Follow:
boeken, kids

Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk

Mensen, dit boek! En één woord; GEWELDIG! Wat een fantastisch boek is dit. Een boek met een heftig thema op een briljante wijze vertolkt. Dit boek is ontroerend, lief, magisch en puur. Een verhaal waarbij ik een traantje heb gelaten. Dit boek zal je na het lezen zeker niet meer loslaten en is wat mij betreft nu al een klassieker.

Synopsis ‘Films die nergens draaien’

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze.
Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden.
Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen.

Samenvatting en mening

Cato heeft het niet makkelijk thuis. Ze is eenzaam en ziet de band met haar vader aan een dun draadje hangen. Haar vraag om aandacht vertaalt zich in boosheid, dwars doen en woede. Haar vader trekt zich steeds verder terug in zijn eigen wereldje en Cato ontvlucht het huis liever dan dat ze er verblijft.

Wanneer er een mysterieus kaartje bij Cato thuis arriveert ziet Cato haar saaie vakantie al een klein beetje rooskleuriger in. De bioscoop, die naar Cato haar weten al jarenlang leegstaat, zou films gaan draaien. ‘Films die nergens draaien’, wat zou dat betekenen? De bijzondere vrouw die Cato welkom heet in de bioscoop geeft haar meteen een vakantiebaantje. Cato mag helpen bij het draaien van de films. Een film die aan één gast wordt getoond en een reis naar een bijzonder moment in het verleden gaat. Cato staat een hele mooie en bijzondere reis te wachten…

***

Ik begon in dit boek en heb het in één ruk uitgelezen. Ik was meteen betoverd door de schrijfstijl en het aangrijpende verhaal. De dood is natuurlijk een moeilijk onderwerp om in een kinderboek te verwerken op een manier dat het voor kinderen niet te heftig wordt. Yorick Goldewijk weet op een magische wijze dit onderwerp te verwerken in dit bijzondere verhaal. Ook het personage van mevrouw Kano, de vrouw van de bioscoop, en de oudere dame die een paar keer in beeld verschijnt blijven lange tijd ietwat mysterieus. Maar wanneer duidelijk wordt wat die personages eigenlijk uitbeelden kon ik niet anders dan denken; wow, hóe bijzonder!

Hoe Cato de band met haar vader weet te herstellen is ook een verhaallijn die zo bijzonder is neergezet dat het magisch te noemen is. Want niet alles is in het dagelijks leven ook echt mogelijk, maar juist hoe de verhaallijn is neergezet zal voor veel kinderen (en volwassenen) tot de verbeelding spreken. En stiekem zou je ook wel ‘een film die nergens draait’ willen beleven 😉

Informatie

Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk

Uitgeverij Ploegsma

Hardcover, 256 pagina’s

ISBN: 9789021681825

Prijs: €15,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel, oa bij Paagman.

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge