Follow:
samenwerking

Tips voor hulpmiddelen bij een beperking of revalidatie

Vandaag een wat serieuzer onderwerp dan jullie van mij gewend zijn. Maar desalniettemin ook belangrijk! Want ook jij, de wellicht wat jongere/middelbare doelgroep kan hiermee te maken krijgen. Het kan best voorkomen dat je in een situatie terecht komt waarin je moet revalideren en bijvoorbeeld een rolstoel moet kopen. Wat voor hulpmiddelen zijn er allemaal? Hoe doe je dat? Een onderwerp wat ook belangrijk is, in elke leeftijdsdoelgroep.

Trippelstoel

Heb je weleens gehoord van een trippelstoel? Dat lijkt op een gewone bureaustoel, maar werkt toch even anders. Een trippelstoel is speciaal voor mensen die niet lang kunnen staan en is ideaal voor die mensen die last hebben van gewrichten, spieren en vermoeidheidsklachten. Een trippelstoel lijkt op een bureaustoel op wielen en gebruik je in huis. Je kunt zelf al zittend in deze mechanische werkstoel verplaatsen door met je voeten trippel-bewegingen te maken. Zo hoef je alleen maar je benen te verzetten en kan je je door je huis verplaatsen.

Zo kan je op een makkelijke manier toch de dingen in huis doen die gedaan moeten worden. Ook ideaal als je nog kleine kinderen hebt die je wellicht niet kan tillen. Lekker op schoot en rijden maar!

Je hoeft niet altijd meteen tot een aanschaf over te gaan natuurlijk. Heb je een product maar voor korte tijd nodig, ivm een kortdurend ziekbed bijvoorbeeld, kan je ook altijd lenen/huren.

Rolstoel

Soms is het nodig om een rolstoel in huis te nemen. Dit kan zijn voor een korte periode na bijvoorbeeld een operatie, maar kan door ziekte ook voor een langdurige periode nodig zijn. Verdiep je vooral goed in de verschillende soorten die er zijn. Je moet je natuurlijk wel goed voelen in een rolstoel. Zo heb je keuze uit kleine wielen of grote wielen, kan je kiezen voor een lichtgewicht rolstoel. Ook hierin heb je natuurlijk de keuze in kopen of huren.

Keukenhulpjes

Ook voor kleinere hulpmiddelen is er heel veel op de markt te krijgen. Soms is hulp bij het openmaken van bijvoorbeeld potten al heel handig. Zelfs ik heb af en toe problemen om die open te krijgen! Zo is er JarKey, een hulpmiddel als je niet heel veel kracht in je handen hebt. De JarKey potopener laat het vacuüm uit de pot ontsnappen. Hierdoor is de deksel heel makkelijk open te maken.

Zelf heb ik een schoonzusje die volledig van krukken afhankelijk is. Ik sta af en toe met verbazing te kijken hoe zijn met krukken handelingen kan verrichten waar ik zelfs zonder krukken nog moeite mee zou hebben! Zij weet niet beter en heeft hierin natuurlijk ontzettend veel jaren ervaring. Maar ik kan mij zo voorstellen dat wanneer je net met krukken moet lopen je eigenlijk handen tekort komt. Voor die mensen zijn bepaalde keukenhulpjes super handig. Neem nou dit bord!

Theomatik zit slim in elkaar. Het eetbord heeft wigvormige inkepingen aan de zijkant, waar je van die kleine kuipjes boter, confituur of choco in kunt plaatsen. Schuif ze opzij, zodat ze klem zitten, en je kunt met één hand het lipje eraf trekken. Dan is er nog een rand waartegen je je boterham kunt klemmen zodat je kunt smeren zonder dat je boterham inclusief mes met Nutella over je plankje schuift zonder dat er iets blijft plakken. Een inkeping maakt het mogelijk zelfstandig je boterhammetje doormidden te snijden. Wanneer je dus beperkter bent met je handen is dit een super handig keukenhulpmiddel.

Douchekruk

Deze hebben wij zelf nog even in huis gehad na Amy haar knieoperatie. Staan was geen doen met gips, en je wilt toch even lekker kunnen douchen. Een douchemoment vind ik sowieso stiekem het heerlijkste moment van de dag (even geen gepraat aan je hoofd, lekker een momentje voor jezelf…), dus dat wil je ook comfortabel kunnen doen. Toen ik zwanger was van Fenna kreeg ik last van mijn bekken, in die tijd had ik eigenlijk ook wel behoefte aan zo’n douchekruk. Eigenlijk is zo’n krukje nog steeds ontzettend handig om te hebben. Zeker met kinderen ook. Het haren wassen van je kind kan natuurlijk super handig als ze op zo’n krukje zitten en jij er makkelijk achter kan staan.

Dus of je nou een lichte of een zwaardere beperking hebt, kies wat voor jou het prettigste voelt. Erover praten en aangeven wat je zelf het fijnste vindt is ook belangrijk. Jij moet er mee aan de slag, en dan moet je je er wel gelukkig bij voelen. En vergeet niet dat mensen die geen gebruik maken van een hulpmiddel vaak met bewondering kijken hoe jij ermee om gaat. Als ik naar mijn schoonzusje kijk denk ik alleen maar: “Wow, wat een stoer wijf!’

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Marie de Jonge

    Bedankt voor het delen van deze hulpmiddelen die een revalidatie gemakkelijker kunnen maken. Mijn oma heeft ook lang in een rolstoel gezeten tijdens haar herstel. Tegenwoordig loopt ze met een rollator en wordt ze steeds sterker. Kleine hulpmiddelen zijn er genoeg heb ik gemerkt. Ook ik gebruik ze regelmatig wanneer ik niet overal bij kan.

    september 15, 2021 at 14:32
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge