Follow:
boeken

De goede grap van Norman Foreman – Julietta Hendersson

Zoals ik onlangs al in één van mijn blogs vertelde luister ik de laatste tijd ook vaak naar luisterboeken op Storytel. Tijdens mijn ritjes in de tram heb ik genoeg tijd om lekker te luisteren naar boeken. Hierdoor heb ik mijn maandelijkse aantal gelezen boeken al flink weten op te krikken. Onlangs luisterde ik naar ‘de goede grap van Norman Foreman‘. Een verhaal met twee prettige vertelstemmen wat voor een mooie dynamiek zorgt. Een aangrijpend en ontroerend verhaal van Norman.

Synopsis

De twaalfjarige Norman en zijn beste vriend Jax hadden een plan: over vijf jaar hun comedyshow opvoeren op het beroemde Edingburgh Fringe Festival. Maar als Jax plotseling overlijdt, stort Normans wereld in. Normans besluit dat hij als eerbetoon aan Jax hun show alsnog wil opvoeren in Edinburgh – en niet over vijf jaar, moet over vijf weken – is zij vastbesloten dat dat geregeld wordt. Maar hoe? Als Sadies tachtigjarige collega Leonard het hele verhaal hoort, biedt hij onmiddelijk aan om te helpen – en laat hij nu net een week vrij, een talent voor organisatie én een auto hebben…

Mening

Het idee dat de allerbeste vriend van je zoon overlijdt, wat een belangrijke rode draad in dit verhaal is, zorgt ervoor dat je meteen in een aangrijpend verhaal gezogen wordt. Een aangrijpende gebeurtenis die de basis vormt voor het verhaal wat gaat volgen.

Norman is na het overlijden van zijn beste vriend nog maar een schim van zichzelf. Hij woont alleen met zijn moeder en wie zijn vader is heeft hij nooit geweten. Jax en Norman hadden een lijstje met dingen die ze in het leven wilde voltooien. Naast het vinden van Norman zijn vader wilde het duo optreden als komisch duo op een groot festival. Na de dood van Jax is het voor Norman niet meer van belang of deze doelen behaald gaan worden.

Sadie, de moeder van Norman, ziet haar zoon aftakelen en besluit weer een doel voor haar zoon te creëren. Ervoor zorgen dat Norman mee kan doen aan het Edinburgh Fringe Festival. Weliswaar in zijn eentje, maar met de “geest” van Jax altijd bij hem. Hoe meer deze ‘reis’ energie geeft aan Norman, heeft Sadie nog haar eigen persoonlijke ‘reis’ te maken: wie is de biologische vader van Norman?

Dit boek heeft zo’n mooie gelaagdheid dat je niet anders kan dan geraakt zijn door dit verhaal. Het verdriet van Norman, de kracht die hij vindt om in zijn eentje de droom van Jax en hemzelf te verwezelijken en de vriendschap die hij, Sadie en Leonard opbouwen gedurende de reis. Ook de vrienden die ze tijdens de reis maken geven extra warmte aan het verhaal.

Deze hartverwarmende roadtrip heeft een speciaal plekje in mijn hart.

Informatie

De goede grap van Norman Foreman – Julietta Henderson

Uitgeverij de Fontein

Paperback, 384 pagina’s

ISBN: 9789026152030

Prijs: €20,00

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge