Follow:
budget

Ik ga weer budgetteren! Op naar 1000 euro spaargeld in juni :-) Hoe ga ik dat doen?

Het zijn onzekere tijden… Ik denk dat we dat allemaal wel om ons heen merken. Mensen die hun banen verliezen (op ons beide werk is dat al gebeurd) zorgt voor onrust bij mij. Ik heb dit eigenlijk altijd wel één keer per jaar, en gek genoeg meestal rond de herfst. Rond die periode komen er vaak ook een aantal hoge rekeningen binnen (hockeycontributie, schoolgeld etc) en dan zie ik de rekeningen slinken. De afgelopen keren is het mij heel goed gelukt om een buffer op te bouwen (die inderdaad door de verhuizing weer weg is) en een paar jaar geleden heb ik de hele badkamerverbouwing grotendeels bij elkaar gespaard in korte tijd. Nu heb ik ook weer wat doelen opgesteld en ben ik sinds dit weekend begonnen. Even een overzichtje van wat die doelen zijn, en hoe ik dat wil aanpakken!

Plannen!

Allereerst ben ik weer begonnen met alles opschrijven. Voor nu even in een groot A4 schrift, maar straks in deze planner van PorteRenee. Een handige planner om al onze financiën bij te houden en op te schrijven. De eerste stap naar budgetteren is inzicht. En dat inzicht ben ik weer een beetje kwijtgeraakt de afgelopen maanden.

Ik kan niet wachten om hierin te gaan werken. Alles overzichtelijk bij elkaar en een duidelijk overzicht van onze inkomsten en uitgaven.

Geen Afterpay en Klarna meer

De afgelopen maanden had ik de neiging om wat vaker te kopen op afbetalen. Stom! Nu ben ik nog een aantal maanden kleine bedragen aan het aflossen waar ik liever vanaf wil zijn. Je betaalt toch rente (I know, ik heb dit eerder gedaan en destijds heb ik gezegd dat ik het nooit meer zou doen….I confess). Zo kocht ik wat luxere make-up en dacht bij mijzelf, ik betaal het gewoon verspreid over 3 maanden af. Nee, dat doe ik niet meer.

As we speak ben ik veel dingen op Marktplaats aan het zetten en al die inkomsten gaan meteen naar het aflossen van die openstaande facturen. Het zijn geen duizenden euro’s hoor, wees niet bang, maar ik wil ze wel voor 31 december weg hebben. Dan is dat klaar!

Aankopen – No Buy

Afgelopen weekend ging mijn No Buy in. Ik mag in de maand november niets kopen wat ik niet nodig heb. En dan ook heel kritisch kijken naar mijzelf natuurlijk. Geen boeken, geen kleding etc etc. Ik mag van mijzelf in november alleen een nieuwe planner kopen. Dit wordt wellicht met Black Friday. Cadeautjes voor de kids voor de decembermaand staan hier los van overigens. MAAR GEEN BOEKEN SOWIESO!

Omdat ik gelukkig weer in een goede flow zit denk ik dat ik het makkelijk zal halen. Mijn moeder en zusje doen ook mee, dat stimuleert ook. Doe je ook mee?

Ook heb ik mijn abonnementen op boekenboxen opgezegd. Ik krijg nog 1 box t/m december en de rest is nu al opgezegd. Dit scheelt mij ook een hoop geld wat ervoor zal zorgen dat ik mijn Klarna etc aan het einde van het jaar allemaal heb afbetaald.

Boodschappen

Ja, het meest bespaar ik maandelijks toch op mijn uitgaven voor wat betreft boodschappen. Als ik het blijf doen zoals de afgelopen maanden denk ik dat ik zo 200 euro meer aan boodschappen uitgeef dan wanneer ik mij een vast budget geef. Stom hoe je zo beïnvloed kan worden tijdens het doen van je boodschappen. Dus ik werk weer met weekmenu’s, kijk de folders voor goede aanbiedingen, hou mij aan mijn lijstje en heb 150 euro per week gerekend aan boodschappen.

Dit is nog even een “proefperiode” om te kijken of dit bedrag een beetje klopt. Ik heb in het verleden tijdens een hele strenge bespaarperiode volgens mij iets van 90 euro aangehouden. Maar dat was eigenlijk niet te doen met 2 pubers en nog een bijna tiener. Mijn man wil ook weleens een biertje en je wil niet altijd ‘nee’ zeggen. €150 euro vond ik terug op een site voor een gezin van onze samenstelling. We gaan het zien.

Op zondag pin ik €150 en stop dit contant in mijn portemonnee. Hier kan ik een week de boodschappen mee doen.

Voorbeeld deze week:

Het is, nu ik dit typ, maandag en ik heb de weekboodschappen gehaald. Ik heb gezonde maaltijden voor de avond in huis voor de hele week (ik had nog wel ietsje voorraad moet ik er wel bij zeggen), en ook nog wat dingen zoals drinken, broodbeleg, zuivel, fruit etc. Ik was bij de Lidl 65 euro kwijt! Ik heb dus nog 85 euro over waar ik misschien nog 30 euro van nodig heb voor wat zuivel en tussendoortjes? Dat is even een eyeopener….

Ik ga dus een paar dingen kopen voor de voorraadkast voor december en wat ik aan het einde van de week aan geld overhoud gaat óf naar de aflossing van de rekeningen óf naar mijn (nu nog) lege spaarrekening. Daar ga ik nog even over brainstormen.

Extra inkomsten

Sinds de laatste budgetblogs die ik schreef is er qua inkomsten natuurlijk wel iets veranderd. Ik ben natuurlijk gaan werken. Nog niet zo heel veel uur, 10 om precies te zijn, maar dat is toch wel een extraatje per maand. Ik hoop in de toekomst nog meer uren te mogen werken, dus waarschijnlijk wordt dit alleen maar positiever. Voor Andries is het allemaal afhankelijk hoe zijn baan zal blijven gaan. Blijft die voorlopig nog even bestaan? Of moet hij veranderen van baan? En wat zal dat met zijn inkomsten gaan doen? Omdat dit allemaal nog onzeker is probeer ik toch nog een beetje te kijken voor extra inkomsten. Of dit is via mijn blog, verkopen op marktplaats of iets anders? Daar ben ik in ieder geval mee bezig. Hoe meer er binnenkomt, hoe meer zekerheid.

Doelen

Sparen zonder doelen werkt voor mij niet zo goed. Ik moet een doel hebben, en dan ga ik als een malle!

  • Alle rekeningen aflossen – hier ben ik vandaag weer goed mee bezig geweest. €90 euro via MP verkocht en meteen naar Klarna gestort. Dit ga ik wel halen voor 31 december
  • Op mijn verjaardag, 3 juni, wil ik 1000 euro op een aparte spaarrekening hebben staan
  • Elke maand in de plus eindigen – dit lukt de ene maand wel, andere maand niet….ik wil dat dit 12 maanden per jaar gewoon lukt

Dit zijn mijn doelen voor de komende maanden. En ik weet zeker dat mij (ons) dit gaat lukken. We moeten gewoon weer even inzicht krijgen in onze uitgaven en alles opschrijven. En wie weet waar het ons dit keer brengt…. Eén ding wil ik wel mijzelf opleggen. Dit moet niet weer iets tijdelijks zijn, nu volhouden en nooit meer veranderen 😉

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge