Follow:
boeken, In de spotlight, Nederlandse auteurs

In the Spotlight: Kelly van der Laan

Vandaag alweer het tweede interview met een Nederlandse auteur. Vandaag maken jullie kennis met Kelly van der Laan, bekend van de Lentagon serie. Stel jezelf even voor:

Mijn naam is Kelly van der Laan-Willemse, 37 jaar oud. Geboren in Hoorn, maar inmiddels al elf jaar woonachtig in regio Den Haag. Ik ben getrouwd, heb een hond, en werk in het dagelijks leven als IT Consultant/Trainer en op mijn vrije dag schrijf ik verhalen en boeken. Tja, verder nog… ik ben dol op regenbogen, alles wat glinstert, muziek met gitaren, concerten en festivals, chillen met fijne mensen en lange wandelingen maken, al dan niet met de hond.

Hoe is het voor jou begonnen als auteur?

Schrijven doe ik al zo lang als ik me kan herinneren, maar als auteur…? Ik vind het nog steeds een beetje raar om mezelf auteur te noemen. Als ik niet gepubliceerd was, was ik toch wel blijven schrijven. Het idee dat mensen mijn verhalen ook graag lezen, vind ik nog steeds geweldig. Ik had lange tijd als doel dat ik voor mijn 30e gepubliceerd wilde zijn. David Eddings zei ooit in één van zijn boeken over schrijven en zijn leven als auteur dat je eerst een miljoen woorden moet schrijven, ze moet verbranden, en dat je dan klaar bent om schrijver te worden. Ik zat op ruwweg 800.000 woorden en toen besloot ik een kort verhaal naar een verhalenmagazine te sturen, want ik kon nog wel langer wachten, maar ik was net dertig geworden dus het werd tijd. Dat verhaal werd gepubliceerd, een paar maanden na mijn 31e verjaardag. Close enough, zeggen we dan. 😉

Stephen King is één van jouw favoriete schrijvers las ik, welk boek van hem is je favoriet en waarom?

Ik heb tijdens mijn tienerjaren Kings complete oeuvre verslonden; vond het prachtig. Hij kan hele intense personages en emoties schetsen, is heel rijk in zijn beschrijvingen en dialogen, en hij begrijpt menselijke emoties zo goed. Daarom kan hij angst en horror zo goed beschrijven: hij begrijpt mensen. Ik was de grootste fan van zijn Dark Tower serie, ondanks dat ik het niet eens ben met het einde. Maar The Waste Lands, boek 3 in de Dark Tower serie, is fantastisch. Ik denk dat dat mijn favoriete boek van hem is. Zo verdomde spannend, en ik heb intense liefde voor de personages, vooral Eddie Dean en Jake Chambers.

Waar haal jij je inspiratie voor je boeken vandaan?

Inspiratie vind je in vanalles en nog wat. Zo maar een frase uit een liedje. Een superspannende droom. Een nieuwsbericht. Een lachende ‘stel je voor dat’ terwijl je nadenkt over scenario’s. Ik denk niet dat ik uit één bron kan putten. Mijn brein zit gewoon zo in elkaar dat ik bij alle dagelijkse dingen ‘wat als…’ begin te denken. En zo begint dan een idee. Grootste deel van die ideeën is bepaald niet interessant, ik denk dat ik echt maar 1 of 2 leuke ideeën per jaar heb (helaas!) maar de leuke ideeën worden uitgebouwd.

Welk boek ligt er op dit moment op je nachtkastje?

Niet mijn nachtkastje, want ik lees eigenlijk bijna exclusief op mijn Amazon Kindle en mijn telefoon, maar ik ben net klaar met Bird Box van Josh Malerman (super spannende post-apocalyptisch reisverhaal), en de laatste David Wong uit de John Dies At The End serie – What The Hell Did I Just Read? (tja, hoe geef je dat een genre? Hilarische suburban horror plus existentiële angst, briljant) en ik heb de nieuwe Andy Weir, Artemis (sci-fi) klaarliggen.

Heb jij karaktereigenschappen van jezelf of een familielid verweven in de personages uit de Lentagon serie?

Oh ja. Maar die eigenschappen hebben zo lang gesudderd in mijn hoofd en de personages dat het inmiddels niet echt meer lijkt op de originele basis. Ik steek heel veel tijd in de personages en de motivaties, waarom ze doen wat ze doen, welke gebeurtenissen ertoe geleid hebben dat ze op een bepaalde manier reageren, wat er aan hun basis ligt. Als ik echt met een pistool tegen mijn hoofd een concreet voorbeeld zou moeten geven, dan denk ik dat Joys naïviteit en haar vergevensgezindheid op zich wel vergelijkbaar zijn met hoe ik was toen ik een jaar of zeventien (en heel erg verliefd) was. Maar tijdens het schrijven is ze daar volledig van weggegroeid.

Naast het schrijven, waar hou je nog meer van?

Concerten en festivals zijn mijn grootste hobby, denk ik. Maar ik kijk ook veel martial arts events (grote UFC fan), hou van lekker eten en een goede tijd hebben met fijne mensen, zonnebaden in mijn achtertuin, wandelen met de hond, mijn vrienden, en het allermeest van mijn man en hond. 🙂

Stel, jouw trilogie zou verfilmd worden, welke acteurs zou jij uitkiezen voor jouw hoofdpersonages?

Haha, natuurlijk heb ik daarover nagedacht. Tatiana Maslany (uit Orphan Black) zou een geweldige Sirka zijn, denk ik. Britt Robertson (The Dome) heeft de goeie look voor Joy. Een jonge Mila Jovovich voor Valeria. Seamon weet ik nog niet zo goed; Thomas O’Donnell (Finn uit The 100) deed me erg aan Seamon denken.

Hoe breng jij jezelf in de juiste stemming om te gaan schrijven?

Eigenlijk gewoon door achter mijn computer te gaan zitten en mijn Word bestand te openen. Ik heb niet echt een bepaalde stemming nodig om te schrijven – maar bij plotten gebruik ik veel muziek en playlists. Het helpt met assiociaties maken en het onderbewust bezig zijn met je plot terwijl je aan het autorijden bent of met de hond loopt (mijn favoriete bezigheden als ik aan het plotten ben). Voor de Lentagon serie heb ik een uitgebreide playlist, bijvoorbeeld: https://open.spotify.com/user/lannielief/playlist/2M1KPeX9JfrkAs1T6lVlMJ

In de Lentagon serie komt het onderwerp terrorisme aan bod. Een onderwerp die in deze tijd veelvuldig in het nieuws is. Vond je dit een lastig onderwerp om over te schrijven?

De Lentagon serie is een directe aanklacht aan de huidige angstcultuur en de War On Terror. Het komt eigenlijk neer op ‘als je gewoon maar de dialoog aangaat en begrip creëert, dan kun je een hoop angst en pijn voorkomen’, en ‘als je iemand als een terrorist behandelt, raad eens wat die wordt’. Het is een onderwerp dat me heel na aan het hart gaat, dus om het te schrijven was best cathartisch.
Maar het is wel een onderwerp dat gevoelig ligt en goed behandeld moet worden. Het derde boek in de serie ‘Talent en kristal’ heette oorspronkelijk ‘Talent en terreur’, maar ik voelde me daar toch niet helemaal lekker bij. De titel hardop zeggen voelde niet lekker, vooral na die aanslagen in Parijs (die gebeurden terwijl ik dat boek schreef) dus ik heb de titel gewijzigd. Dat vond ik wel moeilijk.

Hoe heeft het schrijven jouw leven veranderd?

Ik denk niet dat het mijn leven veranderd heeft, want het schrijven is er altijd al geweest en zal er ook altijd blijven. Maar ik vind de contacten die ik opgedaan heb toch wel super waardevol. En het gevoel om je personages gecosplayed te zien worden, of een fan die bier voor je brouwt en meeneemt, of zo’n facebook messenger berichtje dat mijn serie uitgelezen is en dat ze me willen bedanken… dat is onbetaalbaar. <3

Wat kunnen we in de toekomst nog meer van jou als auteur verwachten?

Deze zomer (waarschijnlijk rond Castlefest!) komt er een prequel uit in de Lentagon serie, die zich zeventig jaar vóór de gebeurtenissen van de Lentagon serie afspeelt en gaat over de bouw van het poortstation en de gebeurtenissen die uiteindelijk aanleiding gaan zijn voor de oorlog tussen Parsia en Jediah. Je ontmoet daar opa en oma Lentan, en een stel andere geweldige personages. Dit verhaal is standalone en kan los gelezen worden van de rest van de serie, maar er zijn een hoop verwijzingen die super leuk zijn als je beiden leest. Qua toon en opzet is het verhaal heel anders, maar het past wel duidelijk in dezelfde wereld, ondanks dat het minder sci-fi is omdat zich in het verleden afspeelt. Ik ben heel erg benieuwd wat jullie ervan gaan vinden! De titel is nog onzeker, ik twijfel nog een beetje, maar die komt heel binnenkort.

En daarna? Nou, ik hád een heel scifi plot liggen die ik samen met een vriendin wilde schrijven, maar er is een urban fantasy/horror plot tussendoor gekomen wat eerst gaat komen. Het is allemaal nog heel pril dus ik kan er nog niet zo veel over zeggen, behalve dat het SUPER is en dat ik lang niet meer zó enthousiast ben geweest over een concept. Dus dat wordt ook leuk!

Ontzettend bedankt voor dit leuke interview. Je hebt mij heel erg nieuwsgierig gemaakt naar je nieuwe Urban Fantasy/Horror boek!

Wil je meer lezen over Kelly haar boeken? Check dan haar website: klik hier.

De boeken van Kelly zijn oa verkrijgbaar bij Bol.com.

Binnenkort weer een nieuw interview!

Liefs Hilde

** Dit artikel kan een affiliatelink bevatten **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply chucky1012

    Zo een leuk interview en wat heeft ze het druk dat ze naast haar baan ook boeken schrijft!

    januari 22, 2018 at 08:02
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge