Follow:
budget

Besparen op je vaste lasten? Loop je administratie door!

Vorig jaar heb ik al eens in een budget blogpost verteld dat het loont om af en toe eens de stoute schoenen aan te trekken. Wil je korting bij je energieleverancier of internetprovider? Waag er eens een belletje aan! Zo lukte het mij om bij Ziggo een korting te regelen van bijna 15 euro per maand! Hierbij wat tips om geld te besparen en je administratie op orde te krijgen.

Overzicht

Het is het allerbelangrijkste om je administratie overzichtelijk te houden. Andries en ik zijn daar een paar jaar geleden eens goed voor gaan zitten. Twee grote ordners, tabbladen en aan de slag! Eerst hebben we alle losse papieren, facturen, jaaroverzichten bij elkaar gezocht. Je staat te kijken hoeveel administratie zich verspreid over verschillende lades, kasten en rommelplekjes! Daarna sorteer je alles per leverancier/bedrijf waar je aangesloten zit.

Soms kom je alleen al door het sorteren er achter dat je bijvoorbeeld iets al maanden betaalt terwijl het niet eens noodzakelijk is! Wij kwamen door deze actie er achter dat Andries nog een hele dure uitvaartverzekering had lopen die ooit door een tussenpersoon van defensie was afgesloten. We vergeleken het met mijn uitvaartverzekering en dat scheelde echt zoveel geld! Even een telefoontje plegen naar Andries’ uitvaartverzekering om zijn polis te stoppen en een belletje naar mijn uitvaartverzekering om Andries bij te schrijven. Hierdoor bespaarden wij vele tientjes per jaar.

Wij kwamen er ook achter dat wij voor sommige zaken nog niet verzekerd waren. Zo konden wij ook meteen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Met een Overlijdensrisicoverzekering (ORV) ontvangen uw nabestaanden eenmalig een bedrag als u overlijdt. Zij kunnen met dat bedrag tijdelijk het wegvallen van uw inkomen opvangen. U bepaalt het bedrag dat uw nabestaanden ontvangen. Een ORV is niet om een uitvaart te regelen, maar het is een levensverzekering waarmee u uw nabestaanden financiële rust geeft na uw overlijden. Door alles in ordners te sorteren heb je overzicht en kan je alles makkelijk terugvinden.

Onderhandelen

Ook hier heb ik dus persoonlijk ervaring mee. Onderhandelen helpt echt! Ik moet zelf mijn lichtelijke bel-fobie even opzij zetten om iets te bereiken, maar dat heb ik er graag voor over. Vorig jaar belde ik Ziggo om een korting te vragen. Wij zijn daar al zo lang klant van en wij vonden het onterecht dat je als nieuwe klant allemaal voordelen kon krijgen, en als trouwe klant niet. Dit heb ik toen ook in mijn telefoongesprek aangekaart en aangegeven dat ik anders zou overstappen. (beetje vriendelijk dreigen helpt dus ook ;-)). Dit resulteerde in bijna 15 euro per maand korting!

Naast je internet provider kan je ook je energieleverancier, mobiele telefoonprovider of andere abonnementen op deze manier afgaan. Even een belletje kan je zo een paar tientjes schelen. Zo las ik op een besparingsgroep op Facebook van iemand een berichtje die even één dag is gaan bellen en bijna 500 euro had bespaard!

Opzeggen

Tja, besparen is ook gewoon minder geld uitgeven. Zo hebben wij vorig jaar, nadat wij onze administratie op orde hadden, een aantal abonnementen opgezegd. Heb je een abonnement op een tijdschrift maar blijft deze vaak ongelezen? Hup, opzeggen!

Andries had een verzekering op zijn mobiel afgesloten in de beginperiode van zijn abonnement. Na het doornemen van de ‘regeltjes’ bleek dat de kosten voor de verzekering eigenlijk te hoog waren om überhaupt de kosten voor de mobiel eruit te halen. Dus ook die verzekering opgezegd.

Zo zijn er vaak lidmaatschappen die je uit gewoonte laat doorlopen. Neem deze allemaal eens goed onder de loep en bereken eens de kosten die je er per jaar aan kwijt bent. Vaak ben je dan al overtuigd om het op te zeggen. 😉

Besparen op boodschappen

Zit je nog in de kleine kinderen? Dan is besparen op luiers een goede zet! Er zijn namelijk vaak hele goede luier aanbiedingen die je flink wat euro’s kunnen besparen. Ook voor billendoekjes kan je vaak beter groots inslaan als er een goede aanbieding is. Je weet dat je deze producten volop gebruikt, en een flinke korting kan uiteindelijk een hele goede besparing opleveren.

Verminderen in gebruik

Ik moet zeggen dat ik op dit onderdeel nog wel wat euro’s kan besparen. Stekkers uit stopcontacten halen, apparaten niet op standby laten staan, kachel lager en een trui aan. Allemaal handelingen die je kosten omlaag kunnen halen.

Dingen waar je op kunt letten in huis om kosten te besparen:

 • korter douchen (desnoods met timer)
 • opladers, stekkers – alles uit de stopcontacten
 • kachel iets lager en bijvoorbeeld je warmer kleden of kaarsjes aan
 • en kaarsjes aan kan ook ipv lampen aan!
 • apparaten uit en niet op standby
 • lampen uit! (vooral mijn tieners laten boven vaak de lichten branden en dan kom ik daar pas uren later achter)
 • kokend water uit de kraan in je pan en dan pas op het vuur
 • Ben je niet thuis? Gordijnen dicht! Dit houdt de kou buiten
 • Vries restjes eten in en gooi het niet weg
 • (vaat)wasmachine pas aan als hij echt vol is
 • ga eens goed door je huis en zet spullen die je niet meer nodig hebt op marktplaats
 • Doe mee aan een challenge om geld te besparen. Veel van dit soort challenges vind je op de blog van meergeldminderstress.

Soms is het gewoon even een aanpassing in je manier van leven. Maar weet dat alle kleine beetjes helpen.

Succes!

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply chucky1012

  Zeer handige tips
  Ik ga het allemaal eens nalopen…

  Xoxo

  november 17, 2018 at 08:11
 • Reply Jouvence

  Handige tips geef je! Wij hebben geen overlijdensrisicoverzekering.

  november 19, 2018 at 11:31
 • Reply Natascha - Beautyopinie

  Absoluut waar wat je schrijft, goede tips! Ik doe dat dat ook regelmatig, misschien ligt dat aan mijn achtergrond in de financiële wereld 🙂

  november 19, 2018 at 11:43
 • Reply Tania

  Wat een goeie tips. Ik ga ze thuis ook eens overlopen want ben zeker dat we hier en daar ook wat kunnen besparen

  november 19, 2018 at 12:33
 • Reply Irina

  Wij doen eigenlijk al een heleboel om te besparen, al moet ik zeggen dat ik dat korter douchen nog altijd lastig vind, hahaha.

  november 19, 2018 at 13:21
 • Reply Blog & Beauty

  Ik heb hier ook zo’n handelaar in huis. Altijd kijken naar goedkopere telefonie of internet, en dan onze leverancier bellen dat we mogelijk gaan overstappen. 9 van de 10 keer blijven we bij de huidige leverancier met een mooie aanbieding.

  november 19, 2018 at 21:56
 • Reply Jolanda - Zazazoo

  Goede tips! Zeker ook dat onderhandelen. Doen nog veel te weinig mensen!

  november 22, 2018 at 20:31
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge