Follow:
boeken, review

Boekenreview: De zomer dat alles anders werd – Susan Wiggs

Zittend in het zonnetje in de prachtige Ardennen met een uitzicht op mooie bergen heb ik dit heerlijke boek gelezen. Een roman die, zoals de cover al onthuld, gaat over liefde en verlies, en over het vinden van de moed om het leven te omarmen – wat het je ook brengt….

Achterflap

‘Vijf jaar geleden is Camilles echtgenoot door een ongeluk overleden. Sindsdien doet Camille haar uiterste best om op de been te blijven en hun dochter alleen op de voeden, en dat lukt best aardig. Maar dat is dan ook het enige wat ze doet, want Camille neemt geen enkel risico meer. Ze begint niet aan nieuwe relaties en reist niet meer. Zo houdt ze haar leven veilig en overzichtelijk.

Tot haar vader, van origine Frans, komt aanzetten met een kist vol oude spullen en foto’s uit Frankrijk. De foto’s roepen veel vragen op over het verleden, en hij wil niets liever dan in de zomer terugkeren naar zijn geboorteplaats – met Camille en haar dochter. Maar durft Camille haar veilige leventje wel los te laten?’

Boeken die een familiegeschiedenis beschrijven, ik hou ervan. Maar, dan moet deze verhaallijn wél interessant zijn natuurlijk. In ‘De zomer dat alles anders werd‘ wordt de verhaallijn teruggevoerd naar oorlogstijd. Heel beeldend beschreven en alle personages ontzettend goed uitgewerkt. Hierdoor kwam het verhaal daadwerkelijk tot leven. Je leest afwisselend verhalen uit die periode van de oma van Camille waarin steeds meer onthult wordt over het verleden.

de zomer dat alles anders werd

Verschillende verhaallijnen zorgen ervoor dat het verhaal van begin tot einde pakkend blijft. Geheimen worden ontrafeld met het geheim van de vader van Camille, Henry, waarschijnlijk nog wel het meest onverwacht.

Ook is de groei die Camille doormaakt, als overbezorgde moeder van een tienerdochter, heel mooi om te zien. Ze maakt zich ontzettend veel zorgen om Julie. Zoveel zorgen dat ze daarmee juist Julie het geluk ontneemt. Ook lees je vanuit Julie haar personage wat het boek meer diepgang geeft. Door het lezen vanuit meerdere personages komt het verhaal, en de bijbehorende verhaallijnen, extra tot leven.

Susan Wiggs weet op een hele beeldende manier de omgeving in Frankrijk, waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt, te schetsen. Je krijgt meteen zin om naar die gebieden af te reizen! Wij gingen na de Ardennen door naar Frankrijk voor de rest van onze vakantie. Helaas was dat gebied niet zo prachtig als de omschreven gebieden uit het boek.

Fotografie speelt ook een belangrijke rol in het boek. Camille is ooit een hobby fotograaf geweest en restaureert en ontwikkeld nu foto’s en fotorolletjes van vroeger. Ook de foto’s die in de doos van de vader van Camille zitten spelen een grote rol in het verhaal. Quotes over fotografie komen ook in het boek voor. Erg leuk gedaan!

Een mooie roman over alledaagse mensen wordt omgetoverd tot een roman met diepgang en geschiedenis. Ik heb genoten van dit boek en door alle prachtige passages en mysteries krijgt het van mij een dikke 5 sterren!

Informatie

De zomer dat alles anders werd – Susan Wiggs

Uitgeverij HarperCollins

Paperback, 416 pagina’s

ISBN: 9789402700879

Prijs: 15 euro (Ebook 6,99)

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

***

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge