Follow:
boeken, review

Boekenreview: Mijn leven met Charles Manson – Dianne Lake

charlesmanson

“Natuurlijk maakte Charlie misbruik van me. Maar ik was naïef, eenzaam en wanhopig op zoek naar liefde.”

Seriemoordenaars, ik vind dit een zeer intrigerend iets. Zo kijk en lees ik ook altijd alles over Jack the Ripper bijvoorbeeld. Toen uitgeverij HarperCollins mij een persbericht stuurde over de sekteleider Charles Manson was ik dan ook meteen geboeid. Hóe kan een persoon zo’n invloed uitoefenen op andere personen dat ze tot moorden in staat zijn?! Dit boek laat zien hoe één van de volgelingen van Charles Manson zo gehersenspoeld werd.

Achterflap

“Eind 1967 sluit de veertienjarige Dianne Lake zich aan bij de commune van Charles Manson met niet veel meer bij zich dan een briefje met daarop de toestemming van haar hippieouders. Als jongste lid van ‘de familie’ krijgt ze het vaak hard te verduren, maar ze ondergaat het willoos. Dianne zoekt een vaderfiguur en de macht die de charismatische Charlie over zijn volgers heeft, kent geen grenzen.

Onder leiding van Manson wordt de groep meegesleurd in een maalstroom van drugs, (seksueel) misbruik, manipulatie en waanzin, die in augustus 1969 eindigt in een reeks gruwelijke moorden, gepleegd door trouwe volgelingen van Manson.

Dianne maakt geen deel uit van de groep die de misdaden pleegt, maar wordt wel gearresteerd. Mede dankzij haar getuigenis krijgt Manson levenslang en eindigt een van de beruchtste criminelen uit de Amerikaanse geschiedenis achter slot en grendel. Eind 2017 overlijdt hij in de gevangenis.”

charlesmanson

Verbijstering

Ik heb echt met grote verbijstering dit boek gelezen. Zeker ook omdat Dianne vertelt over haar jeugd en zij precies de leeftijd had van mijn dochters toen zij in de commune werd opgenomen. Ik moet er als moeder niet aan denken dat mijn dochter op 14 jarige leeftijd zou moeten doormaken wat Dianne heeft doorgemaakt.

Je leest het boek als een dagboek. Dianne vertelt uitgebreid over haar vroegere jeugd bij haar ouders. Al snel merk je dat haar jeugd allesbehalve stabiel en warm was. Het feit dat je ouders je als jong meisje drugs laten gebruiken geeft al aan dat het gezin in deze tijd zeker onder toezicht zou staan van jeugdzorg! (of de kinderen al uit huis waren gehaald).

Ik kan mij dan ook heel goed voorstellen dat Dianne haar behoeftes ergens anders ging zoeken. Via een aantal omzwervingen komt ze dan uiteindelijk bij de commune van Charles Manson terecht. Uit het verhaal kan je dan ook halen dat Manson haar in het begin zó speciaal liet voelen dat ze in de ban raakte van Manson.

Dianne vertelt heel beeldend en tot in detail. Zelfs als ze hierin zichzelf figuurlijk bloot moet geven. Ze heeft jarenlang dit verhaal verborgen voor haar omgeving en je voelt dat ze met dit boek echt alles op tafel wil gooien. Wat zal dat een opluchting voor haar zijn geweest! Je krijgt als lezer echt een goede kijk op het leven in een commune. Hoe personen zó in de greep raken van één persoon en al hun eigenwaarde laten varen om die persoon maar te plezieren. Je kan er eigenlijk met je gezonde verstand niet bij!

Conclusie

Dit boek is absoluut een aanrader om te lezen als je net als ik benieuwd bent naar het handelen van zowel een leider van een commune/sekte als naar de personen die in zo’n sekte terecht komen. Er wordt door Dianne een zeer realistisch beeld geschetst en haar schrijfstijl is prettig. Soms zit je met verbijstering sommige passages te lezen. Toch heb ik meer begrip gekregen voor mensen zoals Dianne. Ik kan mij in sommige gevallen best indenken dat een meisje van maar 14 jaar in zo’n sekte terecht kan komen. Dit maakt het boek zeker het lezen waard!

Informatie

Mijn leven met Charles Manson – Dianne Lake

Uitgeverij HarperCollins

Paperback, 400 pagina’s

ISBN: 9789402701043

Prijs: 19,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

**Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliatelink **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply chucky1012

  Goede review.
  Ik ken dit niet maar het klinkt heel goed.

  Xoxo

  november 12, 2018 at 06:53
 • Reply Jessica J.

  Ik vind dit zo interessant! Ik heb laatst ‘The Girls’ van Emma Cline gelezen, losjes gebaseerd op de Manson Family. Ik wil erg graag ‘Child of Satan, Child of God’ van Susan Atkins lezen. Echt bizar hoe Charles Manson die mensen zo ver gekregen heeft.
  Jessica J. onlangs geplaatst…In bad met Lush | Bewitched Bubble BarMy Profile

  november 12, 2018 at 09:41
 • Reply Evelien

  Ik ben ook heel erg geïnteresseerd in seriemoordenaars en ken Charles Manson dus ook ‘vrij goed’, zijn verhaal heeft mij altijd enorm geboeid. Lijkt me erg interessant om dit boek te lezen, vanwege haar perspectief. Hij gaat meteen op m’n wishlist.

  november 15, 2018 at 19:38
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge