Follow:
boeken

Stilleven – Marieke Damen

Net voor onze verhuizing ontving ik deze spannende thriller van uitgeverij LetterRijn. Ik wilde dit boek direct na de drukke periode van de verhuizing gaan lezen en kon het dus nergens meer vinden! Zo frustrerend! Uiteindelijk, toen alle verhuisdozen een beetje opgeruimd waren, vond ik het boek onderin een doos met spullen die in de vorige woonkamer hadden geslingerd. Eind goed al goed. Inmiddels heb ik het boek al enige tijd uit en wordt het de hoogste tijd om mijn recensie met jullie te delen. De tijd van het jaar voor een goede thriller is inmiddels aangebroken, dus wie weet staat dit boek, na het lezen van mijn blog, op je wishlist?!

Synopsis ‘Stilleven’

Kunstenares Monica wordt door haar zus Manuela benaderd om een portret van haar te schilderen. De zussen hebben echter twintig jaar geen contact met elkaar gehad. Wat is er gebeurd dat hen uit elkaar heeft gedreven? De demonen uit haar verleden achtervolgen de volwassen Monica nog dagelijks. Of wordt zij werkelijk achtervolgd?

Middels flashbacks leren we de tienjarige Monica en puber Manuela kennen. De meisjes groeien op in een gezin waarin verslaving, geweld en criminaliteit aan de orde van de dag zijn. Schilderen en het lezen van sprookjes houden Monica op de been, evenals de liefde van haar zus. Kunnen ze zich staande houden in een leven waarin het geweld van hun vader een steeds grotere bedreiging vormt?

Stilleven vertelt het verhaal van een jong meisje dat tot waanzin wordt gedreven. Hoeveel kan een kind aan? Wat zou jij doen als je in haar schoenen stond? Zou jij tot het ergst denkbare in staat zijn?

Samenvatting

Een beklemmend boek, dat is een hele korte samenvatting van dit boek. Je leest vanuit het heden en verleden over de twee zussen. Hoe heftig hun jeugd was, iets wat je je amper kan voorstellen. Het heden is niet minder tragisch eigenlijk. Je leest vanuit Monica en merkt al snel dat zij ook als volwassen vrouw psychisch niet helemaal in orde is. Angstig, manisch…..

Constant voel je dat er iets dreigends in de lucht hangt. Omdat je leest in zowel heden als verleden weet je alleen niet in welke tijdsperiode de dreigende gebeurtenis zal plaatsvinden. Hierdoor word je als lezer vastgezogen in het verhaal omdat je voelt dat de gebeurtenis in de lucht hangt. De flashbacks naar het verleden zorgen voor goed onderbouwde en uitgediepte personages. Voor de zusjes voel je verdriet en sympathie en je begrijpt daardoor als lezer ook dat de volwassen Monica teveel heeft meegemaakt om volledig “normaal” in het leven te staan. Ze voelt dat ze in de gaten wordt gehouden en ook dat geeft een duister randje aan het verhaal.

Het einde van dit boek was precies zoals ik graag verwacht van een thriller. Onverwachte plottwisten en een absoluut verrassend einde. Voor mij geen voorspelbaarheid en anticlimax. Een fantastisch debuut van Marieke Damen!

Informatie

Stilleven – Marieke Damen

Uitgeverij LetterRijn

Paperback, 250 pagina’s

ISBN: 9789491875984

Prijs: €18

Verkrijgbaar bij oa Paagman

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge