Follow:
besparen, budget

Welke besparingstips werken voor mij?

 

Sinds ik flink aan het budgeteren ben geslagen probeer ik zoveel mogelijk tips te verzamelen. Tips om te besparen, zuinig aan te doen en te sparen. Deze haal ik van Instagram groepen, uit boeken en mijn omgeving. Ook het tijdschrift ‘Genoeg’ welke ik van mijn moeder kan lenen staat bomvol tips. Ik vind het altijd leuk om iets uit te proberen en te kijken of het voor mij ook werkt. Niet alles is in te passen in een gezin met 3 pubers natuurlijk. Maar sommige dingen werken goed en besparen geld! Welke tips die ik ben gaan volgen werken voor mij goed?

Douchewekker

Douche timer - Showertimer - Douche wekker - Shower Timer - Zwart - 5 minuten - Warm water besparen

Oke, ik geef eerlijk toe dat ik hem zelf niet altijd meer gebruik. Dat komt omdat ik inmiddels een ingebouwde wekker heb ;-). Ik douch sowieso niet erg lang. Of Amy en Fenna hem nog gebruiken weet ik niet, maar toen we deze douchewekker net hadden deed iedereen er braaf aan mee. En je merkt toch dat wij alle 4 nu korter douchen dan voorheen. Vooral de kinderen zijn zich nu veel bewuster van de tijd die ze onder de douche staan. Ik heb dit ook echt wel gemerkt in het waterverbruik. Dus voor mij was dit een zeer goede investering!

Halveren van vaatwasblokjes

Deze tip kom je al snel bij elke bespaarblog of website tegen: snij je vaatwastablet door midden! Ik doe dit inmiddels al geruime tijd en mijn vaat komt er net zo schoon uit als met een heel vaatwastablet. Je doet op deze manier twee keer zo lang met een verpakking. Dit kan natuurlijk alleen met de blokjes uiteraard. Ik koop meestal die van de Lidl, die zijn perfect. Zo las ik in een boek over besparen dat je met veel meer dingen gewoon de helft minder moet gebruiken dan je gewend was. Minder broodbeleg gebruiken, minder wasmiddel, minder tandpasta etc etc. Op veel dingen kan je echt bezuinigen!

De Dirk

Mijn boodschappen haal ik over het algemeen bij de Dirk. Naar aanleiding van een test over supermarkten bij het tv-programma Kassa kwam naar voren dat de Dirk echt de voordeligste supermarkt is. Gelukkig heb ik er eentje in de buurt! Elke week spit ik de folder door en maak een boodschappenlijstje. Ik merk echt verschil in mijn portemonnee door bij de Dirk de boodschappen te halen. Ze hebben ook elke week weer een paar hele goede aanbiedingen waar ik gretig gebruik van maak. Voor mij is de Dirk de nummer 1 supermarkt.

Too Good To Go broodpakket

Eens in de twee weken probeer ik het broodpakket van de Dirk te scoren. Deze is maar 3,49 en je krijgt er echt een gigantisch goed pakket voor. En met 3 pubers in huis kan je nooit genoeg brood hebben. Echt altijd een cadeautje om dit pakket te scoren. Zeker ook omdat je weet dat dit sowieso op gaat. Ik heb weleens pakketten van de Jumbo en Hoogvliet supermarkt gekocht voor 4,99. Soms waren dit ook fijne pakketten, maar soms kon ook vanuit dat pakket iets toch de prullenbak in helaas.

Ik hou het dus bij de geweldige broodpakketten van de Dirk!

No Buy Periode

Dit is niet echt een besparingstip, maar wel een hele leuke uitdaging (en uiteindelijk bespaar je een hoop geld). Koop een jaar lang geen kleding! Ik hou van dit soort challenges. Nou heb ik nooit heel erg de drang om nieuwe kleding te kopen, maar iedereen komt weleens in de verleiding om toch dat ene leuke jurkje of mooie blouse te kopen.

Als ik naar mijn werk ga loop ik altijd langs de etalage van Miss Etam. En ik zie daar toch geregeld iets leuks hangen. In het verleden wilde ik weleens in de verleiding komen om iets te kopen. Nu doe ik dat echt niet meer! Ik mag van mezelf alleen kleding kopen als er een speciale gelegenheid is (en dan echt als ik niets geschikts in de kast heb hangen of kan lenen) of als iets kapot is (ondergoed bijvoorbeeld). De eerstvolgende keer dat ik van mezelf weer kleding mag kopen is als ik weer in Edinburgh ben.

Werk met potjes

Spaardoelen zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft om te sparen en te besparen. Wanneer je meerdere doelen hebt kan je potjes creëren. Vroeger zal men verschillende spaarpotten hebben genomen, nu werken we vooral met digitale potjes. Bij mijn bank, ABN, kan je heel makkelijk meerdere potjes aanmaken om te sparen. Zelfs mijn beide dochters hebben dit overgenomen en geeft hun veel meer overzicht in hun geldzaken.

Zo heb ik potjes voor vakanties/uitjes, kleding, buffer en zakgeld. Maar ook voor elk kind heb ik een potje waar ik op spaar voor hun toekomst. Een echte spaarrekening heb ik bij een andere bank genomen waar meer spaarrente is (Bunq). Deze rekening is alleen om op te sparen en daar mag ik dan ook niets vanaf halen van mezelf.

Door op deze manier te budgetteren heb je veel meer overzicht dan wanneer alles op 1 grote hoop blijft staan. Willen we met z’n viertjes een leuk uitje gaan doen? Dan kan ik precies zien hoeveel ik daarvoor gespaard heb. Nu ik een jaar een no buy voor kleding heb, hoef ik mezelf amper kleedgeld “te geven”. Het geld wat ik daar anders voor zou gebruiken gaat nu naar een ander potje. Voor mij werkt dit systeem heel goed. Het allerleukste is om de potjes te zien groeien natuurlijk!

Voorkom impulsieve pin transacties

Loonlijst, Salaris, Elektronisch Geld

Wanneer je met je pinpas betaalt of nóg makkelijker met je mobiel, heb je amper overzicht in wat je uitgeeft. Ga je een middagje even met je kinderen naar het winkelcentrum? Je bent heel snel geneigd om even te pinnen. Ik zie het bij mij in de winkel ook gebeuren. Even snel wat kopen, hup, nog een leuk Legami pennetje erbij pinnen. Mensen met allemaal koffie to go bekers in de Mall. Het gaat allemaal zo snel en makkelijk.

Toen ik begon met budgetteren, en je echt gericht je bankrekening uitpluist, zie je pas echt hoeveel er ongemerkt gepind wordt. Dat zijn echt meerdere tientjes per maand alleen al aan kleine uitgaven. Meerdere mensen in mijn omgeving hebben dit ook bekeken bij hun eigen situatie en schrokken zich rot. Voor mij dus ook zelden meer een Starbucks koffie of een broodje bij de bakker. Dat zijn nu dingen die ik doe wanneer ik het ingecalculeerd heb met bijvoorbeeld een uitje of dagje weg. Ik neem voortaan zelf gewoon mijn spullen mee 😉

Vind iemand die op dezelfde golflengte zit

Dos and Don'ts: The argument-free guide to discussing money…with anyone -  MoneyTalk

Met mijn moeder bespreek ik dit soort dingen ook vaak. Zij werkt als vrijwilliger bij de Kledingbank en ziet de meest schrijnende gevallen voorbij komen. Ook zij is met mij samen flink in de bespaarmodus gegaan.

We sturen elkaar geregeld tips van aanbiedingen. Hebben we een zwak moment om iets te kopen, dan appen we om toch elkaar te stimuleren om geen onnodige uitgaven te doen. Mijn moeder heeft haar overvolle kledingkast uitgemest en ik heb haar kleding op Vinted verkocht. De opbrengst hebben we toen heerlijk uitgegeven in Edinburgh afgelopen zomer. Heeft zij een stuk over geld in de krant gelezen krijg ik dat van haar doorgestuurd.

Door elkaar op de hoogte te houden van onze doelen en tips blijven we allebei scherp. We noemen het ook standaard ons ‘financiële babbeltje’.

Ook met sommige collega’s heb ik het over geld. Het hoeft ook allemaal niet zo in de taboesfeer te hangen. Juist door erover te praten leer je ook weer een heleboel. Zo gaf een collega weer een tip over een mooie tweedehands kledingzaak. Iets om in de toekomst, wanneer mijn no buy voorbij is, te gaan bezoeken. Wanneer je mensen laat weten dat je aan het besparen bent (en waarom) gooi je het onderwerp open. En vaak kom je dan tot hele leuke en interessante gesprekken 😉

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge