Follow:
boeken, In de spotlight, Nederlandse auteurs

In the Spotlight: Hannes Wielant

Vandaag heb ik weer een Nederlandse auteur in de Spotlight. Ik krijg zo ontzettend veel leuke reacties op deze nieuwe categorie op mijn blog, overweldigend! Ik vind het zelf ook ontzettend leuk om te doen, je komt zo met heel veel talent in aanraking. Mijn To Be Read lijstje is inmiddels ook flink aangevuld met boeken van deze auteurs. Vandaag In the Spotlight auteur Hannes Wielant!

 • Stel jezelf even voor:

Ik ben Hannes Wielant, 22 jaar oud en op het moment de jongste sciencefiction auteur in Vlaanderen en Nederland. Althans, dat vermoed ik toch. Het is een moeilijke titel om aan te houden; elke dag kan er een jonge ziel uit het niets opduiken en die titel van me weg snaaien! Niet dat het veel voorstelt, hoor. Ik heb tenslotte nog maar één boek geschreven, maar ik probeer ervan te genieten voor zover het me toestaat J. Ik studeer voor Burgerlijk Ingenieur aan de Koninklijke Militaire School te Brussel. Het merendeel van de dag zit ik gekluisterd achter de boeken, telkens meer wiskundige formules in mijn hersenpan proppend. En af en toe geniet ik er dan ook van om te ontsnappen uit de hedendaagse sleur en mijn strakke omgeving door woorden de vrije loop te laten gaan en verhalen te bedenken op papier.

 • Hoe is het voor jou begonnen als auteur?

Ik denk dat ik al van jongs af aan een affiniteit heb gehad om verhalen te verzinnen. Wetenschap en filosofie interesseerde me veel. Boeken lezen of documentaires kijken vond ik interessant, maar het spreekt geen groot publiek aan. Een goed verzonnen verhaal met een duidelijke boodschap achter is veel interessanter en kan dezelfde kennis overbrengen. Die hielden ook altijd een grote indruk bij me achter want ze doen me zelf nadenken en tot conclusies komen. En op een gegeven moment, toen ik afstudeerde van het middelbaar, besloot ik om er zelf eentje te schrijven. Ik had helemaal geen ervaring en het begin verliep dan ook zeer stroef met veel wikken en wegen. Maar ik heb altijd al een goed doorzettingsvermogen gehad en na veel schrappen en herschrijven ben ik er alsnog in geslaagd mijn eigen filosofie te kunnen verwerken in een fictief verhaal. Zo is mijn debuut Arkhaii dus ontstaan. Het schrijfvirus is wat bij me blijven plakken. Het is één ding om weg te dromen in een zelfgemaakte wereld, maar eens dat je het opschrijft, vereeuwig je het op papier. Dan staat het daar voor altijd. Je leest en herbeleeft het één keer, twee keer en dan pas je het aan. Je maakt het ingewikkelder, interessanter, met meer details en voor je het weet ontstaat er een hele wereld en is de fase van het dagdromen zo verleden tijd.

 • Als je nog maar één boek zou mogen lezen tijdens je leven, welke zou dat dan zijn?

Goede vraag! Ik moet er echter niet lang over nadenken. Ik kies voor Gödel, Escher, Bach: Een Eeuwige Gouden Band van Douglas R. Hofstadter. Het is een boek waarin de auteur met verschillende passages probeert een definitie te geven voor intelligentie en uit te dokteren hoe het gedachtenproces nu precies in elkaar zit. Hij wist me er zelfs van te overtuigen dat mijn eigen gedachten bij definitie altijd gebrekkig zijn omwille van de onvolledigheidsstelling van Gödel. Zijn bedoeling is om rode draden te vinden tussen de werken van drie meesterbreinen; Kurt Friedrich Gödel, M.C. Escher en Johann Sebastian Bach.

Een klepper van een boek, het heeft me een jaar geduurd om het uit te lezen.  Elke dag las ik enkele pagina’s, de meesten moest ik zelfs twee keer lezen, gewoon om het te begrijpen. Dat boek lezen was eerder een kwelling dan een ontspanning, maar wat een indruk heeft het op me gemaakt! Ik denk nog steeds, vier jaar later, aan veel verschillende passages erin en pas het toe op het dagelijkse leven.

 • Waar haal jij je inspiratie voor je boeken vandaan?

Uit alles wat ik lees of meemaak. Eerst waren het vooral de dingen die me tot nadenken brachten dat ik gebruikte om in mijn boek te plaatsen, maar tegenwoordig gebeurt het vaker dat er iets gebeurd en dat ik zeg: ‘Oh, wat leuk. Dat moet ik eens in een verhaal schrijven.’

 • Welk boek ligt er op dit moment op je nachtkastje?

The Witcher: De Jaren Van Verachting van Andrzej Sapkowski. Heel toevallig een fantasy boek. Ik vind de hele serie van The Witcher steengoed. Het is één van de weinige series waar ik vlot door lees (vertel het niet aan mijn collega’s van Zilverbron en Zilverspoor, maar ik ben niet zo’n grote fantasylezer).

 • Wat was jouw lievelingsboek als kind?

Om eerlijk te zijn was ik geen grote lezer toen ik klein was. Her en der las ik wel wat Geronimo Stilton, maar dat was dan voornamelijk omdat het meer spelen is dan lezen. De jeugdboekenserie Kippenvel van de Amerikaanse auteur R.L. Stine las ik ook weleens. Maar daar kreeg ik al snel nachtmerries van.

 • Naast het schrijven, waar hou je nog meer van?

Ja, dat is weer één van die vragen, hé. Ik geloof in multidisciplinair zijn of met andere woorden: een beetje van alles kunnen. Ik houd van wiskunde en wetenschap, maar dat is logisch aangezien ik ervoor studeer. Sport en schrijven zijn uitlaatkleppen voor mij. Lange tijd heb ik ook in een theatergezelschap gezeten. Jammer genoeg heb ik mijn innerlijke dramaqueen moeten laten stikken toen ik het leger in ging. Maar voor musicals heb ik nog steeds een zwak hart. Geef me zweepslagen en je zult me niet horen huilen noch zien zweten, maar vul de kamer met muziek van Les Misérables en ik kruip in een ondenkbaar diepe put van emoties waaruit ik pas na dagen kan ontsnappen.

 • Arkhaii gaat oa over onsterfelijkheid, zou jij zelf ook onsterfelijk willen zijn?

De hele basis van Arkhaii ligt in het feit dat ik over onsterfelijkheid ben beginnen nadenken, zo’n vijf jaar geleden. Inderdaad, die tijd was ook het hoogtepunt van tienerobsessies rond knappe vampieren en eeuwige liefde. Laten we ervan uit gaan dat die twee gewoon ongelukkig getimed zijn en geen causaal verband bevatten.
Om terug te gaan op de vraag: ik vond toen net dat onsterfelijk zijn helemaal niet goed is. De mensheid heeft nood aan verse, heldere geesten om vindingrijk te blijven. Daarbij denk ik niet dat je gelukkig wordt van duizenden jaren levenservaring in de vorm van herinneringen opgeslagen in je hoofd. Dat wou ik net duidelijk maken met Arkhaii. Maar moest me de kans voordoen om onsterfelijk te worden? Dan zou ik het grijpen met twee handen. Zo hypocriet ben ik dan wel.

 • Hoe breng jij jezelf in de juiste stemming om te gaan schrijven?

Ik ben nooit in de stemming geweest om te beginnen schrijven. Ik wil ook nooit stoppen met schrijven eens ik begonnen ben. Ik vergelijk het weleens met een douche nemen; ik wil er nooit instappen, maar van zodra ik erin zit, wil ik er niet meer uit. Dus hoe begin ik dan met schrijven? Ik doe het gewoon, zonder er veel bij na te denken.

 • Stel, Arkhaii zou verfilmd worden, welke acteurs zou jij casten voor de hoofdpersonages en waarom?

Als die kans me ooit voordoet, cast ik mezelf. Het is altijd al mijn droom geweest om filmacteur te worden. Hoe vet zou het wel niet zijn om een personage te spelen in mijn eigen boek?

 • Arkhaii is een Science Fiction boek, is dat het genre waar jij het liefst over schrijft? Of kunnen wij nog andere genres van jou verwachten?

Wel, ik schrijf wat er in me opkomt en dat is tegenwoordig vaak wetenschap en filosofie. Sciencefiction geeft nu eenmaal de perfecte voedingsbodem voor die onderwerpen.
Ik zou niet zeggen dat ik nauw gebonden ben aan een genre. Het gaat me eerder over de idee erachter. Maar waarschijnlijk zal het merendeel van wat ik schrijf wel sciencefiction zijn, gewoon omwille van de middelen die het me geeft.
Het manuscript waar ik nu aan sleutel is losjes gebaseerd op de Onvolledigheidsstelling van Gödel als ode aan het boek Gödel, Escher, Bach: Een Eeuwige Gouden Band van Douglas R. Hofstadter. Het genre is voor jou een vraag en voor mij een geweten, maar eerlijk gezegd, wat maakt het uit? Zolang de idee erachter maar aanspreekt.

 • Wat kunnen we in de toekomst nog meer van jou als auteur verwachten?

Boeken!

Nog een persoonlijke toevoeging van Hannes:

Ik verwijs graag even door naar mijn website: www.hanneswielant.com waar geïnteresseerden de eerste drie hoofdstukken van Arkhaii gratis kunnen downloaden. Wie houdt er niet van gratis leesvoer? 

Wat een ontzettend leuk interview is het geworden Hannes! Ik hoop oprecht dat je boek verfilmd gaat worden, dan kunnen wij je kwaliteiten als acteur ook bewonderen. 😉

Bedankt voor het leuke interview!

Binnenkort volgt er weer een nieuwe blog in deze rubriek met wederom een Nederlandse auteur! Stay tuned.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply chucky1012

  Leuk en zo een jonge schrijver!

  februari 2, 2018 at 06:40
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge