Follow:
boeken

Ingesloten – Samira Ahmed

ingesloten

Soms lees je een boek die je niet alleen geweldig vindt, maar ook erg veel indruk achterlaat. Ingesloten is zo’n boek voor mij. Een boek wat angstaanjagend is als je erover nadenkt. Dit soort situaties zouden zomaar eens echt kunnen gebeuren. En sommige dingen die in het verhaal voorkomen lijken al zelfs een beetje waarheid te worden. Dit boek vertelt het verhaal over een heel stoer meisje die staat voor haar eigen mening en vecht voor vrijheid.

Achterflaptekst Ingesloten

Elke opstand komt voort uit hoop

Het is midden in de nacht als plotseling de voordeur van Layla Amin en haar ouders wordt ingetrapt. Gewapende mannen in uniformen dwingen hen om mee te komen, zonder te vertellen waar naartoe. Layla en haar ouders worden opgesloten in een interneringskamp voor Amerikaanse moslims – met heel veel anderen. Volgens de president vormt de islam namelijk een bedreiging voor de nationale veiligheid, en niemand wordt gespaard. Met hulp van een aantal nieuwe vrienden in het kamp, haar vriendje buiten het kamp en een onverwachte bondgenoot begint Layla aan haar gevecht voor vrijheid. Maar bij een revolutie hoort tijd, doorzettingsvermogen en opoffering – is iedereen bereid om die risico’s te nemen?

ingesloten

Samenvatting

Voordat ik aan dit boek begon heb ik op Goodreads wat recensies gelezen van Amerikaanse lezeressen. De meningen over dit boek lagen lijnrecht tegenover elkaar. De één vond het fantastisch en een erg realistisch beeld geven van de situatie in Amerika van nu, de ander vond het heel slecht. Tijdens het lezen begon ik mij te realiseren dat ik wel begreep waarom de meningen zo uiteen liggen. De president in het boek neemt namelijk diverse uitspraken in de mond die Trump ook heeft gezegd. En in dit boek komt de president er niet erg goed vanaf ;-). Ik kan mij dus voorstellen dat lezers die vóór Trump zijn dit boek finaal links laten liggen. Toch heeft het verhaal een realistische sfeer en kon ik mij zeer goed verplaatsen in het verhaal.

Layla en haar ouders worden naar een interneringskamp gestuurd omdat zij moslim zijn. Puur vanwege hun geloof worden zij opgesloten in een afgelegen gebied en moeten zich houden aan bepaalde strenge regels onder barre omstandigheden. Bewakers op het kamp, hekken onder spanning om het kamp heen, slechte leefomstandigheden….. Layla sluit al snel vriendschap met een aantal jongeren en uit duidelijk haar ongenoegen over de situatie. Ze kan zich niet neerleggen bij het feit dat hun onrecht wordt aangedaan. Sommige mensen doen dit wel en leven van dag tot dag. Als er mensen in opstand komen verdwijnen deze mensen voorgoed. Wat gebeurt er met hen?

Layla krijgt hulp uit onverwachte hoek om contact te leggen met haar vriendje buiten het kamp. Stap voor stap begint er zich een plannetje te ontwikkelen. Een gevaarlijk plan, maar de buitenwereld móet weten hoe Layla en de andere kampleden behandeld worden!

Het verhaal is zeer realistisch beschreven en ook de personages zijn goed uitgediept. De onmacht die Layla ervaart, haar woede en haar verdriet gaan door merg en been. Bij dit boek heb ik af en toe een traantje moeten laten omdat ik mij zo goed kon inleven in het verhaal. Respect voor de auteur!

Dit thema is actueel en dit boek zou dan ook heel goed op middelbare scholen besproken kunnen worden. Met leerlingen discussiëren over dit onderwerp zal tot zeer boeiende gesprekken leiden. Toch blijf ik hopen dat dit boek maar een verhaal blijft, en dat het zich niet ontpopt tot een waarheid…

Informatie

Ingesloten – Samira Ahmed

Uitgeverij Blossom Books

Paperback, 354 pagina’s

ISBN: 9789463490092

Prijs: €18,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply RaGaSto

    Wow! Dit lijkt me inderdaad een ontzettend indrukwekkend boek waarbij inzichtelijk wordt waar het heen kan gaan onze huidige precaire maatschappij als het kantelpunt van het betamelijke is bereikt.

    november 23, 2019 at 22:59
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge