Follow:
boeken, review

Boekenreview: De wraak van de jakjongen – Guy Didelez

de wraak van de jak jongen

Chinese tradities, Chinees landschap en een zoektocht naar jezelf. Toen ik de omschrijving van dit boek las intrigeerde het mij, ondanks dat dit niet zo snel een genre is wat ik vaak lees. Tóch wilde ik heel graag dit boek lezen, ook vanwege de wisselende recensies hierover. Mijn eerlijke review over dit boek vandaag dus op mijn blog!

Achterflap

“Wanneer de Chinees-Vlaamse Xilian dertien wordt, geeft haar vader haar een brief. Die is opgesteld in een onleesbaar pictogrammenschrift en werd door haar moeder kort voor haar dood geschreven. Xilian wil naar het geboortedorp van haar moeder in China om daar iemand te vinden die de brief kan vertalen. Pas op haar vijftiende stemt papa toe om de gevaarlijke paardentocht hoog in de besneeuwde bergen te ondernemen. Bij aankomst in China blijkt hun gids plots overleden. Zijn plaats wordt ingenomen door een zeer onheilspellende man die dingen over Xilian weet die niemand kan weten…”

Al snel in het boek ga je mee op reis met Xilian en haar vader. In het boek wordt beeldend geschreven over de reis die ze maken en wordt er heel veel uitgelegd over de Chinese tradities. Dit vond ik een rijke toevoeging aan het verhaal. Je leest over de prachtige (maar ook grimmige) natuur en over de Chinese tradities, bijvoorbeeld wanneer er iemand sterft.

Het personage Hans, die de overleden vriend/gids van Xilian haar vader vervangt , vind ik bijzonder. Hij maakt opmerkingen over Xilian die haar vader ongestraft over zich heen laat komen. Als een volwassen man in mijn bijzijn dit soort opmerkingen zou maken over mijn dochters had ik er meteen wat van gezegd. Dit vond ik lichtelijk tenenkrommend. Xilian, 15 jaar, verdenkt deze Hans ervan dat hij sexuele handelingen met haar wil verrichten. Ook deze lijn in het verhaal vind ik vreemd. Allereerst vind ik dit in het boek eigenlijk een overbodige verhaallijn die verder niets toevoegt. Ook vind ik de gedachten van een 15 jarig meisje té volwassen hierover. (en dan laat ik nog in het midden dat het ook niet natuurlijk is als een volwassen vent zo zou denken over een minderjarig meisje). Deze verhaallijn had wat mij betreft ook op een andere manier in het boek verweven kunnen worden.

Maar als ik de gedachten van Xilian op dat vlak negeer, vond ik de zoektocht naar het volk waar haar moeder vandaan komt erg interessant. De band die Xilian met haar vader opbouwt tijdens de reis is erg mooi om te lezen. Ook de Chinese rituelen en de uitleg hiervan kon ik erg waarderen. Op sommige momenten is het boek wat saai, dan had ik wel wat moeite om erdoorheen te komen, maar de aanhouder wint. Het slot van het boek is erg mooi geschreven en zorgt ervoor dat ik toch heb genoten van het boek.

De wraak van de Jakjongen krijgt van mij 3 sterren.

Informatie

De wraak van de Jakjongen – Guy Didelez

Uitgeverij van Halewyck

Paperback, 464 pagina’s

ISBN: 978-94-6131-745-2

Prijs: 19,99

Verkrijgbaar bij de stenen boekenwinkels of Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek gekregen voor mijn blog ** Dit artikel bevat een affiliatelink, zie mijn disclaimer **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply chucky1012

    Mooi verhaal ben zelf zo benieuwd hiernaar….

    maart 23, 2018 at 10:08
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge