Follow:
boeken

Zwijg – Mel Wallis de Vries

melwallisdevries

In mijn tijd had je Nancy Drew, spannende jeugdboeken waar je je als tiener helemaal in kon verliezen. De jeugd van tegenwoordig heeft veel meer aanbod aan geweldige jeugdthrillers, genoeg om even in weg te duiken en raadsels op te lossen. Wie is de dader? Hoe zit het verhaal in elkaar? Zwijg is een recent boek van Mel Wallis de Vries en zal bij veel jeugd absoluut in de smaak vallen!

Synopsis ‘Zwijg’

Wij zijn de meisjes die het hebben overleefd. Iedereen wil alles van ons weten. Alle gruwelijke details van die avond. Maar we zijn bang. Doodsbang dat wij straks aan de beurt zijn. Als we zwijgen hebben we misschien een kans dit te overleven…

melwallisdevries

Samenvatting

Je leest het verhaal tijdens twee tijdlijnen: ervoor en erna. In beide gevallen word je dus naar ‘het moment’ toegetrokken. Tijdens de ‘ervoor’ stukken krijg je steeds het idee dat er wat te gebeuren staat en is het als lezer gissen wat er nu precies aan de hand is. Tijdens de ‘erna’ stukken weet je als lezer dat er iets gruwelijks is gebeurd en met wie (dit is dus geen verrassingselement meer) en lees je hoe de meisjes via bijvoorbeeld Whatsapp elkaar benaderen over de situatie.

Je leest het vanuit het personage Sarah, één van de meisjes die deel uitmaakt van de vriendinnengroep bestaande uit Sarah, Jamie, Fee en Alyssa. Tijdens een vriendinnenavondje bij één van de meisjes thuis gebeurd er iets vreselijks en overleeft één van de meisjes het niet. Dat de overige vriendinnen een geheim met zich meedragen is duidelijk. Wat is er precies gebeurd die avond?

Het verhaal leest snel en makkelijk en is zeker toegankelijk voor de tienerdoelgroep. Het boek ziet er ook pakkend uit met de felle gekleurde letters op de cover, het gave elastiek wat lijkt op een politielint en de gekleurde bladzijdes. Ook in het boek ziet het er gelikt uit.

melwallisdevries

Politierapporten, afbeeldingen van Insta-foto’s, Whatsapp gesprekjes zoals hierboven op de foto, echt super leuk gedaan. Dit zorgt er ook voor dat het lezen voor tieners op een leuke manier wordt gestimuleerd.

De extra verhaallijn over Sarah en haar moeilijke thuissituatie zorgt voor extra dimensie in het verhaal. De belangrijke boodschappen voor jongeren in het verhaal zijn niet té opzichtig, maar zullen zeker niet onopgemerkt blijven. De invloed van rages en challenges bijvoorbeeld, en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.

Voor mij was het in sommige opzichten wel een beetje voorspelbaar en kwam de spanning wat laat op gang. Maar aangezien ik niet de doelgroep ben voor dit soort boeken is dat ook niet echt erg. Mijn oudste dochter vond het namelijk in dat opzicht veel pakkender en minder voorspelbaar. Vandaar dat ik dit boek dan beoordeel op zowel mijn ervaring als die van haar. Zelf geef ik dit boek 3 sterren, Amy geeft het 4,5 ster. Dat is toch een mooie score voor weer een gave jeugdthriller!

Ik rond hem daarom af op 4 sterren.

Informatie

Zwijg – Mel Wallis de Vries

Uitgeverij de Fontein

Hardcover, 240 pagina’s

ISBN: 9789026150357

Prijs: €14,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en bij Bol.com (klik hier)

melwallisdevries

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge