Follow:
boeken, review

Boekenreview: Onder de huid – Sara Flannery Murphy

Vandaag een review over het boek ‘Onder de huid’. Een boek die ik persoonlijk moeilijk in een bepaalde categorie kan plaatsen. Is het een roman? Een thriller? Ik ben er eigenlijk nog steeds niet helemaal over uit….

Achterflap

“Edie heeft een ongebruikelijke baan: ze werkt als “body’ in het Elysische instituut. Dankzij een drug kan een body korte tijd de persoonlijkheid van een overledene aannemen. Edie slikt de drug opdat haar cliënten de ervaring hebben met hun dierbaren te praten. De meeste body’s houden het werk niet lang vol, maar Edie verlángt juist naar de vergetelheid die het werk met zich meebrengt.

Dan raakt Edie geobsedeerd door cliënt Patrick, wiens vrouw Sylvia overleden is. Ondanks de mysterieuze omstandigheden rond Sylvia’s dood ontwikkelt ze gevoelens voor Patrick. Ze spreekt buiten werktijd met hem af, en langzaam raken de regels steeds verder op de achtergrond. Regels die er zijn om de body’s te beschermen, want het werk is niet zonder gevaren…”

Edie werkt al bijzonder langs als body wat vrij uniek is. Veel collega’s van haar kunnen dit werk geen lange periode aan, maar Edie houdt juist van dit werk. Ze kan door het slikken van ‘lotussen’ als het ware uit haar lichaam treden en even heel iemand anders zijn. Zo vergeet ze haar eigen zorgen en problemen.

Edie leeft voor haar werk. Haar sociale leven is minimaal aanwezig. Ze draagt continue haar werkkleding (wit dun jurkje), heeft een klein onpersoonlijk appartement en geen sociaal leven. Door haar ontmoeting met cliënt Patrick krijgt ze een meer sociaal leven. Ze bouwt een relatie met Patrick op, die bij haar meer op een obsessie begint te lijken. Hoofdstukken lang heb je al het vermoeden dat de twee een intieme relatie zullen krijgen. Edie heeft wel veel vragen rondom de dood van Sylvia en gaat graven in Patricks’ verleden en in zijn persoonlijke leven.

Het feit dat ik niet helemaal goed in het verhaal kwam komt voornamelijk door de manier waarop de personages zijn beschreven. Op de één of andere manier heb ik tijdens het hele boek geen band gevoeld met hoofdpersonage Edie en Patrick. Edie blijft voor mij een heel vaag personage met vreemde trekjes. Ondanks dat je veel vanuit haar eigen personage leest bleef het vlak voor mij. Ook gebruikt de auteur heel veel bijwoorden die het lezen van het boek in mijn ogen vertragen. Ook komen er heel veel vergelijkingen voor kleuren en gevoelens. Soms iets teveel. Voor boeken die overduidelijk een roman zijn kan dit het verhaal versterken. In het geval van ‘Onder de huid’ voegde het naar mijn mening vrij weinig toe.

De setting van het Elysische instituut, het mysterie van het werken als een ‘body’, het mysterie rond de dood van Sylvia, het mysterie rond Edie haar eigen jeugd, het vermoorde meisje die werd gevonden…..allemaal onderwerpen die ontzettend spannend en boeiend zouden kunnen zijn. Eigenlijk wilde ik alleen weten hoe het zat rond de dood van Sylvia. De rest van het verhaal heeft mij niet weten te pakken helaas.

Gedurende het hele boek heb ik gewacht op de échte spanning. Er waren genoeg verhaallijnen die dat hadden kunnen brengen, maar de spanning bleef voor mij helaas uit.

Het plot zat prima in elkaar, waardoor ik blij ben dat ik het boek wel uitgelezen heb. (al duurde dit, voor mijn doen, echt bijzonder lang). ‘Onder de huid’ is een prima boek om te lezen al zal hij bij mij als boek niet echt blijven hangen.

‘Onder de huid’ krijgt van mij (net aan) 3 sterren omdat ik het concept van het verhaal wél bijzonder vind.

Informatie

Onder de huid – Sara Flannery Murphy

Uitgeverij de Fontein

Paperback, 336 pagina’s

ISBN: 9789026142710

Prijs: 19,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en oa Bol.com (klik hier)

 

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen voor mijn blog **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Florentine

    Wat een bizar verhaal! Heel interessant. Ik had nog niet van dit boek gehoord, maar jouw verhaal maakt me wel benieuwd. Jammer dat die ‘echte spanning’ een beetje uitbleef. Ondanks dat, lijkt het mij een bijzonder boek.

    april 26, 2018 at 16:52
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge