Follow:
boeken

Dilemma: Anna – Tille Vincent

” ‘Het kan kanker zijn.’ De dokter kijkt me van boven zijn brillenglazen met een veelbetekenende blik aan. Zijn wenkbrauwen bewegen even op en neer. Alsof het woord dat hij net heeft uitgesproken niet genoeg is om me de stuipen op het lijf te jagen.” Met deze tekst begint het boek Dilemma: Anna van Tille Vincent. Een sterk begin vind ik met meteen een beetje humor erbij. Dit belooft veel goeds! 

Achterflap Dilemma:Anna

Anna krijgt te horen dat ze ongeneeslijk ziek is. Haar moeder licht meteen de school in, zeer tegen de zin van haar dochter. Anna, die al niet bijzonder populair is, vreest dat ze haar nu helemaal links zullen laten liggen. Maar het tegendeel gebeurt. Plots willen de meisjes haar vriendin worden en krijgt ze ook aandacht van jongens. Tot ze op controle moet en te horen krijgt dat haar ziekte wel behandeld kan worden. Maar alles gaat nu goed en dat wil ze koste wat het kost zo houden…

Samenvatting

Anna is op school een buitenbeentje. Ze heeft één vriendin, Ellen, die ook een buitenbeentje is. Ook heeft ze niet heel veel contact met haar vader die van haar moeder gescheiden is en een nieuw leven heeft opgebouwd met zijn vriendin. Anna haar moeder werkt veel en is daarom ook niet altijd thuis om aandacht aan Anna te geven. Nu Anna ziek is komt in alles verandering, in positieve zin, zo lijkt het althans…

Haar vader wil meteen met haar afspreken en zijn vriendin neemt Anna mee uit winkelen. Niks is te gek! Een nieuwe telefoon, tassen vol kleding en make-up het kan niet op. Ook op school verandert er veel. Opeens staat Anna in het middelpunt van de belangstelling en wordt ze uitgenodigd om mee te gaan feesten met de populaire kinderen. Op deze manier vindt Anna het helemaal niet erg om ziek te zijn en misschien wel dood te gaan. Het contact met Ellen verwatert, maar Anna vindt dat eigenlijk wel best, Ellen is toch maar een vreemd kind.

Zodra blijkt dat ze helemaal geen kanker heeft, en haar ziekte makkelijk te behandelen is staat ze in dubio. Eerlijk vertellen wat er aan de hand is en alles weer kwijt raken wil ze eigenlijk niet. En voordat ze er überhaupt erg in heeft leeft ze in een leugen die haar meer energie zal kosten dan ze had verwacht.

Conclusie

Al vond ik het begin sterk, helaas hield dat geen stand voor mij. De personages bleven vlak en misten diepgang. Soms had ik het gevoel dat de auteur vluchtig door het verhaal heen wilde vliegen. Hierdoor werden sommige verhaallijnen wat afgeraffeld voor mijn gevoel en had er meer uitgehaald kunnen worden.

Het feit dat Anna als tiener populariteit en aanzien verkiest boven een dodelijke ziekte kan ik niet helemaal begrijpen. Ik heb zelf twee tieners in huis en ik weet zeker dat die zo’n keuze nooit zouden maken. Hierdoor kreeg ik dus niet echt positieve gevoelens bij het hoofdpersonage. Ook hoe ze haar moeder behandeld, die alles voor haar zieke dochter wil doen, vond ik ronduit onbeschoft. Wellicht dat het verhaal mij hierdoor minder pakte, ik vond het hoofdpersonage gewoon niet echt sympathiek.

Het boek is denk ik ook meer gericht op de jongere doelgroep. Zij zullen zich wat meer in het personage kunnen inleven in hoe het is om niet populair te zijn bijvoorbeeld. Ik zou dit boek dan ook aanraden voor het vak Nederlands als er een boek gelezen moet worden (al had het taalgebruik wel wat netter gemogen hier en daar)

Voor mij is dit boek niet heel overtuigend geweest. Wellicht dat de volgende in de serie mij wat meer pakt.

Informatie

Dilemma: Anna – Tille Vincent

Uitgeverij Van Halewyck

Paperback, 280 pagina’s

ISBN: 9789461318107

Prijs: €19,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel of Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliatelink **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge