Follow:
besparen, budget

5 Stappen die ik neem of overweeg om te besparen

Al in een eerdere blog schreef ik dat mijn kasboek mijn holy grail is. Ik schrijf dagelijks in mijn kasboek, houd alles bij en geeft mij het inzicht wat ik nodig heb. Voordat ik deze blog net begon met tikken was ik ook in mijn kasboek bezig. Ik was gaan uitrekenen hoeveel er financieel verandert voor mij zodra Fenna eind dit jaar 18 wordt. En dat is toch best een aardig bedrag per maand! Voor haar ontvang ik dan geen kindgebondenbudget en kinderbijslag meer. Door dit allemaal alvast uit te rekenen begonnen bij mij ook meteen de radartjes weer te draaien; waar kan ik nog meer op bezuinigen?

1. Mobiele abonnementen

Na de scheiding heb ik al mijn verzekeringen en abonnementen opnieuw moeten oversluiten. Zo ook de abonnementen voor internet/televie en mobiele telefoons. Ik heb dit allemaal ondergebracht bij 1 provider. Destijds heb ik wel een mooie deal kunnen sluiten, een gratis televisie erbij en het makkelijke overzicht om alles bij 1 aanbieder te stallen. Ik betaal voor de mobiele abonnementen van ons viertjes per maand 62,50. Maar hoe kan ik hier op bezuinigen?

Wanneer ik blogs en boeken lees over besparen komen de mobiele kosten altijd aan bod. En wat wordt er 9 van de 10 keer geadviseerd? Stap over op Sim only! Als je een beetje goed rondkijkt kan je voor een paar euro per maand al een abonnement afsluiten. Als ik dat keer 4 doe ben ik nog steeds flink goedkoper uit. Waarom ik daar destijds niet voor koos was de angst dat mijn pubers buiten hun bundel gingen bellen/internetten en ik verrast zou worden met torenhoge rekeningen (ik heb dit met Fenna namelijk een aantal jaren geleden meegemaakt). Maar ik kan natuurlijk afspreken met de 2 oudste dat ik het Sim only abonnement betaal en wanneer er extra kosten bijkomen zij daar zelf verantwoordelijk voor zijn. Ik gok dat ze dan wat meer op gaan letten.

Zo zag ik op de website van Simpel dat je voor 10 euro per maand 14GB te besteden hebt per maand. Op dit moment kan ik hun verbruik in mijn app goed bijhouden en zie ik dat ze dat prima zouden redden. Volgend jaar loopt mijn abonnement bij mijn huidige aanbieder af, dan stap ik over op Sim only, dat gaat mij per maand 40 euro opleveren.

2. Netflix

Per maand betaal ik 15,99 aan Netflix. Ikzelf maak er amper gebruik van omdat ik liever met een boek op de bank zit. Van de 3 kids is Fenna denk ik de enige die Netflix kijkt. Eigenlijk dus zonde om 16 euro per maand te betalen aan een streamingsdienst die amper wordt gebruikt. Fenna kijkt ook veel YouTube op haar telefoon en mist Netflix wellicht helemaal niet. Ik ga dit binnenkort eens in de groep gooien bij de kinderen. “Zouden jullie Netflix missen als we het niet meer zouden hebben?”. Dit is nog wel een twijfelgeval, maar ik denk dat ik het op den duur toch zal gaan opzeggen. Iemand tips?

3. Tanken

Op de dag dat ik deze blog schrijf zijn de benzineprijzen weer flink gestegen. Ik begreep zo’n 17ct per liter! Iets waar ik dus zeker op wil besparen is benzine. Ik heb mijzelf een budget gegeven van 60 euro per maand om te tanken. Dit is wat ik maximaal wil besteden aan benzine. Maar eigenlijk kan dat bedrag best nog wel naar beneden. Nu ik een elektrische fiets heb pak ik de auto al veel minder frequent. Amy gebruikt mijn auto ook weleens, maar betaalt voor de langere stukken rijden altijd mee aan de benzinekosten. Ik wil mijzelf eigenlijk uitdagen om per maand naar 40 euro benzinegeld te streven. Dan bespaar ik per maand toch 20 euro, wat 240 euro per jaar is! Kijk, dat is toch best een flink bedrag als je het zo bekijkt. Dus deze besparing ga ik vanaf deze maand starten šŸ˜‰

4. Kleding

Ik koop voor mezelf niet heel veel kleding. Ik heb redelijk wat in mijn kast hangen en ik ben ook niet vatbaar voor modegrillen gelukkig. Onlangs heb ik voor mijn moeder ook nog flink wat kleding verkocht op Vinted om van de opbrengst straks in Edinburgh lekker te kunnen eten en drinken. Maar vanuit al die kleding kon ik ook nog wat voor mijzelf vissen. Ik zou dus kunnen kiezen om een no buy periode in te lassen waarin ik geen kleding koop. Hierdoor bespaar ik ook weer wat natuurlijk. Maar ik wil mijzelf nog een beetje extra “pushen”. Amy kwam met het idee om voorlopig alleen nog maar tweedehands kleding te kopen. Er is zoveel kledingoverschot in de wereld, waarom nieuwe kleding kopen? Er zijn in deze regio heel veel leuke tweedehands kledingzaakjes met prachtige, betaalbare spullen. Dus dat wordt mijn besparing: een periode (laten we zeggen 1 jaar) waarin ik geen kleding koop. Als ik echt iets nodig heb, dan moet het tweedehands. Een mooie besparing en milieubewust!

5. Hypotheek

Dit is een beetje een indirecte besparing denk ik. Ik ga namelijk beginnen met extra aflossen op mijn hypotheek. Ik besteed hier dus wel geld aan, maar het levert uiteindelijk een lagere hypotheeklast op. Ik heb namelijk een flink groot deel aflossingsvrij, en dat los ik dus eigenlijk niet af gedurende de looptijd. En dat zit mij niet zo lekker. Het is een schuld, en dat wil ik graag verminderen. Zo heb ik afgelopen maand bijna 500 euro extra afgelost op de hypotheek, dit levert per maand een besparing van 50ct op. Nu zal je wellicht denken: “Die 50ct, wat is dat nou? Daar schiet je toch niet zoveel mee op?”. Dat klinkt inderdaad niet veel, maar op de langere termijn scheelt het toch! En ik denk maar zo, weg is weg. Dat stukje rente hoef ik niet meer te betalen.

Dus voor de komende jaren is Ć©Ć©n van mijn (be)spaardoelen: extra aflossen op de hypotheek!

Ben jij ook met dingen bezig om te besparen?

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge