Follow:
boeken, kids

Boekenreview: Vet Oud! Tweede Wereldoorlog

Hoe maak je geschiedenis leuk? Nou, daar weet ik het antwoord wel op, met dit informatieve boek: Vet Oud! Tweede Wereldoorlog van Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer. Met 3 kids heb ik vaak de taak om huiswerk te overhoren. Zo ook het vak geschiedenis. Fenna krijgt het huiswerk mee op een zwart/wit A4-tje en Amy heeft een geschiedenis boek op de Middelbare School. Ik kan je verzekeren dat dit minder uitnodigt om kinderen spontaan te enthousiasmeren voor geschiedenis. Gelukkig is daar dit fantastisch geïllustreerde boek met de meest indrukwekkende verhalen uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Ikzelf was als kind een fanatieke lezer en boeken zoals Kruistocht in Spijkerbroek vond ik fantastisch. Ik was dol op verhalen uit de geschiedenis. Als ik bij mijn opa en oma was kwamen de verhalen over de Tweede Wereldoorlog vaak aan bod. Mijn opa en oma komen uit Scheveningen en mijn opa werkte bij de politie in die tijd. Scheuren in de muur van een bombardement, verhalen over tochten die mijn opa moest afleggen om wat eten te verzamelen, ik hing aan hun lippen. De jeugd van tegenwoordig hoort deze verhalen veel minder omdat zij geen directe familieleden (meestal) meer hebben om die verhalen van te horen. Ik kan mij dan ook best voorstellen dat het voor veel kinderen moeilijker is om die interesse op te wekken.

Ik ontving van uitgeverij Karakter Uitgevers een prachtig boek met verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Door de rijke illustraties een boek dat voor alle kinderen interessant is. Uiteraard voor kinderen die geschiedenis boeiend vinden en daar meer over willen weten, maar ook voor kinderen die er niet veel interesse voor tonen. Waarom? Heel veel van de informatie die in dit boek staat komt terug in toetsen op school! Toen ik dit boek aan het lezen was kwam ik heel veel dingen tegen die in toetsen voorkwamen van mijn meiden. Dit weet ik omdat ik ze heb moeten overhoren. ­čśë

Dit boek wordt in een duidelijke taal verteld en voor kinderen daarom heel begrijpelijk. En met de rijke illustraties komen de verhalen echt tot leven. (heeft je kind een geschiedenisdocent die niet zo beeldend kan vertellen is een boek als Vet Oud! wellicht een betere “docent”;-)).

Auteurs Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer zijn beide geschiedenis docenten (ik ben jaloers, ik had deze docenten vroeger ook graag gehad!) en zijn dan ook van mening dat je kinderen het meest enthousiast maakt als je de verhalen spannend en meeslepend verteld. En enthousiaste kinderen hunkeren naar meer!

Ik zelf ben dan ook een voorstander om kinderen enthousiast te maken voor geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog is zo’n belangrijk deel uit onze geschiedenis dat het verteld moet blijven worden. Dit boek zou dan ook een perfect hulpmiddel zijn voor leerkrachten. Je kan de verhalen voorlezen aan de klas en je kinderen zullen hangen aan je lippen.

In het boek staan ook blokjes met extra informatie. Uitgelicht in een ‘Wist je dat’ vak. Dit boek kan ook perfect gebruikt worden als je kind een spreekbeurt of werkstuk wil houden over de Tweede Wereldoorlog.

De illustraties van Richard van de Pol zijn echt prachtig. Door deze illustraties is het boek perfect om voor te lezen en de tekeningen te laten zien aan je kind(eren). Maar ook om door kinderen zelf te lezen is het boek fantastisch. Geschikt voor een leeftijd vanaf een jaar of 10.

Vet Oud! Tweede Wereldoorlog is een fantastisch boek om de jeugd achter hun spelcomputer vandaan te krijgen, en hun mobieltje uit te laten. Begin met het voorlezen van dit boek en je zult de aandacht van je kind (of de klas) meteen hebben. Laat de geschiedenis herleven met dit boek!

Ik geef dit boek 5 sterren!

Informatie

Vet Oud! Tweede Wereldoorlog – Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer

Uitgeverij Karakter Uitgevers

Hardcover, 126 pagina’s

ISBN: 978-90-452-1461-0

Prijs: 16,99

Oa verkrijgbaar bij stenen boekenwinkels en Bol.com.

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen ter review ** Dit artikel bevat een affiliatelink **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply chucky1012

    Zo mooi en ook heel leerzaam.

    Xoxo

    januari 28, 2018 at 08:18
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge