Follow:
boeken, kids

De geheime tuin – Frances Hodgson Burnett

de geheime tuin

Een klassiek kinderboek welke ik nog nooit had gelezen, een schande! Maar beter laat dan nooit, eindelijk heb ik het beroemde verhaal ‘De geheime tuin’ gelezen. Een magisch boek met een mooie boodschap. Een verhaal van meer dan 100 jaar oud. En ook nog eens in een prachtige nieuwe uitgave…

Achterflap ‘De geheime tuin’

Mary staarde naar het roestige ding in haar handen. Een sleutel. ‘Misschien lag hij daar wel tien jaar begraven,’ fluisterde ze. ‘Misschien is hij wel van de tuin!’

Ze mocht overal komen, hadden ze gezegd, alleen niet in die ene kamer, en in die ene tuin. Maar Mary hoort geluiden, in de verboden kamer. Inbeelding, zeggen ze. En: verboden! Over de muur van de geheime tuin ziet Mary steeds dezelfde vogel vliegen. Ze houdt niet van verboden en ook niet van geheimen. Kan Mary de geheimen ontrafelen?

de geheime tuin

Samenvatting

Ook al is Mary in het begin een onuitstaanbaar kind, toch voel je al snel een soort van medeleven met haar. Mary heeft een aparte jeugd. Geen vriendjes om lekker mee buiten te spelen, niet naar school. Als haar ouders overlijden tijdens een epidemie wordt ze naar een oom gestuurd om daar op te groeien.

Ook deze oom, die in een heel groot huis met een grote tuin woont, is ook een vreemde vogel. Hij laat zich niet zien aan Mary en wederom wordt Mary op zichzelf aangewezen. Nou ja, bijna op zichzelf. Ze krijgt hulp van kamermeisje Martha. Zij zorgt ervoor dat Mary lekker naar buiten gaat, weer een gezonde blos op haar gezicht krijgt en de wonderen van de tuin gaat ontdekken. Ook al behandelt Mary haar niet altijd even aardig, toch voel je dat Martha een zwak voor Mary heeft. Martha komt zelf uit een groot gezin en weet hoe belangrijk het is om als kind te spelen met leeftijdsgenootjes. Ze vertelt Mary veel over haar broertje, die altijd buiten is en dieren als vrienden heeft. Dit vindt Mary uitermate interessant!

Mary leert steeds meer over de geheime tuin die ergens via een geheime deur te bezichtigen moet zijn. Al snel heeft Mary een doel; de geheime tuin vinden! De tuinman met wie ze een voorzichtige vriendschap sluit geeft haar kleine beetjes informatie. De tuin was van de vrouw van de heer des huizes. Zij is jong overleden en sindsdien heeft haar oom de tuin verwaarloosd. Als Mary op een gegeven moment een sleutel vindt, en haar vriendje de vogel de weg wijst naar de verborgen deur, komt Mary in de geheime tuin terecht. Hier zal zich een ware verandering doen ontstaan, niet alleen de tuin, maar ook in Mary zelf!

Als ze dan ook nog een vriend ontdekt in het huis wordt het verblijf in het grote saaie huis steeds interessanter!

de geheime tuin

Naast de prachtige cover van dit boek staan er ook hele schattige en gedetailleerde tekeningen in het boek. Je kijkt je ogen uit!

Conclusie

Ik heb met heel veel plezier dit mooie magische kinderboek gelezen. Ook voor volwassenen nog een prachtig boek om te lezen. De manier waarop Frances Hodgson Burnett de groei van Mary heeft omschreven is gelijk aan de bloei van de verwaarloosde geheime tuin. Deze gelijkenis vond ik prachtig om te lezen. Ook de groei die het neefje doormaakt is ontroerend. Dit verhaal is ook voor kinderen erg leerzaam. Vriendschap, verdriet, verlies, vertrouwen….allemaal elementen die in dit verhaal besproken worden en dus blijkbaar tijdloos lijken šŸ˜‰

Informatie

De geheime tuin – Frances Hodgson Burnett

Uitgeverij Leopold

Hardcover, 232 pagina’s

ISBN: 9789025876470

Prijs: ā‚¬17,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel of bij Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge