Follow:
budget, geld

Hoe ik op dit moment geld bespaar en mezelf scherp blijf houden

Sinds mijn scheiding ben ik in de (be)spaarmodus. Ik had tijdens mijn huwelijk wel vaker momenten dat de knop om ging en ik flink wilde sparen, maar die momenten duurden nooit echt heel lang. Het is ook gewoon veel makkelijker als je baas bent over je eigen geld en het allemaal zelf in de hand hebt. Ik heb nu natuurlijk een heel ander toekomstbeeld als alleenstaande moeder en dat heeft mij in het begin flink stress bezorgd. Hoe ga ik het financieel redden? Wat doe ik met mijn mega pensioengat? Help! Langzaamaan kreeg ik duidelijk overzicht in mijn financiën en besloot ik er gewoon voor te gaan. Ik kan dit!

Bewustwording

Toen voor mij de eerste emoties en spanning een beetje waren gezakt na de mededeling van de scheiding ging bij mij de knop om. Ik moest verder, en ik moest een plan hebben. Samen met mijn broer en vader heb ik heel veel rond de tafel gezeten en een plan van aanpak gemaakt. Alle financiën, abonnementen en kosten in kaart gebracht. Er moest natuurlijk ook veel geregeld worden. Degene onder jullie die ook gescheiden zijn weten wat er allemaal bij komt kijken. Energiecontracten, internetabonnementen, zorgverzekeringen…..alles moest onder de loep genomen worden. Een mega k*t-klus, maar eigenlijk heel fijn! Je weet namelijk meteen wat je allemaal hebt aan vaste lasten, er is overzicht!

Door dit duidelijke inzicht wist ik wat er per maand aan kosten waren. En zo kon ik mijn inkomsten daarnaast leggen en duidelijk zien of dit haalbaar was. Omdat ik nu ook recht had op toeslagen, en ik alimentatie krijg voor de kinderen, zag ik weer een beetje licht aan het einde van de tunnel. Ik kan dit!

Kasboek

Mijn kasboek! Dit boekje is mijn reddende engel, haha. In dit boekje schrijf ik alles tot in de puntjes op. Elke maand schrijf ik hier mijn vaste lasten lijst in. Hierbij noteer ik ook het boodschappengeld, sparen voor de kinderen en mijzelf. Door dit elke maand duidelijk op te schrijven blijf ik inzicht en grip houden op mijn geld.

Een week voordat mijn toeslagen en salaris komen schrijf ik die vaste lasten lijst weer op. Ik reken uit hoeveel dit bij elkaar opgeteld is en trek dit af van mijn inkomsten. Zo ervaar ik al meteen geen stress omdat ik zie dat er onderaan de streep nog iets overblijft voor onverwachte kosten (zo had ik afgelopen maand een lekke band met mijn auto). Door aan het begin van de maand die rust al te ervaren blijf ik positief en weet ik dat ik het prima red.

Er zijn echt wel mensen geweest die dachten dat ik op zoek zou gaan naar een beter betaalde baan toen de scheiding duidelijk was. Maar ik piekerde daar niet over. Ik heb liever een baan waar ik zoveel plezier in heb die iets minder betaalt dan een baan waar ik het misschien helemaal niet naar mijn zin ga hebben. Ik leef dan liever wat zuiniger 😉

Een kasboek is in mijn ogen dus onmisbaar om te starten met budgetteren.

Doelen

Door het stellen van doelen daag je jezelf extra uit. Ik heb met Oud en Nieuw mezelf een aantal doelen gesteld die ik wil volbrengen dit jaar. Ik heb hiervoor diverse online spaarpotjes bij mijn bank aangemaakt. Elke maand stort ik daar geld op en zie ik die doelen steeds dichterbij komen.

Zo heb ik een doel om een bepaald spaarbedrag te hebben op mijn spaarrekening. Ook wilde ik voor het einde van het jaar mijn beide ouders afbetaald hebben (zij hebben wat geld geleend voor de kosten van de scheiding), dit doel heb ik overigens in maart al gehaald! Naast het spaarbedrag op mijn eigen spaarrekening wil ik ook op de spaarrekening van de kinderen een bepaald bedrag hebben staan op 31 december (hier ben ik al over de helft). En als laatste doel: 1000 euro op een rekening ten behoeve van de auto (reparatiekosten oid). Ook dit bedrag heb ik al gespaard. Het gevoel dat ik mijn doelen hoogstwaarschijnlijk allemaal ga halen geeft mij echt een geluksgevoel!

Lezen over geld

Dit boek van Gierige Gerda is echt een aanrader! Door ervaringen en tips van andere te lezen blijf je zelf ook erg scherp. Je leest tips om te besparen op je vaste lasten en boodschappen en dit breng je automatisch zelf ook in de praktijk. Ook al lees je soms tips die je inmiddels al wel kent, het houdt je toch scherp. Vooral de bodemprijzenlijst achterin het boek vind ik ideaal. Deze pak ik er nu vaak bij om te kijken of een aanbieding wel echt zo goed is als hij lijkt.

Inmiddels probeer ik het met een boodschappenbudget van 100 euro per week te redden met z’n viertjes. Dit is niet altijd haalbaar, maar meestal red ik het net. Door flink te besparen op boodschappen (en we eten er echt niet minder om) kan ik extra sparen. En dat levert ook iets leuks op! Zo ga ik van het bespaarde geld met de kinderen in de zomervakantie naar de Efteling.

Cashback

Woolsocks | The money app

Ok, ik was hier in het begin een beetje sceptisch over. Ik gebruikte al weleens apps als Scoupy en Too Good To Go. Heerlijk om soms gratis of met flinke korting wat producten te scoren. Ik hoorde over de app Woolsocks via de socials van oa Gierige Gerda. Maar het idee dat ik mijn bankrekening moest koppelen vond ik wat spannend. Inmiddels heb ik mijzelf helemaal ingelezen op diverse websites en zag ik dat dit echt een veilige money app was. Fijn!

Door Woolsocks te gebruiken krijg ik automatisch cashback terug op mijn rekening gestort. Doordat er bij deze app ontzettend veel winkels zijn aangesloten kan dit best oplopen. En ik denk altijd maar “elke euro is meegenomen!”.

Ook heb je via deze app gratis artikelen in de supermarkt halen (bonnetje inscannen en je geld terugkrijgen) en kan je je kassabonnen inscannen en zo sparen voor euro’s cashback. De app werkt heel makkelijk. Ik ben enthousiast!

Tevreden zijn

Dit is denk ik mijn grootste drijfveer. Ik ben tevreden met mijn leven nu. Ik heb een heerlijk huis, de kinderen bijna fulltime om mij heen, een geweldige baan, lieve familie en financieel alles op de rit. Door dit gevoel te ervaren heb ik ook amper behoefte om onvrede weg te kopen. Waar ik voorheen die geluksmomenten nodig had om mezelf te verwennen met een nieuw kledingstuk, een nieuw boek (ook al heb ik er honderden) of een luxe douchegel, heb ik die behoefte nu zelden. Ik ben blij met wat ik heb, en heb liever meer geld op mijn bankrekening dan dat ik geldstress heb.

Mijn tip: start vandaag met een kasboek en maak je financiën inzichtelijk. Stel doelen op en start vandaag met besparen. Het geeft zoveel voldoening, daar kan geen enkele impulsaankoop tegenop 😉

Liefs Hilde

** In dit artikel staan affiliatelinks, zie mijn disclaimer **

** Ik heb mijn financiële doelen bewust niet qua bedrag kenbaar gemaakt. Ik wil niet dat bepaalde personen hiervan op de hoogte zijn **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge