Follow:
lifestyle

Deze challenges heb ik voor mezelf bedacht voor de rest van het jaar!

Ik hou ervan mijzelf uit te dagen. Op die manier merk ik ook dat ik veel doelen die ik voor mijzelf stel kan halen (ok, doelen omtrent mijn gewicht daargelaten). Ik vind het leuk om te werken naar een doel, het motiveert mij en laat zien dat ik dingen kan halen als ik het maar echt wil. Als je dan een doel hebt gehaald geeft dit ook een heel voldaan en gelukkig gevoel. Eind vorig jaar heb ik voor mijzelf wat financiële doelen opgesteld. Een bepaald bedrag wat ik op de spaarrekening wilde hebben, een weekbudget voor boodschappen waar ik mij aan moet houden etc. Al die doelen wilde ik voor 31 december 2023 behaald hebben. Ik kan je melden dat ik deze allemaal al heb gehaald inmiddels! En niet alle doelen waren echt simpel! Maar door zuinig te leven, te besparen op dingen, is het toch maar even gelukt. Tijd om wat nieuwe challenges voor mezelf te maken!

Geen nieuwe kleding kopen

Twee keer per jaar kocht ik meestal wat kleding voor mijzelf. Dit was eigenlijk altijd tijdens de tripjes die ik met mijn moeder en zusje maakte naar Engeland. Dan gingen we alle drie ook altijd even helemaal los. Uit mezelf naar de stad gaan om kleding te kopen doe ik eigenlijk nooit. Deze challenge is dus eigenlijk niet heel moeilijk voor mij. Maar….ik heb wel een kleine “cheat” periode voor mijzelf ingelast. Ik ga volgende maand een aantal dagen naar Edinburgh met mijn moeder, Amy en Fenna. In die week mag ik van mijzelf wel iets van kleding kopen. Ik moet sowieso wat nieuw ondergoed, maar ook een leuke blouse mag ik voor mijzelf kopen. Daarna is het tot 31 december afgelopen!

Nieuwe jaar, tweedehands kleding

Wat ik daarna mijzelf als challenge wil opleggen is dat ik vanaf volgend jaar zoveel mogelijk tweedehands kleding zal kopen. Voor mijzelf, en wellicht ook voor Thomas, zal ik dan naar leuke tweedehands winkels gaan. Ik wil daar veel meer gebruik van gaan maken. Door het instagram account van Thegreenlist te gaan volgen zie ik ook hoeveel leuks daar te koop is! En dit is zoveel beter voor het milieu. Dus ook deze challenge ga ik graag aan. En ik weet dat Amy hier ook mee bezig is, dus kunnen we gezellig samen op jacht voor leuke tweedehands items!

Sparen voor aflossen hypotheek

Ik heb dit jaar al op 2 aflossingsvrije delen van mijn hypotheek wat extra afbetaald. Mijn aflossingsvrije deel is erg hoog overigens. Ik betaal in verhouding dus niet heel veel af. Om ervoor te zorgen dat ik over een flink aantal jaren, richting mijn pensioen, niet nog met een torenhoge hypotheek zit (en er dus een kans is dat ik geen nieuwe hypotheek kan krijgen op dit huis) wil ik extra aflossen. Naast het aanvullen van mijn buffer wil ik dus extra aflossen op mijn hypotheek. Elke maand gaat er dus een bedrag naar mijn bufferspaarrekening (mijn toekomst spaarrekening ga ik volgend jaar weer aanvullen) en naar een rekening waar ik op spaar om extra af te lossen. Om dit extra aan te vullen, naast het wegzetten van spaargeld van mijn salaris bijvoorbeeld, verkoop ik spulletjes op Vinted. Alle opbrengsten hiervan boek ik direct over naar 1 van deze spaarrekeningen. En dit kan best wel lekker oplopen. Het stimuleert ontzettend om die spaarrekeningen te zien groeien. Door ook geen onnodige uitgaven te doen, zoals prullaria te kopen bij de Action of iets dergelijks, bespaar je ook een hoop geld. Tip: trek al je vaste lasten af van je inkomsten en kijk wat je overhoudt. Bereken wat je die maand wil sparen en boek dat meteen over naar je spaarrekening zodra je geld is gestort.

Minder plastic

Een challenge die ik ook wil aangaan met mijzelf is het minder gebruiken/verbruiken van plastic. En dit kan al heel kleinschalig om te beginnen. Zo ben ik mijn voorraad huidverzorgingsproducten aan het opmaken en wil hier milieuvriendelijkere producten voor in de plaats. Dus in plaats van flessen douchegel wil ik overgaan op stukken zeep. Hierdoor zorg je al voor een flink aantal plastic flessen per jaar die je niet aanschaft. Ook heb ik mijn Sodastream weer tevoorschijn gehaald. Er mist een rubber ringetje die voorkomt dat de gasfles leegloopt, dus dat ringetje besteld en daarna geen spa flessen meer voor mij!

Ook neem ik nu altijd een fruitnetje mee naar de supermarkt. Zo kan ik gewoon losse appels kopen ipv voorverpakte in een plastic zak. Ik kan nog een heleboel leren, ik ben echt nog geen heilige, maar het begin is er!

Sidehustles

Ik wil zoveel mogelijk sparen voor de toekomst. Voor de toekomst van Amy, Fenna en Thomas, maar ook voor mijzelf. Ik heb niet een heel groot pensioen door een pensioengat en dit wil ik opvangen. Zo leg ik elke maand 50 euro in bij een indexfonds, spaar ik op een spaarrekening en los ik extra af op de hypotheek. Maar stiekem vind ik dat het natuurlijk nooit genoeg is. Of ik soms bang ben voor mijn (financiële) toekomst? Ja, soms best wel! Die “angst” zorgt er nu wel voor dat ik extra gemotiveerd ben om flink te bezuinigen en te besparen. Daarom ook deze challenge: extra sidehustles! Dit houdt in dat ik dmv extra inkomsten mijn maandelijkse inkomen wat opkrik. Dit kan ivm toeslagen niet heel veel zijn, maar spulletjes verkopen op Vinted, inkomsten uit affiliate links op mijn blog en soms een betaalde samenwerking kunnen wel wat extra tientjes in de maand opleveren. En die tientjes gaan meteen door naar mijn spaarrekeningen of indexbeleggingsrekening. Elke euro die je niet uitgeeft is meegenomen! Hier ga ik dus zeker mijzelf meer in verdiepen de komende maanden. Ook om mijzelf wat extra rust te geven dat de toekomst echt wel goed gaat komen 😉

Hebben jullie ook weleens een challenge voor jezelf gemaakt?

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge