Follow:
budget

Een kasboek werkt! Hoe start je een kasboek?

Misschien wel mijn belangrijkste boekje in huis, mijn kasboek! Sinds mijn scheiding ben ik gehecht aan dit boekje. Het heeft in zekere zin mijn financiële leven “gered”. Door het starten van een kasboek kreeg ik opeens zoveel inzicht in mijn geldzaken. Ik kreeg overzicht, kon veel makkelijker mijn hand op de knip houden en kon daadwerkelijk gaan sparen. Iedereen die wil budgetteren, besparen of wil sparen adviseer ik te starten met een kasboek. Of je dit nou in excel doet of lekker ouderwets zoals ik, dat maakt niet uit. Als je het maar doet!

Hoe ga je te werk?

Ik ben als eerste een notitieboekje uit mijn voorraad gaan pakken. Ik wilde het echt met pen en papier gaan doen. A. omdat ik Excel niet goed onder de knie heb, en B. omdat opschrijven voor mij beter werkt. Het maakt het “echt” voor mij. Er zijn trouwens ook echte kasboekjes te krijgen. Misschien vind je dat zelf prettiger.

Voordat ik begon aan mijn kasboek heb ik al mijn administratie op orde gebracht. Ik kocht een map en tabbladen en ging aan de slag. Dit moest ik voor de scheiding toch al doen aangezien ik veel dingen opnieuw moest afsluiten. Hier kreeg ik meteen een duidelijk overzicht van al mijn vaste lasten. Ik kon toen ook al meteen wat dingen schrappen of goedkoper regelen. Het duidelijke overzicht begint hier!

Als eerste schreef ik voorin mijn kasboek twee maanden aan uitgaven op. Mijn bankapp bij de hand en alles opschrijven. Zo zag ik welke maandelijkse automatische incasso’s er waren (en op welke datum) en kon ik zien wat ik pinde in winkels of online bestelde. Toen ik de vaste lasten van die losse uitgaven ging splitten schrok ik me wezenloos! Wat gaf ik ongemerkt veel uit aan pure onzin! Dit inzicht zorgt echt voor een verandering in je levensstijl als je wil gaan budgetteren.

(Ik werk zelf met maanden die lopen van de 20e tot de 20e van de daaropvolgende maand. Mijn toeslagen komen op de 20e dus mijn ‘betaalmaand’ tel ik vanaf die datum)

Inzicht, en nu?

Wanneer je precies weet welke vaste lasten er elke maand afgeschreven worden kan je voor jezelf een pagina per maand in je kasboek gebruiken om deze elke maand weer op te schrijven (ik doe dat in ieder geval op die manier). Elke maand weet je dan exact wat je in ieder geval aan geld nodig hebt om je vaste lasten te betalen. Ik reken hier ook het boodschappengeld bij, benzinegeld (ongeveer) en het zakgeld/kleedgeld van de kinderen. Omdat je nu weet hoeveel je totaal daaraan kwijt bent weet je dus ook wat je per maand ‘overhoudt’.

Bovenaan mijn pagina schrijf ik altijd mijn inkomsten. Soms heb je een maand dat er kinderbijslag of vakantiegeld bijzit, ik schrijf het daarom altijd op.

Wanneer je je totale inkomsten en je vaste lasten van elkaar aftrekt hou je een restant bedrag over. Ik maak deze berekening meestal een paar dagen voor de 20e van de maand (mijn startdag). Het bedrag wat je overhoudt is meestal wel een beetje gelijk, behalve als er natuurlijk kinderbijslag of iets dergelijks bijzit.

In plaats van dat ik, zoals voorheen, het hierbij liet, ga ik dit bedrag nu opsplitsen. Ik geef mezelf een bedrag voor kleding en zakgeld (nooit heel veel, ik heb genoeg), spaar voor de kinderen, leg wat geld weg voor cadeautjes en een groter deel gaat naar mijn spaarrekening (Bunq) en naar het extra aflossen van de hypotheek. Door dit allemaal al in te vullen voordat het geld komt, ben ik ook gedreven om dit allemaal meteen over te maken als mijn geld binnenkomt. Ik zorg meestal dat er ongeveer 100 euro “overblijft” op mijn lopende rekening voor onverwachte dingen. Dat geeft mij rust dat er altijd wel wat geld op de rekening blijft staan.

Ook schrijf ik op waar extra inkomsten, zoals verkopen op Vinted, die maand naartoe gaan. Ik wissel dat maandelijks een beetje af. Soms stort ik het meteen door naar Bunq, soms stort ik het naar een potje voor vakanties/uitjes en soms gun ik het mezelf als extraatje om iets van te kopen wat al een tijdje op mijn wishlist stond. Op die manier ben je ook gemotiveerd om spullen te verkopen!

Ik kan je verzekeren dat het een sport wordt om te gaan sparen. Ik stel mijzelf ook spaardoelen met een einddatum. Spaardoelen die wel haalbaar zijn overigens ;-). Ik raak zo gemotiveerd om die te halen dat het ook niet moeilijk is om geld weg te zetten op spaarrekeningen.

Dipje?

Heb ik al een keer een dipje gehad? Natuurlijk! Ik heb bijna een jaar lang amper wat voor mezelf gekocht. Terwijl ik voorheen wekelijks misschien wel 5 boeken kocht en ik niet moeilijk deed om weleens online te bestellen. Ik heb vorige week iets meer geld aan mezelf uitgegeven dan de 25 euro zakgeld die ik voor mijzelf had ingecalculeerd. Is dit een ramp? Nee, want ik heb het financieel op de rit. Ik ben gelukkig met veel minder en haal energie uit het zien groeien van mijn spaarpotjes. Ik weet dat ik met mijn pensioen het niet van mijn AOW moet hebben. Ik heb jarenlang geen pensioen opgebouwd omdat ik thuis was voor de kinderen. Door nu al lekker te sparen weet ik dat ik later een extraatje heb. Dit geeft rust. Af en toe mezelf verwennen kan dus gewoon nog steeds, maar met mate. En uiteraard noteer ik alles in mijn kasboek 😉

Mijn uitspatting ;-)))

Tussentijdse behaalde successen

In mijn kasboek maak ik soms ook even een overzicht van alle saldo’s op mijn spaarrekeningen. Gewoon een rijtje met alle spaarrekeningen/potjes die ik heb en het saldo erbij. Om dit zo op te schrijven wordt het even zichtbaar en zal je jezelf ontzettend trots voelen. Ik in ieder geval wel! En het hoeft echt niet altijd om duizenden euro’s te gaan natuurlijk. Voor sommige mensen is een paar honderd euro op een spaarrekening al een overwinning. Super goed!

Hou vol

Het allerbelangrijkste wat ik je kan meegeven: hou vol. Zorg dat je je kasboek blijft gebruiken. Ik streep ook elke dag de vaste lasten weg die zijn afgeschreven. Noteer extra uitgaven. Pas spaardoelen aan. Bedenk manieren om aan extra inkomsten te komen. Ik ben dagelijks met geld bezig, maar wel op een positieven en gezonde manier. Door te weten wat er gebeurt in je ‘geldleven’ kom je nooit voor verrassingen te staan. En een buffer(tje) en overzicht hebben geeft zoveel rust, dat gun ik iedereen.

Liefs Hilde

** Dit artikel bevat affiliatelinks, zie mijn disclaimer **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Mariëtta

    Wat heb je dit goed uitgelegd en opgeschreven Hilde!
    Ik weet dat je van ver gekomen bent, en dat je het nu hartstikke goed doet, en daar ben ik, als jouw moeder, reuze trots op. De dag dat jij mij ging vertellen dat ik iets niet moest kopen, vond ik geweldig, ik moest er ook om lachen, de rollen waren omgedraaid! Ga zo door Hilde, je doet het fantastisch.

    september 27, 2023 at 15:25
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge