit deel gaat vooral over de opstand van de geuzen. Hoe de Nederlanders dachten over de Spaanse bezetting en hoe de broeierige opstand tot stand kwam. Corneel woont natuurlijk in Hof ter Welle met een Spaanse “baas”, en in dit verhaal lees je hoe Corneel tot het besluit komt om zich aan te sluiten bij de geuzen en zich daardoor tegen zijn huisbaas keert. De slag van Kallo was is 1638 en komt in dit boek aan bod. Heel bijzonder om dit door de ogen van de geest van Corneel te lezen.

Het derde verhaal in het boek wordt verteld door de geest van Johanna, de dochter van de heer van Ter Welle. Zij behoorde natuurlijk tot het andere slag volk die woonde in Ter Welle, de rijken. Toch had zij een hele bijzondere band met Catalina en Corneel. Deze band wordt heel mooi en duidelijk beschreven in dit deel van het boek. In dit verhaal lees je het laatste stukje van het leven op aarde van de geesten waardoor het verhaal zich mooi sluit.

Hof ter Welle is heden ten dage te bezoeken. Een kasteel met een hoop geschiedenis waar je na het lezen van dit boek nog meer over weet. In het boek wordt niet heel uitgebreid verteld over hoe het kasteel eruit ziet, dit komt af en toe minimaal aan bod. Zelf had ik het wel leuk gevonden als er over het kasteel zelf meer was verteld. Hoe de kamers waren, de kleine achterafkamertjes en geheime gangen. Maar misschien is het daarom nu extra leuk om het kasteel eens zelf te gaan bezoeken. Zeker nu ik de geschiedenis van 3 bewoners heb gelezen. (wellicht kom ik nog een geest tegen ;-)).

Conclusie

De geesten van Ter Welle is een boek wat een originele vertelling heeft. Door de ogen van de 3 geesten lees je over een periode uit de geschiedenis die ontzettend interessant is. Door deze manier van vertellen blijft het boek boeiend om te lezen omdat elk van de drie personages verschillend is en daardoor verschillend vertelt. Een boek wat leuk en interessant is voor zowel jongere lezers als volwassen lezers. Een historische roman in een interessant jasje gegoten. Het boek krijgt van mij 4 welverdiende sterren!

Afbeeldingsresultaat voor 4 sterren

Informatie:

De Geesten van Ter Welle – karen Dierickx

Uitgeverij van Halewyck

Paperback, 220 pagina’s

ISBN: 978-94-6131-744-5

Prijs: 16,99

Te koop bij boekhandel en bijvoorbeeld Bol.com.

 

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen ter review ** Dit artikel bevat een affiliatelink, zie mijn disclaimer **

 

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply chucky1012

  Klinkt mooi en ook leerzaam…

  januari 16, 2018 at 06:44
 • Reply Janine

  Klinkt als een mooi boek! Erg leerzaam

  januari 16, 2018 at 13:46
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge