Follow:
gezondheid, samenwerking

Hoe slecht is meeroken eigenlijk voor de gezondheid?

Roken is ongelooflijk slecht voor de gezondheid. Dat weten we allemaal. Rokers hebben de risico’s geaccepteerd. Maar wat als jij júist vanwege die risico’s niet rookt, maar er wel mensen in de directe omgeving zijn die roken? Bijvoorbeeld je partner, je ouders of misschien zelfs wel rokende buren. Rookoverlast buren, dat lijkt misschien nauwelijks iets uit te maken. Hoe gevaarlijk is het immers om ook een deel van hun uitgeademde rook in te ademen? Zeker op afstand. Toch blijkt uit diverse onderzoeken dat je ook dan gezondheidsrisico’s loopt. Vooral als dit regelmatig gebeurt.

Schadelijke stoffen ook in kleding en interieur

Het is niet alleen bewezen dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid. Ook knuffelen of het aanraken van iemand die rookt kan al mogelijke gevolgen hebben. De schadelijke stoffen zitten namelijk niet alleen in de uitgeademde rook, maar ook in de kleding die de persoon draagt en – indien er binnen of in de auto wordt gerookt – trekt ook in het interieur.

Daarom is het met name met jonge kinderen belangrijk dat de rokende ouder de kleding het liefst wisselt voordat ze hun kindje vasthouden. Ook moeten de handen uitvoerig gewassen worden en mag er enkel buitenshuis gerookt worden. Liever natuurlijk helemaal niet.

Gezondheidsrisico’s direct meeroken

Wanneer je in de directe omgeving van een roker bent en deze een sigaretje opsteekt, loop je enkele grote gezondheidsrisico’s. Hierbij kun je denken aan het volgende:

· Grotere kans op longkamer

· Meer kans op hart- en vaatziekten (hartinfarct, hartkramp, beroerte, hersenbloeding of herseninfarct)

· Chronische verkoudheid en snellere irritatie van de slijmvliezen in de neus

· Slechtere weerstand

· Voor vrouwen in het speciaal ook nog een kanttekening voor meeroken tijdens de zwangerschap. Roken is van grote invloed op de foetus. Wanneer er constant meegerookt wordt, kan dit ertoe leiden dat het kindje minder goed groeit, zwakker op de wereld komt en er zelfs mogelijk problemen met de placenta ontstaan.

Risico’s voor (jonge) kinderen

Voor volwassenen zijn er al enorm veel gezondheidsrisico’s verbonden aan meeroken. Dit is voor jonge kindje zelfs een tandje erger. Zij zijn nóg gevoeliger voor de risico’s van meeroken. Juist omdat ze nog in ontwikkeling zijn. Als kinderen opgroeien in een huis waar veelvuldig gerookt wordt, zal dit tot verschillende gezondheidsproblemen kunnen leiden:

· Kinderen van rokers beginnen zelf ook vaak met roken. Ook vaak vanaf zeer jonge leeftijd. Dit leidt op de lange termijn tot vreselijke gezondheidsproblemen

· Meer kans op astma en een verergering van de astmatische klachten

· De longen kunnen zich minder goed ontwikkelen en zullen zowel in groei als kracht achterblijven

· Bij zeer jonge kinderen is de kans op wiegendood (plotseling overlijden van een baby, vaak in de slaap, zonder duidelijke oorzaak) een stuk groter dan bij niet-rokende ouders

· Luchtwegenproblemen en aandoeningen

Het is van essentieel belang dat je kind op kan groeien in een omgeving waar niet (of in elk geval niet in de buurt) wordt gerookt. Een keer aanwezig zijn als een grootvader een sigaar opsteekt is geen probleem, maar het moet niet structureel gebeuren. Rook je zelf? Neem dan contact op met de huisarts en ontvang tips en hulpmiddelen om te stoppen met roken. Voor jezelf en de directe omgeving.

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge