Follow:
budget

Update budgetteren: zo blij met de Money Planner!

Herinneren jullie deze blog nog? Ik besloot eind oktober weer flink op mijn budget te letten en te sparen. Ik ben weer helemaal ‘back on track’ en het gaat super! Die 1000 euro spaargeld die ik voor juni wilde halen? Die heb ik inmiddels al gehaald. Ook zijn de openstaande schulden bij Afterpay en Wehkamp allang weg. Ik voel mij hierdoor zo ontzettend trots. Geen stress, zorgen en onrust! Hoe komt het dat het zo goed gaat? Dat heeft grotendeels te maken met de Money Planner. Overzicht geeft duidelijkheid. In deze blog weer een (letterlijk) open boekje šŸ˜‰

Money Planner by PorteRenee

Ik ontving deze super handige Money Planner via de uitgever. Ik had hem gespot op de site van PorteRenee en wist dat een planner mij heel erg zou helpen. Overzicht krijgen in mijn inkomsten en uitgaves en hierdoor structuur krijgen.

De planner is verdeeld over maanden. Elke maand staan er weer handige tips vermeld die je helpen om te budgetteren. Ik lees alles wanneer ik ‘mijn maand’ start. Dit is altijd op de datum dat mijn salaris binnenkomt (de 24e meestal). Die van Andries komt een paar dagen daarna. Je kan het starten van de nieuwe maand helemaal zelf invullen natuurlijk.

Een paar dagen voor het starten van de nieuwe maand schrijf ik mijn doelen voor de nieuwe maand op. Dit helpt mij elke maand weer om met nieuwe energie ervoor te gaan. Doelen geven je ook iets om naartoe te werken en hierdoor niet op te geven.

Mijn doelen voor de eerste maand waren duidelijk. Ik wilde een buffer-spaarrekening starten, mijn schulden grotendeels weg (dit kreeg ik trouwens helemaal voor elkaar voor de nieuwe maand begon) en overzicht krijgen. Door dit op te schrijven wordt het toch ‘echt’ en wil je je doelen ook halen.

De doelen voor deze maand (die bijna weer afgerond is) gaan ook super. De Wehkamp was al weg voordat mijn salaris kwam. Ook heb ik al veel meer dan de gewenste ā‚¬350 op de spaarrekening overgeboekt. De kerstcadeautjes heb ik ook allemaal in huis en heb ik kunnen kopen van verkochte spullen op Marktplaats (dat vond ik creatief genoeg haha). Het boodschappenbudget van 150 euro per week heb ik tot op heden nog altijd kunnen volhouden. Ik hou elke week wel geld over. En vrijdag wordt er nog een bedrag van een blogopdracht gestort die naar de lopende rekening gaat (die nu ietsje in de min staat, maar al veel minder dan voorheen). Dus alle doelen voor de 2e maand zijn behaald!

Structuur

 

Het meest fijne aan de Money Planner vind ik de structuur die het geeft. Elke avond ga ik even een paar minuten zitten om alles op te schrijven van die dag. Bedragen die zijn afgeschreven noteren, boodschappengeld tellen en noteren etc. Ook schrijf ik het saldo van de bufferrekening elke dag bewust op, ook wanneer deze ongewijzigd is. Noem het psychologisch, maar wanneer ik het bedrag niet zie stijgen geeft dit mij een boost om dingen te bedenken die dat zouden kunnen doen. Dan zet ik weer iets op Marktplaats bijvoorbeeld.

Ook alle uitgaves hou ik bij. Niet alleen de vaste lasten, maar ook de pintransacties in de winkel bijvoorbeeld. Nou heb ik een No Buy periode, dus zijn het alleen noodzakelijke dingen en cadeautjes die ik pin, maar alles schrijf je op. Overzicht, overzicht, overzicht….de allerbelangrijkste stap!

Evalueren

Aan het eind van elke maand kan je heel makkelijk alles optellen en aftrekken van de uitgaves en inkomsten die je die maand hebt opgeschreven. Zo kan je voor de nieuwe maand gaan budgetteren. Elke maand kan je op die manier al van te voren een beetje inplannen wat je kwijt bent aan geld. Je weet wat er binnenkomt elke maand, dus dan kan je meteen zien of er geld aan het begin van de maand weggezet kan worden op de spaarrekening. Doe dit meteen wanneer het salaris binnenkomt!

Ik heb geleerd dat ik elke maand echt een flink bedrag kan sparen. Dit geeft flink wat rust en ik baal dat ik niet eerder zo het roer om heb gegooid of heb volgehouden.

De Money Planner is voor mij een dagelijks ritueel geworden. Ik had dit echt even nodig om alles op een rijtje te krijgen op financiƫel vlak. De beste 20 euro die ik heb uitgegeven dit jaar!

De Money Planner van PorteRenee kan je hier bestellen. (en wordt gratis bezorgd als je een gratis account aanmaakt)

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge