Follow:
geld, gezondheid, samenwerking

Een uitvaartverzekering: heb ik dat nodig?

Je hoort er weleens iemand over praten, of komt het tegen op internet: een uitvaartverzekering. Toch weet niet iedereen wat het precies is, hoe het werkt, waarom je het afsluit en wat de verschillen zijn. Daarom zetten we dit voor je in deze blog op een rij. Zo weet je precies wat het is en kun je besluiten of je het nodig hebt.

Wat is het eigenlijk?

Je sluit een uitvaartverzekering af bij een uitvaartverzekeraar en betaalt hier een premie voor. Vanaf het moment dat je verzekering start, ben je verzekerd wanneer je komt te overlijden. Liggend aan wat voor soort uitvaartverzekering je hebt afgesloten, wordt je uitvaart door je uitvaartverzekeraar georganiseerd en bekostigd, of wordt er een geldbedrag uitgekeerd aan een door jou aangewezen begunstigde zodat hij of zij hiermee je uitvaart kan regelen.

Waarom sluit je het af?

Er zijn verschillende redenen om een uitvaartverzekering af te sluiten. In Nederland heeft zo’n 70% van de inwoners een uitvaartverzekering afgesloten. Een reden die vaak genoemd wordt, is het in bescherming nemen van nabestaanden. Een uitvaart kost in Nederland namelijk gemiddeld zo’n €7.500,- bij een crematie en €9.500,- bij een begrafenis. Zo’n bedrag heeft niet iedereen zomaar ergens liggen, waardoor nabestaanden vaak opeens verantwoordelijk worden voor het betalen van deze kosten. Partners, kinderen en kleinkinderen worden deze financiële lasten bespaard wanneer er een uitvaartverzekering is afgesloten.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Uitvaartverzekeringen worden ook wel begrafenisverzekeringen genoemd, echter is dat geen aparte verzekeringsvorm. Wel zijn er dienstenverzekeringen en geldverzekeringen.

Dienstenverzekering

Bij het afsluiten van een dienstenverzekering, wordt het organiseren van de uitvaart door een door de verzekeraar aangewezen professional gedaan, in overleg met je nabestaanden. Hierdoor wordt hen een hoop werk uit handen genomen terwijl ze aan het rouwproces beginnen. De kosten van de uitvaart worden dan ook (deels) gedekt. Natuurlijk zijn er ook extra wensen waar je misschien invulling aan wilt geven. Je kunt in dat geval ook een dienstenverzekering met een aanvullend vrij te besteden geldbedrag afsluiten. Hierdoor kunnen je nabestaanden speciale wensen voor je organiseren zonder de kosten hiervan te hoeven betalen.

Geldverzekering

De naam zegt het zelf al; wanneer je een geldverzekering afsluit, wordt er een geldbedrag uitgekeerd aan een door jou aangewezen begunstigde. Deze kan hiermee zelf je uitvaart voor je organiseren en bekostigen. Dit is bijvoorbeeld een passende verzekering wanneer je veel speciale wensen hebt of je uitvaart in het buitenland wilt laten plaatsvinden.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge