Follow:
boeken

En ik was zijn held – Rindert Kromhout

‘Ik heb zo mijn best gedaan,’ zei Klaus. ‘Ik heb zo mijn best voor jou gedaan.’

Wat weet ik over Thomas Mann? Over zijn leven? Niets als ik eerlijk ben. In dit boek volgen we de zoon van nobelprijswinnaar Thomas Mann, Klaus Mann. Een rebelse jongen die tegen het advies van zijn vader in besluit antifascistische artikelen te schrijven. Met gevaar voor eigen leven.

Achterflaptekst ‘En ik was zijn held’

Voorjaar 1933. De nazi’s zijn aan de macht in Duitsland en veranderen het land in een hoog tempo in een dictatuur. De oppositie wordt monddood gemaakt, opgesloten of vlucht naar het buitenland. De jonge schrijver Klaus Mann, fel criticus van Hitler, gaat in vrijwillige ballingschap in Parijs en Amsterdam. Daar begint hij het antifascistische literaire tijdschrift Die Sammlung. Maar…is zijn strijd tegen de nazi’s wel de enige reden dat Klaus zo fanatiek probeert van dit tijdschrift een succes te maken? Wil hij de held van Duitsland worden of is er iets anders aan de hand?

Samenvatting

Wanneer het steeds grimmiger wordt in Duitsland is het tijd voor de familie Mann om te vertrekken. Klaus zijn moeder is Joods en de ouders van Klaus besluiten om te vertrekken naar Zürich. Klaus mag zijn artikelen niet meer publiceren in Duitsland en zijn zus Erika, die toneel maakt (met een antifascistisch tintje), zijn ook niet meer veilig in Duitsland. Klaus belandt in Parijs waar hij een wild leven leidt. Drugs en affaires met mannen zorgen voor een ongezonde levensstijl en geeft ook wel aan in wat voor wereld Klaus leefde.

Met zijn zus Erika en zijn oom Heinrich heeft Klaus een goede band. Zij denken hetzelfde over Hitler en Duitsland als hij en Klaus bespreekt met hen zijn ideeën over het opzetten van een antifascistisch tijdschrift. Met zijn vader heeft Klaus een moeilijke band, iets wat door het hele boek voelbaar is. Klaus “schreeuwt” met zijn gedrag als het ware om hulp, om de erkenning van zijn vader. Thomas Mann blijft in dit boek een wat oppervlakkig personage. Er komt niet veel uit en eigenlijk is de moeder de stille kracht binnen het gezin.

Wanneer Klaus’ zijn vader toezegt ook een stukje te schrijven voor het blad van Klaus is dat voor Klaus een ware overwinning. Zijn vader schrijft voornamelijk ‘veilige’ boeken en dat hij deze stap zet voelt voor Klaus heel speciaal. Dit blijkt echter van korte duur. Schrijvers als James Joyce en Ernest Hemingway worden ook in het boek genoemd als bijdragende auteurs voor het tijdschrift.

Het boek vertelt een verhaal van een jongeman die aan de ene kant vecht voor vrijheid van meningsuiting en zich verzet tegen onderdrukking, een sterk personage! Maar aan de andere kant een treurig personage die zijn toevlucht zoekt in verboden liefdes en drugs. Deze twee kanten van Klaus worden zeer sterk in het boek weergegeven en geven het verhaal de diepgang die een sterk boek nodig heeft.

Informatie

En ik was zijn held – Rindert Kromhout

Uitgeverij Leopold

Paperback, 304 pagina’s

ISBN: 9789025876128

Prijs: €19,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel of Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen voor mijn blog ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge