Follow:
boeken

De dood van Harriet Monckton – Elizabeth Haynes

de dood van harriet monckton

Toen ik het persbericht van dit boek ontving wist ik meteen dat ik dit boek wilde lezen. Helemaal toen het boek ook nog eens werd getipt bij DWDD! Meestal blijven recensie exemplaren even liggen bij mij omdat ik soms wat tijd tekort kom. Maar dit boek gaf ik direct voorrang, ik was er zó benieuwd naar! Door de verhuizing is mijn recensie wat later dan gepland. Maar dit boek is absoluut een topper!

Synopsis ‘De dood van Harriet Monckton’

In november 1843 wordt de 23-jarige lerares Harriet Monckton dood gevonden achter de kapel in Bromley die ze regelmatig bezocht. Het dorp is geschokt, helemaal wanneer het autopsierapport vermeldt dat ze zwanger was. Harriet bleek verwikkeld te zijn in relaties met ten minste drie mannen, maar ook haar goede vriendin Frances wordt gezien als verdacht in deze moordzaak. Wie heeft Harriet Monckton vermoord, en met welk motief? En wie is de vader van haar ongeboren kind?

De dood van Harriet Monckton is gebaseerd op historische feiten.

de dood van harriet monckton

Wat voor mij misschien nog wel extra pakkend was rondom dit verhaal is dat ik als kind al eens tijdens een vakantie in Engeland een bezoekje hebben gebracht aan Bromley. De plaatsnaam kwam mij al zo bekend voor dat ik mijn moeder vroeg of zij wist waarom. Zij wist zich veel meer te herinneren dan ik, maar ik vond dit wel heel toevallig. Sowieso ben ik erg gecharmeerd van Engeland, en moordzaken en mysteries heb ik altijd interessant gevonden! (ik heb niet voor niets zelfs Engelse moordtijdschriften – ja, die bestaan – in mijn kast liggen. En ook boeken rondom Jack the Ripper heb ik in mijn bezit). Zodra het boek binnenkwam ben ik er dus vrijwel direct ingedoken. En die cover……geweldig!

Samenvatting

Je leest het verhaal vanuit diverse perspectieven. In het begin zijn dat vrij korte stukjes tekst en is het even wennen omdat je de personages nog niet zo goed kent. Je leest vanuit eerwaarde George Verrall. Een bekend persoon in Bromley die vrijwel de hele gemeenschap kent. Hij is het aanspreekpunt van veel mensen uit het dorp en richt zich vooral op de Bijbel en God.

Een ander personage van waaruit je leest is Frances Williams. Zij was een hele goede vriendin van Harriet en een tijdelijke huisgenoot. Frances is een zelfstandige vrouw, lerares op een school en lesbisch. In die tijd was dit allemaal nog niet geaccepteerd en daarom hield zij dit geheim voor zichzelf. Ze heeft wel het vermoeden dat Harriet hiervan wist, en ook dat Harriet wel voelde dat Frances meer voor haar voelde dan gewoon vriendschappelijke gevoelens.

Het derde personage die je heel goed leert kennen omdat je vanuit zijn perspectief leest is Thomas Churcher. Een jongeman, niet al te spraakzaam, die heel veel voor Harriet voelt. Hij wordt neergezet als een niet al te snuggere jongen die vooral naar de pijpen van Harriet zou dansen. Omdat hij nogal stil is blijft hij vrij lang een mysterieus personage waardoor de verdenking al snel sterk om hem heen hangt.

Harriet Monckton is een jonge vrouw die dood wordt gevonden vlakbij de kapel. Eerst wordt gedacht aan zelfmoord aangezien zij ongehuwd zwanger was en er verhalen de ronde gaan dat ze niet zo lekker in haar vel zat. Toch blijkt al snel dat deze redenering niet helemaal klopt. Juist omdat bepaalde mensen uit het dorp dit tegenspreken. Zo zou Harriet binnenkort beginnen met een nieuwe baan als lerares waar ze ontzettend naar uitkeek. Het dagboek van Harriet blijkt ook spoorloos. Vooral Frances is hier wat onrustig door omdat er geheimen in kunnen staan rondom Frances die zij niet graag naar buiten gebracht ziet worden. Wie heeft dit dagboek in zijn of haar bezit?

Stukje bij beetje worden steeds meer personages verdacht. Wie is bijvoorbeeld de vader van het ongeboren kind van Harriet? En wie is de persoon die gezien is op de avond voor de vondst van Harriet, al rennend vanaf de kapel? En de vriend uit een andere plaats met wie Harriet correspondeerde, en met wie ze een verhouding zou hebben gehad, wat heeft die met dit alles te maken?

Stukje bij beetje wordt het raadsel ontrafeld en leer je meer over de toedracht van de moord. Het verhaal leest niet super snel, maar juist die “traagheid” vind ik perfect passen bij dit boek. In de tijd waarin het zich afspeelt ging alles ook veel trager. Post duurde soms weken, politie onderzoeken gingen heel traag en ook de communicatie ging niet razendsnel. Voor dit boek neem je de tijd, zodat je je helemaal kan inleven in het oude Engeland van 1843.

de dood van harriet monckton

De auteur heeft ontzettend goed onderzoek verricht naar de moordzaak van Harriet. Het zal niet makkelijk geweest zijn hier informatie over te vinden omdat het al zo’n lange tijd geleden is. In het nawoord vertelt zij uitgebreid hoe zij de gevonden informatie verwerkt heeft in een pakkende thriller. Welke stukken en karaktereigenschappen zij heeft verzonnen en welke niet. Ook het nawoord is het lezen waard!

Voor mij is dit boek een dikke 5 sterren waard!

Informatie

De dood van Harriet Monckton – Elizabeth Haynes

Uitgeverij De Fontein

Paperback, 512 pagina’s

ISBN: 9789026149047

Prijs: €22,50

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Laraib

    Geviliciterd wil je in een blogpost je qadoos laaten zien

    juni 3, 2020 at 21:10
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge