Follow:
budget, geld, samenwerking

Kosten besparen, het wordt een sport!

Wanneer je een doel voor ogen hebt waar je geld voor moet sparen kan dit een soort sport worden. Zo heeft Amy dit jaar twee concerten van Harry Styles en heb ik haar nog nooit zo zuinig gezien. Ze heeft een doel, en daar gaat ze voor. Ik heb dat ook al meerdere keren gehad. Een verbouwing in het oude huis, een weekendje weg met het gezin. Nu heb ik zoiets leuks om voor te gaan sparen!! Ik ga eindelijk weer, na 2 jaar, naar Bath met mijn moeder en zusje. In november staat er weer een trip van 4 dagen in de agenda. En natuurlijk moet ik daar een boel voor sparen. Ook hebben we nog wat dingen op ons verlanglijstje voor het huis. Dus we gaan op de bespaarmodus šŸ˜‰

Besparen op vaste lasten

Iets waar mijn man en ik een paar keer per jaar naar kijken zijn de vaste lasten. Waar kunnen we op besparen? Ook al is het maar 10 euro per maand, we kijken altijd naar leuke aanbiedingen. Vooral mijn man is dan flink op internet aan het speuren naar de beste deals. Een deal moet niet alleen financieel aantrekkelijk zijn, het moet natuurlijk ook aan je eisen voldoen. Niet iedereen heeft per se behoefte aan supersnel internet bijvoorbeeld.

Met twee fanatieke gamers in huis (mag je zelf raden wie ;-)) is snel internet erg belangrijk. Iedereen in ons gezin heeft goed internet nodig voor werk, school en gamen. Mijn man heeft in ons huis al allemaal Wi-Fi punten aangebracht voor beter bereik en vond een Internet only abonnement die aan zijn wensen voldeed. Supersnel internet en de mogelijkheid tot het verhogen of verlagen van je internetkosten. Want soms heb je een maand dat je niet veel gebruik maakt van het internet, waarom dan teveel betalen als je Internet only kan nemen?

Boodschappen vallen ook onder vaste lasten en hier kunnen we flink op besparen natuurlijk. Wij hebben een tijdje geleden een bedrag bepaald wat we maandelijks maximaal aan boodschappen willen besteden. Hierbij hebben we de informatie op de site van het Nibud aangehouden. Hier kan je aan de hand van je gezinsleden en de leeftijden van je kinderen zien wat je ongeveer kwijt bent aan boodschappen. We hebben een aparte rekening met het boodschappengeld en daar mogen we vanaf pinnen. Ook houden we scherpe aanbiedingen goed in de gaten. Je zal zien dat je op boodschappen soms tientallen euro’s per maand kan besparen.

Ook heb ik bij sommige supermarkten het automatisch sparen van koopzegels ingeschakeld. Zo koop je ongemerkt koopzegels en spaar je ongemerkt toch een leuk bedrag. Zo heb ik bij de Appie sinds het nieuwe jaar al ā‚¬86,40 gespaard. En dit is niet eens mijn vaste supermarkt. Deze zegeltjes blijf ik doorsparen tot november. Dan een paar dagen voor Bath neem ik het op en heb ik een heel leuk extraatje.

Dus of je nu overstapt op Internet only, je boodschappenbudget aanpast of koopzegels gaat sparen. Al deze besparingen kunnen bij elkaar opgeteld flink oplopen. Wij zetten het geld dat overblijft door besparingen vaak apart op de spaarrekening voor het desbetreffende doel. Zo heb je bewust je geld apart staan en is het alleen maar motiverend om dat bedrag te zien groeien.

Noteer je gespaarde geld en houd je doel voor ogen

Wat ik altijd doe is mijn spaardoel voor ogen blijven houden. Nou gaat dat in het geval van ons Bath uitje heel makkelijk omdat mijn moeder, zus en ik op de app dagelijks berichtjes plaatsen over Bath. Hoeveel zin we er in hebben, foto’s van de menukaart van het hotel etc etc. Ik heb voor deze uitjes zelfs een aparte ‘Bath spaarrekening’. Het bedrag wat ik nodig heb voor de reis en het verblijf daar heb ik voor mijzelf van te voren vastgesteld. Dit heb ik in de ABN app vastegesteld als ‘spaardoel’. Op deze manier kan je heel goed bijhouden hoeveel ik nog moet sparen voor de trip.

Wat mij ook altijd motiveert om geld opzij te zetten of dingen te bedenken om geld te verdienen is lijstjes maken. Ik ben dol op lijstjes maken! Zo heb ik een apart notitieboekje aangeschaft op mijn werk wat mijn ‘Bath boekje’ is geworden. Hierin maak ik bijvoorbeeld lijstjes van dingen die ik in Bath wil kopen. Denk aan special edition boeken bij de Waterstones, bepaalde verzorgingsproducten die ik alleen daar kan kopen, kleding van een merk wat ik daar altijd aanschaf etc etc. Zo’n wishlist maken zorgt voor zo’n ‘spaardrift’ dat ik die Bath spaarrekening wil zien groeien. Zo heb ik mijn Vinted account weer flink actief lopen. Alles wat ik daarop verkoop gaat qua opbrengst direct naar de Bath rekening. Ook mag ik van mijzelf geen kleding meer kopen tot november. Al mijn maandelijkse ‘kleedgeld’ gaat dus ook naar de rekening. Op deze manier kan ik straks in Bath volop genieten van uitjes, etentjes en shoptripjes zonder op mijn geld te hoeven letten. Dan kan ik los, en heb ik dat helemaal dik verdiend!

Ik kan niet wachten om weer zo’n foto te maken!

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge