Follow:
lifestyle, samenwerking

Tips voor een milieubewuster leven

Al een tijdje zijn we in ons gezin wat meer bewuster bezig op het gebied van plastic. Als je je kinderen dit van jongs af aan al meegeeft zal het ze in hun eigen leven later ook makkelijker af gaan. Ik kan absoluut nog heel veel leren, maar er zijn toch al wat dingetjes die wij hebben doorgevoerd binnen ons gezin.

Weg met alle folders!

Wekelijks kregen wij heel veel krantjes en folders in de brievenbus. Ik denk dat er zo’n 80% niet van werd gelezen. Dit is natuurlijk allemaal papier wat eigenlijk doelloos in de papierbak eindigde. Om de reclamefolders zat trouwens ook altijd nog plastic, ik heb dit een paar maanden geleden direct met een nee-nee sticker stopgezet. Loop ik nu aanbiedingen mis? Absoluut niet! Ik kijk een paar keer per week online of er aanbiedingen zijn die ik niet mag missen. Wil ik bijvoorbeeld niet een coca cola aanbieding mislopen, dan check ik dat gewoon online!

Hooguit twee keer per week naar de supermarkt

Het minimaliseren naar één keer per week is mij nog niet gelukt. Ik kan nog niet zo ruim van te voren al plannen wat we met het eten gaan doen. Door minder vaak naar de supermarkt te gaan bespaar ik benzine en ook geld. Je hebt minder kans op impulsaankopen en dat scheelt echt in de portemonnee!

Neem zelf je tas mee!

Nou heb ik een zwak voor gave canvas tassen dus in mijn geval is dit eigenlijk al meer regelmaat dan uitzondering. Ik heb altijd diverse canvas tassen bij mij. In mijn schoudertas zitten standaard 3 leuke canvas tassen (meeste van Harry Potter) en die tover ik altijd (leuke woordspeling ;-)) uit mijn tas als ik in een winkel sta. Ik hoef daarom nooit meer plastic tasjes te kopen. Ook al wordt er een papieren tasje aangeboden, ook deze weiger ik. Ik hergebruik gewoon mijn eigen tassen.

Met de grote boodschappen heb ik standaard big shoppers in de auto liggen. Ook deze worden gebruikt totdat ze helemaal versleten zijn.

Drinkflessen

Er gaan geen drinkpakjes meer mee naar school. Al die rietjes en verpakkingen zijn voor het milieu natuurlijk niet best (en dan heb ik het nog niet over de suikers in al dat drinken). Gelukkig drinkt Thomas sowieso alleen maar water dus voor hem gaan er 2 Dopper flessen mee naar school elke dag. Amy en Fenna hebben allebei een grote bidon die zij met water vullen en mee naar school nemen. Thuis mag er wat anders gedronken worden, maar naar school gaat alleen water mee. Hoeveel afval ik al heb bespaard door geen pakjes drinken meer mee te geven! 😉

Voedselverspilling tegengaan

Hierin kan ik nog wel wat stappen maken. Het gebeurt nog weleens dat ik geen zin heb om een bepaald gerecht te maken en voor de makkelijkere weg ga. Dit gebeurt vaak met warm weer bijvoorbeeld. Dan besluit ik de broccoli te laten liggen voor de dag daarna en eten we soep met brood bijvoorbeeld. Het is mij al een paar keer overkomen dat ik de broccoli de dag erna kon weggooien. Ik wil hier veel meer op gaan letten! Ook de kapjes van het brood gooi ik soms nog onbewust weg terwijl deze voor een tosti nog prima kunnen. Dit is voor mij zeker een plan van aanpak voor de komende tijd!

Vaker op de fiets!

Hierin heb ik ten opzichte van vorig jaar al flinke stappen in gemaakt. Ik bracht Thomas dagelijks met de auto naar school (zo’n 4 km). Maar sinds een tijdje pakken we veel vaker de fiets. Gezonder voor ons en beter voor het milieu! Ook Amy en Fenna probeer ik hier meer in mee te krijgen. Als we naar het winkelcentrum gaan is de auto makkelijk natuurlijk, maar met de fiets is het prima te doen! Dan maar even wat tasjes in je krat en flink doortrappen.

Heb jij nog tips?

Ik sta altijd open voor nog meer handige en slimme tips om meer milieubewuster te worden. Duurzame kleding probeer ik ook al meer op te letten en ook prulletjes van bijvoorbeeld de Action laat ik al veel vaker liggen. Maar meer tips zijn zeker welkom!

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply Deborah

  Een goed begin is in ieder geval al het halve werk. Wij hebben dit als kind niet mee gekregen waardoor je toch minder bewust bezig bent. Nu ik ouder ben proberen we dit natuurlijk wel steeds beter en vaker toe te passen. In de supermarkt kun je voor je fruit herbruikbare “zakjes” gebruiken. Dus niet meer de plastic zakken gebruiken. Net als je boodschappentas neem je deze zelf steeds mee.
  Zelf ben ik nog op zoek naar een goede shampoo bar ipv flessen. Ik dacht een fijne gevonden te hebben maar die was niet geschikt om mn kapsel ook mee te wassen.
  Deborah onlangs geplaatst…Zoooo, schoooooon…My Profile

  juli 22, 2019 at 18:23
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge