Follow:
budget, lifestyle

Bewuster leven, stapje voor stapje

Mijn levensstijl is aan het veranderen. Door de scheiding ben ik in eerste instantie veel bewuster met mijn financiële toekomst bezig. Ik ben een stuk zuiniger geworden hierdoor. Impulsaankopen komen amper meer voor en ik begin in te zien dat het consumeren van (te dure) spullen mij helemaal niet gelukkig maakt. Hierdoor bespaar ik een hoop geld wat ik weer opzij kan zetten voor mijn toekomst. Dit geeft rust en een veel grote geluksgevoel. Doordat ik minder koop ben ik ook veel gerichter gaan kijken naar de spullen die ik in huis heb. Hieruit volgt nu een drang naar ontspullen. Ik heb ik geen jaren Vinted en Marktplaats zo intensief gebruikt! Door te kijken naar mijn hoeveelheid spullen begin ik ook na te denken over alternatieven. En dan vooral op het gebied van duurzaamheid en gericht op milieuvriendelijkere keuzes. Dat inspireerde mij om deze blog te schrijven. Wat heb ik sinds kort aangepast in mijn levensstijl om wat duurzamer te leven?

Plasticvrij douchen

Shampoo Bars proefpakket | SLS- & SLES-vrij | Dierproefvrij | Plasticvrij | Crueltyfree | Ideaal voor droog haar | Zeer geschikt voor een droge hoofdhuid | 100% biologisch afbreekbare verpakking

Het idee van deze blog kwam door mijn aankoop bij Shampoobars. Ik wil van de hoeveelheid plastic flessen af die bij ons in de badkamer slingeren. Ik heb nog voor een aantal jaar shampoo op voorraad, maar de voorraad douchegel is bijna op. Ik heb in een eerdere blogpost al eens geschreven over Shampoobars. Waarom ik destijds niet bij dit product gebleven ben weet ik niet. Misschien dat ik mij niet zo druk maakte over de hoeveelheid plastic die wij als gezin gebruikte? Daar kijk ik nu wel anders naar gelukkig.

Ik besloot mijzelf te verwennen met een body bar voor onder de douche, een body oil bar en 2 netjes om te gebruiken in de douche. Ik vind het namelijk met een stuk zeep altijd wat lastig om deze in de douche een plekje te geven zodat ze niet in een plasje water blijven liggen en vies worden.

Zeepzakje - Zorgt er voor dat shampoo bars sneller drogen - Zorgt voor langere levensduur shampoo bars

Zo’n zeepzakje heb ik nu in de douche hangen met mijn heerlijke stuk zeep voor mijn lichaam. Het voordeel van het gebruiken van zo’n bar is dat je 100% plastic vrij aan het douchen bent. En eigenlijk vind ik het gebruik van een stuk zeep net zo makkelijk als met een spons en douchegel. Nog een voordeel zijn de kosten. Met een fles douchegel doen wij hier in huis niet heel lang. De kinderen gebruiken namelijk een flinke hoeveelheid per douchebeurt, dan is zo’n fles heel snel leeg. Met een stuk zeep doe je gewoon veel langer! Niet alle kinderen heb ik al zover om de douchebar te gebruiken, maar dat komt vanzelf wel.

De Body Oil Bar is mijn nieuwe favoriet! Ik moet wel bekennen dat ik nog een hele grote voorraad potten bodycrème heb, deze moet ik dus ook opmaken van mezelf voordat ik nog een nieuwe Body Oil Bar mag kopen. Ik bestelde er eentje omdat ik toch wilde weten of ik het product fijn vond. Nou, dat vind ik zeker! Je wrijft het stuk zeep over je droge huid en er onstaat een olieachtig laagje op je huid. Deze verzorgt je huid intensief. Het product is dus super makkelijk in gebruik! En de geur van de Body Oil Bar blijft heel lang aanwezig. Een heerlijk, natuurlijk, product voor je huid.

Body Oil Bar Lavendel | Handgemaakt in Nederland | Dierproefvrij | Plasticvrij | 100% biologisch afbreekbare verpakking

Waterbesparende douchekop

In één van mijn vorige blogs schreef ik al dat ik nieuwe kranen en een nieuwe doucheset op mijn wishlist had staan. Ik heb de afgelopen maanden flink wat boeken weggebracht naar onze tweedehands sectie en hiervoor VVV bonnen teruggekregen. Zo kon ik met een flinke korting van de week mijn nieuwe kranen bestellen én een nieuwe doucheset. Deze waren allemaal aan vervanging toe. Mijn kranen vond ik te zwaar met opendraaien en 1 kraan lekte ook non-stop. Niet echt waterbesparend dus. De slang van de handdouche was helemaal kapot waardoor we deze al niet meer konden gebruiken.

Ik heb nu een nieuwe doucheset gekocht van Grohe. Wel wat duurder, maar wel waterbesparend! Nou zijn de kosten voor water niet heel hoog, maar voor het milieu is het natuurlijk wel beter. En met het oog op duurzaamheid toch de juiste keuze. Mijn klusjesman zal binnenkort komen om de nieuwe kranen te installeren. Weer iets wat van mijn wishlist kan!

Minder autorijden

Autorijden is niet goedkoop, maar wel makkelijk. Vroeger pakte ik de auto voor bijna alles en dacht ik er niet eens bij na. Nu merk ik dat ik veel vaker denk “Hilde, als je nu de auto pakt kost je dit een paar euro aan benzine, terwijl de fiets pakken gratis is!”. En 9 van de 10 keer pak ik dan toch de fiets. Nu heb ik de mazzel dat ik vorig jaar een tweedehands elektrische fiets heb gekregen van mijn vader en bonusmoeder. En dat zorgt ervoor dat het fietsen ook amper moeite kost. Zo fiets ik bijna altijd naar mijn werk, iets wat ik voorheen nooit deed. Dan pakte ik de auto of ging met het OV.

Nu mag ik van mijzelf maximaal 60 euro per maand tanken. Dat is wat ik mag “verbruiken” per maand. Nu pakt Amy mijn auto ook wel af en toe, maar zij betaalt dan mee aan de benzinekosten. En het is gewoon heel veel beter voor het milieu!

Een beetje moestuinieren 😉

Ik hoef geen thee meer te kopen! Iets wat ik iedereen kan aanraden die van verse muntthee houdt: koop een muntthee plantje en stop het in een pot met aarde en zet het lekker buiten. Ik heb 2 soorten muntthee gepland en het groeit als kool! Echt zo fijn en lekker!

Ook heb ik een frambozenstruik in mijn tuin. Elke avond kan ik frambozen plukken uit eigen tuin. Dit voelt zo luxe! Als je kijkt wat je voor een doosje frambozen betaalt in de supermarkt, soms wel 2,50! En ik heb ze gratis in mijn tuin. Ook het tomatenplantje die ik kocht bij het tuincentrum doet het geweldig. Tomaten hoef ik dus ook niet meer te kopen voorlopig.

Er staan nog wat dingen in bakken waar ik aan werk. Zo heb ik wortels, sla, winterpostelein en Indische kers gezaaid. Ook staat er nog een aardbeienplant op het terras. Nu maar hopen dat deze ook allemaal lekker gaan groeien en ik hier ook ‘gratis’ van kan eten met de kinderen. Duurzaam én budgetproof!!

Zijn jullie ook bezig met duurzaamheid?

Liefs Hilde

** Deze blog bevat affiliatelinks, zie mijn disclaimer **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge