Follow:
samenwerking

Hoe herken je echte edelstenen? Laat je niet bij de neus nemen!

Er zijn veel verschillende edelstenen …waarvan diamant, robijn of saffier bij de meeste mensen waarschijnlijk wel bekend in de oren klinken. Het zijn de meest prestigieuze edelstenen die we kennen. Maar er zijn ook nog een heleboel “semi-precious” edelstenen met verborgen krachten die ook heel waardevol kunnen zijn en door een groot publiek worden gekocht en gedragen.

Het zijn de pareltjes waar veel enthousiastelingen juist de meeste waarde aan hechten. Je hebt namelijk prachtige edelstenen, waar genoeg mensen geluk uit weten te putten. Wellicht ben je zelf opzoek naar een soort edelsteen of sieraden met edelstenen die je kan dragen, om datzelfde gelukt na te streven.

Je wilt dan natuurlijk wel echte edelstenen kopen, en geen nepstenen aangesmeerd krijgen …maar hoe weet je nou of edelstenen echt zijn of niet? We gaan je in dit artikel een aantal tips geven waar je op moet letten.

Kracht van edelstenen…

Edelstenen hebben een rijke geschiedenis, en in de 18e en begin 19e eeuw was het heel populair sieraden met edelstenen te maken. Hierbij werden dan vaak initialen gebruikt van de persoon aan wie je het sieraad gaf, waarbij de eerste letter van de naam werd gebruikt om een edelsteen uit het edelstenenalfabet te selecteren om het sieraad mee te maken.

Je hebt bv. de Amethist, Apatiet, Aquamarijn, Aventurien, Bergkristal, Citrien, Calciet, Diamant, Epidoot, Fluoriet, Granaat, Heliotroop, Iriskwarts, Jaspis, Kattenoog (Tijgeroog, Valkenoog), Kwarts, Lazuriet, Lapis Lazuli, Labradoriet, Malachiet, Nefriet, Opaal, onyx, Peridoot, Robijn, Rozenkwarts, Saffier, Smaragd, Serpentiniet, Turkoois, Toermalijn, Uvaroviet, Vuuropaal en Wilviniet.

Elke edelsteen heeft weer zijn eigen werking. Zo zijn er edelstenen die een rustgevende werking hebben, je spiritualiteit een boost kunnen geven of bv. bedoeld zijn om meer energie van te krijgen. Er zijn veel verschillende soorten en wil je echt weten welke werkingen er allemaal zijn, raden we je aan hier verder onderzoek naar te doen. We gaan je nu laten zien hoe er onderscheid kan worden gemaakt tussen echte en neppe edelstenen.

Ga niet alleen af op het uiterlijk van edelstenen

Het kan verleidelijk zijn alleen af te gaan op het uiterlijk van edelstenen. Misschien loop je ergens op een markt of winkeltjes binnen, waar prachtige stenen liggen te lonken naar je. Je pakt ze op en de edelstenen zien er legitiem uit, de kleuren zijn prachtig en hij is ook mooi geslepen.

Vervolgens raak je met de winkeleigenaar aan de praat die er een mooi verhaal bij heeft, of misschien juist niet veel over de stenen kan vertellen. Het is nu aan nou om te kijken of het hier om een echte steen gaat of niet. Met vragen zoals of je hem zal kopen, of hij wel echt is of niet en of je niet berooid wordt?

Natuurlijk is het veel makkelijker, wanneer je een checklist hebt voor jezelf om de edelstenen die je ziet liggen op de proef kunt stellen. En dat is precies wat we je mee willen geven …zodat de kans groot is dat je echte edelstenen koopt in geval van een lichte twijfel of de steen eerlijk is.

Op welke manier echte edelstenen checken?

Hieronder laten we je een aantal manieren zien om dit te controleren.

Natuurlijk of synthetisch

Een natuurlijke edelsteen is niet door iemand gemaakt of geproduceerd in een laboratorium. Het is echter wel zo dat elke natuurlijke edelsteen, ook een synthetische tegenhanger heeft …maar hoe kom je daar dan achter?

Op de eerste plaats kan kijken of er iets op de steen staat (het staat er vaak piepklein op, en sommige mensen gebruiken hiervoor wellicht een vergrootglas). Wanneer je iets kan ontdekken van de “maker” is de kans heel groot dat deze ook echt is geproduceerd (en dus niet natuurlijk, maar synthetisch is). Je kan ook controleren of er kleine stukjes uit zijn, of markeringen kan vinden die aantonen dat de edelsteen wellicht uit een ring of andere sieraad gehaald is en de steen ook op andere oneffenheden checken.

Wil je echt het zekere voor het onzekere en ben jij zelf geen expert, kan er ook een gemologist worden ingeschakeld om jouw edelstenen te testen.

Kleur van edelstenen

Het is ook belangrijk dat kleuren mooi en vol zijn …en de edelsteen een lust is voor het oog. Ga de edelsteen in detail bekijken en ontdek of de edelsteen (hoogstwaarschijnlijk) echt en natuurlijk is of niet. En de nodige ervaring met edelstenen helpt je hierbij natuurlijk nog beter een beslissing te maken.

De betrouwbaarheid van een verkoper

We raden je bij voorkeur aan edelstenen te kopen bij betrouwbare partijen zoals Zentana.nl want zo weet je zeker dat je echte edelstenen gaat aanschaffen.

Ga je edelstenen kopen van personen, is het nog meer zaak goed onderzoek te doen wie deze persoon is en wat voor een reputatie iemand heeft. Er zitten namelijk goede partijen tussen echter ook een hoop frauduleuze.

Kies dus voor een betrouwbare winkel (online) en doe altijd goed speurwerk!

Vormgeving

Je zal ook hier goed moeten opletten hoe de steen is geslepen en vormgegeven. En ook op de manier hoe ze in een ring geplaatst zijn door de makers van sieraden met edelstenen. Het is belangrijk dat een edelsteen op de juiste manier wordt verwerkt in sieraden, een expert kan hierin ook weer goede uitkomst bieden.

Transparantie

Bij de waarde van edelstenen is (net zoals de reputatie van de verkopende partij) transparantie heel belangrijk. Hoe meer transparant edelstenen zijn, des te hoger de waarde meestal is. Hierbij zal de transparantie wel natuurlijk moeten zijn en niet door verhitting of via andere manieren tot stand zijn gekomen. Wanneer er teveel van dit soort “gemaakte” elementen in zitten, zal de waarde en kracht van de edelsteen afnemen …en dat zijn juist de dingen, samen met de schoonheid ervan, waarvoor je bepaalde edelstenen koopt.

Echte edelstenen kopen zonder speurwerk?

Het is mogelijk om voor edelstenen te gaan, zonder heel veel onderzoek te doen. En dat is te gaan voor een winkel of webshop met een goede reputatie. Of anders toch aan de hand van onze tips, samen met een expert de edelstenen op de proef te stellen.

Liefs Hilde

** Samenwerking **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge