Follow:
reizen

Edinburgh trip!

Een reisje waar we al maanden naar uitkeken kwam steeds meer in zicht. Ons tripje naar Edinburgh! 5 Heerlijke lange dagen genieten in deze prachtige stad. Voor Amy, Fenna en mijzelf de eerste keer naar Schotland ook. Mijn moeder was al een aantal keer in Edinburgh geweest, maar had heel veel culturele dingen nog nooit bezocht. Ons tripje zou dus bestaan uit winkelen, lekker lunchen en mooie culturele plekken bezoeken. Genieten!

Aankomst

We vertrokken maandagochtend lekker vroeg in de ochtend naar Schiphol. Mijn moeder had zich ietwat in de tijd vergist zodat we ruim 3,5 uur van tevoren al op Schiphol waren. Geen nood, we hebben er heerlijk gezeten en gekletst tijdens het wachten. Eenmaal in het vliegtuig begon het flink te kriebelen. Ik wilde al zolang naar Edinburgh, en eindelijk was het zover.

We kwamen in de middag aan in Edinburgh. Als eerste naar het hotel om in te checken en onze koffers op de kamer te leggen. We wilden natuurlijk even opfrissen en daarna meteen een rondje lopen door het centrum. We hadden alleen niet meegekregen dat er tijdens ons verblijf ook een megagroot festival gaande was in Edinburgh. Er waren duizenden toeristen in Edinburgh aanwezig. Ach, dat maakte het wel extra gezellig in de stad.

Wat hebben we allemaal bezocht in Edinburgh?

Mary King’s Close

In een pand in de straat ’the Royal Mile’ is een soort museum genaamd Mary King’s Close. Hier kan je heel goed ervaren hoe mensen leefden in Edinburgh zo’n 400 jaar geleden. Edinburgh staat bekend om de huizen die onder de grond schuil gaan, en dat kon je hier ontzettend goed ervaren.

Met een gids die helemaal omgetoverd is tot een historisch figuur uit Edinburgh ga je alle “lagen” van het gebouw door. Van de allerlaagste laag waar de armste mensen woonden, tot hogere lagen waar de rijkere burgers woonden. Ontzettend indrukwekkend om al die oude gangen en kamers door te lopen.

Ook is er een kamer aanwezig waarvan wordt gezegd dat de geest van een jong meisje daar huist. Er is zelfs een altaar ontstaan waar je offers kan achterlaten. Wij hebben de aanwezigheid van een geest overigens niet gevoeld 😉

 

Dit museum is absoluut een aanrader!

High Tea in het Balmoral hotel

Tijdens het winkelen kwamen we door een andere klant op het idee om te gaan High Tea’en in het Balmoral hotel. We vroegen de verkoopster naar tips om een High Tea en een klant kwam meteen met een paar goede tips. De vriendelijkheid van de Schotse mensen is echt geweldig. Het Balmoral hotel is een prachtig luxe hotel waar je dus ook terecht kan voor een super deluxe English Afternoon Tea. Nou, dat luxe hebben we geweten. Wat een prachtige ervaring was dit! Je wordt 2 uur lang in de watten gelegd in een sprookjesachtige zaal. Het enige wat je hoeft te doen is zitten en genieten.

Als eerste kreeg je een soort introductie door zeer vriendelijk personeel. Je kon kiezen uit verschillende soorten thee, en je mocht alle thee proberen als je wilde, en werd de etagière neergezet met allemaal heerlijke hapjes.

De thee werd professioneel opgegoten naast je tafeltje. Erg leuk om te zien hoe vakkundig dit gaat.

Daar zijn de scones! Mijn lievelingshapje vol herinneringen aan alle vakanties in Engeland die ik als kind heb meegemaakt.

Door al die thee moest ik wel een paar keer naar de wc. Maar zelfs dat was een heuse ervaring. Ik wil meteen mijn eigen wc’s en badkamer omtoveren tot zoiets als dit. Ik hou ervan!

Een selfie met mijn moeder en Amy.

Dit was het “toetje” van de Afternoon Tea. We hebben het allemaal opgekregen, maar we zaten bomvol van al dat lekkers.

Zo magisch zag het plafond eruit. We voelden ons allemaal stiekem een beetje een prinses. Tijdens de hele ervaring speelde er ook live een vrouw harp op een soort balkonnetje in de zaal. Heel rustgevend. Er werd ook een keer Happy Birthday gespeeld voor een gast die daar zijn verjaardag vierde.

Dit was echt genieten op het hoogste niveau!

Gladstone’s Land

Op The Royal Mile bevindt zich ook Gladstone’s Land. Wederom een prachtig gebouw waar je een rondleiding krijgt door de geschiedenis van Edinburgh.

Dit huis is één van de oudste gebouwen op The Royal Mile. Je krijgt per verdieping/kamer een uitgebreide geschiedenis te horen van lieve vrijwilligers die daar werken. Ze kunnen je tot in de kleinste details vertellen wat je allemaal ziet in de kamers. Vooral de verhalen van de vroegere bewoners vond ik fascinerend. Zo kwamen de kamers en de mensen echt tot leven.

alleen al de prachtige plafonds zijn de moeite waard om te bekijken.

Dit was in een kamer waar vroeger een stoffenwinkeltje zat van een echtpaar.

De hoedjes moesten natuurlijk even gepast worden 😉

Op één van de onderste verdiepingen was een woning van een rijke familie. Een prachtige kamer wat dienst deed als dagverblijf en slaapkamer. In die kamer stond een hele oude, originele linnenkast die de familie had gekregen van een Nederlandse handelsvaarder. Dat was natuurlijk erg leuk om te horen. Ook de plafonds waren geïnspireerd door Nederland. In een zijkamer was een expositie met allemaal oude foto’s én de mogelijkheid om te verkleden. Natuurlijk wilde Amy en Fenna even omgetoverd worden tot mooie vrouwen uit de geschiedenis.

Helemaal beneden kwam je in een gezellig eettentje wat bij het Gladstone’s Land hoort. Hier kon je wat eten en drinken. Daar hebben we een heerlijk Elderflower ijsje gegeten. Dit was door het warme weer een aangename verkoeling. En deze smaak mogen ze wat mij betreft ook wel in Nederland invoeren.

The Georgian House

The Georgian House is een rijtjeshuis wat qua inrichting niet onderdoet aan Downton Abbey ;-). Hier woonde in de laat 18e eeuw een zeer voorname familie (tenminste, je hoorde tijdens de rondleiding dat de man des huizes best flinke schulden had). Je wandelt van de ene prachtige kamer naar de andere. Na het bezoeken van dit huis wil je meteen je eigen huis onder handen nemen.

 

Alleen deze vloerbedekking al

Deze kamer was magisch. Een gigantische kroonluchter, vloerbedekking om verliefd op te worden en heel veel bijzondere schilderijen. Ik zou zelf wel zo’n kamer willen in huis.

Alles is tot in de puntjes verzorgd in dit museum. Het was gelukkig ook heel rustig qua bezoekers, dus we konden alles in alle rust bekijken. Er waren in elke kamer weer medewerkers die je van alles kon vragen. Ook lagen er informatiesheets in alle talen met informatie over de kamers. Wie de personen waren op de schilderijen, wat er op de eettafel lag etc.

Ook de verdieping van het personeel vond ik erg leuk om te zien. Als liefhebber van Downton Abbey zag ik meteen alle koks en butlers voor me die zich in deze ruimte hebben begeven honderden jaren geleden.

Bustour

Het is zeker ook aan te raden om gebruik te maken van de diverse bustours door Edinburgh. Je kan dan de hele dag (of meerdere dagen als je een ticket daarvoor hebt) handig gebruik maken van de dubbeldekker bussen. Wij hadden voor 2 dagen een ticket en konden op 3 verschillende bustours stappen. Vooral de “groene” lijn was leuk omdat daar een touroperator bij was die tijdens de rit allemaal feitjes over Edinburgh vertelde.

Zo reden we langs de pub waar JK Rowling haar Harry Potter boeken begon te schrijven. Reden we langs een heel steile winkelstraat wat haar inspiratie was voor Diagon Alley. Zagen we het paleis waar de royals verblijven als ze in Schotland zijn. Reden we over een vervloekte brug, en ga zo maar door. Heerlijk even de benen ontspannen en genieten van al het moois om je heen.

Wat hebben we nog meer gedaan? En Vinted!

Uiteraard zijn we ook heerlijk wezen winkelen en dineren. We hadden allemaal goed gespaard om even een paar dagen te kunnen winkelen. Dit was dan ook de week waar ik even los mocht gaan (en ik heb me reuze ingehouden hoor!).

Mijn moeder en ik waren natuurlijk al een aantal maanden een potje aan het vullen voor deze vakantie. Zij ruimde haar overvolle kledingkasten leeg en ik verkocht het voor haar op Vinted. De opbrengst zou zijn voor culturele uitjes en eten en drinken tijdens het verblijf. In totaal hadden we bijna 1000 euro bij elkaar gesprokkeld! We konden dus bijna alle uitjes (musea en bustour) en eten en drinken hiervan betalen. Daardoor had ik een lekker eigen zakcentje om wat te kunnen winkelen. We zijn denk ik in totaal 5x in de Marks & Spencer geweest, onze favoriete winkel 😉

Amy en Fenna deden nog even mee met een dansje bij een straatoptreden 😉

Edinburgh bij avondlicht (tegenover ons hotel).

Wat hebben we alle vier volop genoten van deze reis. Al die verhalen over de geschiedenis van Edinburgh hebben grote indruk op mij gemaakt. De magie van de stad met alle spookverhalen boeien mij enorm. Ik ben nu een week thuis en ik mis het enorm. Ook al hadden we op de terugweg flinke vertraging, zeulden we ons een breuk met alle bagage, ik zou zo weer terug willen. Edinburgh heeft mijn hart gestolen.

We waren pas om 4 uur ’s nachts thuis, en Amy moest om 12 uur weer werken, die was wel een beetje moe 😉

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Mariëtta

  Wat vond ik het leuk om dit allemaal weer even terug te lezen Hilde.
  Want zeker, wat hebben we genoten, gelachen, gekletst, en veel mooie dingen gezien. Ik denk zomaar dat dit niet de laatste keer is dat we die kant op zullen gaan..

  september 14, 2023 at 22:42
  • Reply hillybillybeauty

   Nou, dat weet ik wel zeker! Ik wil echt terug!!! (maar eerst sparen)

   september 15, 2023 at 09:52

  Leave a Reply

  CommentLuv badge