Follow:
lifestyle

Waarom ik ervoor kies om thuis te blijven bij de kids

Tegenwoordig is het niet meer dan logisch om als moeder ook te werken. De meeste vrouwen werken niet fulltime, maar er zijn ook moeders die daar wel voor kiezen. Was mijn moeder op het schoolplein absoluut geen uitzondering als niet werkende moeder, zo ben ik maar één van de weinige. Tóch koos ik er bewust voor om op een gegeven moment thuis te blijven.

Toen de meiden klein waren

Toen Amy en Fenna klein waren was het wel nodig om wat bij te verdienen. Andries werkte toen nog bij de politie en extra inkomsten waren noodzakelijk. Inschrijven bij een uitzendbureau was stap één. Na het inschrijven ben ik op de zaterdag post gaan lopen. Dit verdiende niet ontzettend veel, maar het was wel even een fijn extraatje.

Toen Andries op zaterdag ging voetballen werd het toch moeilijk te combineren en ben ik daar gestopt. We hebben eerst nog een paar keer Andries’ ouders ingeschakeld om op te passen. Maar die wonen niet om de hoek en dat werd toch erg lastig. Een tijd heb ik toen niet gewerkt, maar dat was financieel niet heel prettig. ( misschien had ik toen beter moeten gaan budgetteren, dan hadden we het misschien wel beter gehad, haha ).

Toen Amy en Fenna 4 en 3 waren ben ik begonnen bij Landal GreenParks op de reserveringsafdeling. Het hoofdkantoor is hier maar een paar minuten fietsen vandaan, dus dat was ideaal. Iets minder ideaal waren de werktijden. Ik werkte veel avonddiensten ( Fenna ging namelijk nog niet naar school, en ik wilde geen crèche inschakelen. Ik ga niet werken voor de kosten van de crèche ). Het zwaarst vond ik de momenten dat ik mijn fiets pakte om een avonddienst te gaan werken en Amy en Fenna huilend voor het raam stonden. Mijn hart brak….

Ik moest ook elk weekend 1 dagdeel werken. Soms zaten Andries en ik uren te puzzelen om diensten die gelijktijdig waren te ruilen met collega’s. Hij werkte inmiddels bij een andere werkgever en kreeg daardoor ook veel wisselende diensten. Toen ik in 2010 zwanger raakte van Thomas heb ik besloten te stoppen. Ik trok de stress niet meer van al die wisselende diensten van Andries en mij, en stress bij een zwangerschap is niet heel handig. 😉

De jaren daarna

De eerste jaren nadat Thomas was geboren heb ik niet gewerkt. Ik genoot heerlijk van het moederschap en nam de mindere inkomsten voor lief. Ok, af en toe baalde ik er best van dat wij het niet breed hadden, maar om Thomas naar een crèche te brengen kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Misschien komt dit ook door mijn moeder, die altijd thuis was bij mij en mijn broertjes en zusje. Ik vond dat als kind heerlijk! Ik voelde mij ook echt niet schuldig of minder door de keuze die ik maakte om thuis te blijven. Natuurlijk zijn er weleens discussies geweest met anderen hierover. Die vonden het raar en kwamen met tegenwerpingen dat Thomas het op de crèche echt heel goed zou hebben. Of dat Amy en Fenna best een paar keer per week naar de NSO konden. Ik moest mij dan verdedigen dat ik wel wist dat ze dat zouden kunnen, maar dat ik het niet wílde! Voor sommige mensen niet te begrijpen blijkbaar. 😉

Inmiddels zijn de kids ouder en heb ik een jaar serieus overwogen om iets te gaan zoeken. Al zou Thomas dan nog steeds naar een NSO moeten natuurlijk. Gelukkig is mijn droom, thuiswerken, inmiddels een feit. Mijn blog geeft nu de mooie balans in ons financiële huishouden dat ik niet de deur uit hoef om te gaan werken. Eigenlijk precies zoals ik het altijd heb gewild.

Ik blijf erbij dat elke moeder zelf moet beslissen óf zij wil werken, óf de kids naar een crèche of NSO gaan óf lekker thuis blijft voor de kids. Doe waar je je goed bij voelt! Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt en voel mij hier goed bij.

Ben jij een werkende moeder of een thuisblijf moeder?

Liefs Hilde

** Samenwerking **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

12 Comments

 • Reply Jessica J.

  Klopt, iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken. Goed dat je je goed voelt bij je keuze en nog beter dat je droom werkelijkheid geworden is!
  Jessica J. onlangs geplaatst…Help, gebarsten scherm! Hoe werkt een OnePlus RMA request?My Profile

  augustus 24, 2017 at 08:58
 • Reply Susan van 365daysofhappytantebetsydresses

  Ik ben een thuisblijf moeder geweest, toen dochterlief nog klein was heb ik wel nog gewerkt. Eigenlijk voorheen administratief werk gedaan maar destijds schoonmaakwerk omdat het evenveel verdiende en de tijden veel makkelijker te combineren waren.
  Nicky was nog jong toen ik alleenstaande moeder werd en ben gescheiden, ze was 3,5 vanaf toen dus bijstandsmoeder…dit ben ik gebleven totdat ze 13 was en ik ging samenwonen met mijn huidige man (manlief ;)). Ik heb wel altijd vrijwilligerswerk gedaan in die jaren in de bijstand. Ik wilde iets terugdoen voor mijn uitkering en vond het belangrijk om iets te doen op werkgebied. Daar heb ik altijd veel voldoening uitgehaald, dit was wel maar 1-2dagdelen per week.
  Dus ik juig het alleen maar toe dat je thuisblijfmoeder bent en er kunt zijn voor je kids. Fijn voor je dat je nu van je blog een betaalde baan kunt maken. Ik kies er bewust voor dit niet te doen, ik wil gewoon een lekker kwebbelblog blijven houden en schrijven over mijn Tante Betsy jurkjesliefde die me zo vrolijk maken. Succes lieverd met je blog, ik ben heel benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen. Dikke knuffels!
  Susan van 365daysofhappytantebetsydresses onlangs geplaatst…Tante Betsy High Summer SaleMy Profile

  augustus 24, 2017 at 09:03
 • Reply Hennie

  Ik heb altijd gewerkt en ben alleen drie jaar thuisgebleven totdat mijn jongste vier werd. Oppas werd geregeld via BSO en merendeels door opa’s en oma’s. Het was vliegen en rennen, maar ik werd tegelijkertijd ook gek bij het idee dat ik thuis zou zitten (Internet was in die tijd nog niet veel meer dan een messageboard, de voorganger van het Internet).

  Van mijn moeder heb ik het onafhankelijke meegekregen en dat heb ik hoog zitten, misschien wel in een ziekelijke vorm. Ik wil gewoon mijn eigen boontjes kunnen doppen en niet van mijn man afhankelijk zijn. Dat zit er bij mij nu eenmaal ingeramd. Hoewel ik je mening en overtuiging echt onderschrijf, want voor de kinderen is het denk ik gewoon het meest prettig als een van de ouders thuis is, is het per persoon verschillend denk ik. Ik heb mijn kinderen jong gekregen en heb mij pas daarna gefocust op ontwikkeling, ook zo’n stokpaardje van me, ook omdat dat destijds – althans, bij mij – nog niet kon toen de kinderen zo klein waren. Maar nu zijn ze volwassen, ik ben ook nog redelijk – kuch – jong en dus is moeders losss. Ik studeer sinds kort weer naast mijn baan en heb mijn blog als onderneming. Voor mij een ontzettend drukke, maar wel ideale combinatie.
  Hennie onlangs geplaatst…Sleek | I-Divine Eyeshadow palette | A New DayMy Profile

  augustus 24, 2017 at 11:26
 • Reply chucky1012

  Zo een goed en fijn artikel!
  Jij bent een hele goede moeder voor je kinderen en je doet zoveel leuks samen en met je man zoals op holiday gaan 😉

  Xoxo

  augustus 24, 2017 at 12:11
 • Reply Jelka

  Ik werk als gastouder, thuis. Ideaal, want ik ben er altijd voor de kinderen. Maar ik denk er ook wel vaak over iets anders te doen, want het is ook wel een inbreuk op je privéleven, altijd anderen over de vloer.
  Maar wat ik graag wil doen, moet ik opbouwen, en betekent waarschijnlijk een poos geen inkomen. Moeilijke keus en nogal een beslissing.
  Ik volg dan ook enthousiast je budget-verhaal!
  Ik wilde je nog vragen; ik snap dat je geen bedragen online wilt zetten qua inkomen enzo, maar zou je misschien eens wat inzicht kunnen geven met percentages? Hoeveel % van het inkomen gaat naar vaste lasten? Hoeveel % op de spaarrekening? Hoeveel % draag jij bij? Zijn er toeslagen?
  Ik zou héél graag willen kijken od jouw sommen ook op mijn situatie van toepassing kunnen zijn. Een beetje een globaal beeld zou dan zeker helpen.
  Zou je dat misschien eens willen overwegen?
  Groeten, Jelka

  augustus 24, 2017 at 13:32
  • Reply hillybillybeauty

   Daar ga ik mij eens in verdiepen. Toeslagen krijgen wij niet omdat mijn man een buitenlandse werkgever heeft en wij geen belasting over zijn salaris hoeven te betalen. Hierdoor ontvangen wij geen toeslagen.

   augustus 24, 2017 at 13:38
 • Reply Mariëlle

  Ik ben ook bewust thuisblijfmoeder, al vanaf dat ik zwanger was van Manon (zo’n 12 a 13 jaar geleden). Nog geen moment spijt van gehad en ik verveel mij echt nooit. Dat komt in mijn woordenboek ook echt niet voor. Toen de meisjes nog klein waren en Manon nog op de basisschool zat heb ik altijd met veel plezier de overblijf gedaan. Twee jaar geleden ben ik daar mee gestopt, omdat ik merkte dat het niet stoer meer was om als moeder elke dag aanwezig te zijn bij je kind (ook een proces in loslaten). Ik heb ook in de ouderraad gezeten, ben luizenmoeder geweest, kortom: ik deed heel veel voor en op school. Maar nu de oudste straks naar de middelbare school gaat en de jongste naar groep 7 heb ik besloten om daarmee te stoppen. Het is genoeg geweest zo. Het thuis zitten bevalt mij nog steeds prima, al zou ik het liefst ook wel weer mijn eigen centjes willen verdienen, dus ik ga kijken hoe ik dit het beste kan combineren. Ik wil in ieder geval niet meer hele dagen werken, ik wil echt thuis zijn als de kinderen uit school komen. Mijn kinderen mogen absoluut geen sleutelkinderen worden! Heb dit teveel in de omgeving gezien en ook wat dit met kinderen doet.. Mijn moeder was er ook altijd voor ons en dit wil ik ook voor mijn kinderen. Gelukkig heeft mijn man een goede baan, dus financieel redden we het allemaal prima en is er geen noodzaak om weer te gaan werken.

  augustus 24, 2017 at 13:35
 • Reply Renee

  Ik vind het mooi dat iedereen zelf kan kiezen. Ik werkte 3 dagen per week met 2 kinderen onder de 4. Mijn werkgever hield helaas weinig rekening met werkende moeders. Opeens een cursusdag op je vrije dag met verplichte aanwezigheid etc. Toen mijn vriend zijn eigen bedrijf steeds beter ging lopen hebben we dan ook snel besloten om mij te laten meewerken in jet bedrijf. Ik doe alle administratieve taken. Mijn dochters gaan nu nog 1 dag per week naar het KDV en de BSO (oudste is nu 5). Volgend schooljaar gaat ook de jongste naar school en kunnen we stoppen met de opvang. Hoewel ze t super doen daar ben ik hier toch heel blij mee!

  augustus 24, 2017 at 14:41
 • Reply Marietta de Groot

  Wat een fijn stukje om te lezen Hilde. De tijdschriften staan tegenwoordig vol met carrière verhalen voor jonge vrouwen, de eerste vraag bij een artikel is vaak, “wat doe je voor werk”? Prima, maar als je ervoor kiest om je kinderen zelf op te voeden heb je toch altijd een “momentje”, want ja hoor..je hebt het gevoel dat je je weer moet verdedigen. Ik vond het heel normaal om thuis te zijn toen jullie alle vier jong waren, en wat een heerlijke tijd was het! Twee pubers, een peuter en een baby en een man die heel vaak voor werk op reis was, dus veel keuze had ik niet. Maar ik heb het ervaren als gouden jaren, de eerste stapjes, de eerste woordjes, als jullie ziek waren, uit school kwamen met veel huiswerk, verdriet om ditjes of datjes, ik was er, en ik had het niet anders gewild! Een crèche zal prima zijn, maar ik vond de beste plek voor jullie bij mij, thuis. En jij doet het goed, ik ben heel trots op je lieve Hilde!

  augustus 24, 2017 at 17:04
 • Reply Astrid

  Super dat jij er zo bent voor je kids! Ik vind mezelf een betere moeder als ik ook werk, maar werk wel bewust parttime. Anders mis ik teveel vind ik. Voor alles is wel weer iets te zeggen! Jouw kinderen hebben in elk geval een lieve mama!
  Astrid onlangs geplaatst…Lavera Makeup ReviewMy Profile

  augustus 24, 2017 at 19:41
 • Reply Monique Dogger

  Leuk stuk om te lezen!
  Ik werk op zaterdag, dan is mijn man thuis bij de kids.
  En werk 2 avonden per week in mijn massage praktijk aan huis.
  Ik hoef dus nooit iets voor de kids te regelen en vind het heerlijk.
  Ik zou niet anders willen!

  augustus 24, 2017 at 22:07
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge