Follow:
duurzaamheid, lifestyle, plasticvrij

Hoe voer ik minder plastic door in mijn dagelijks leven?

Wanneer je eenmaal begint met focussen op duurzaamheid wordt het steeds leuker om dingen in je dagelijks leven aan te passen. Ik vind het een sport worden om te kijken naar betere keuzes, minder plastic verbruiken en duurzamere keuzes te maken. Oke, mijn pubers vinden soms dat ik wat doordraaf, maar stiekem zie ik ook bij hen verandering optreden. Welke plasticvrije keuzes heb ik onlangs gemaakt? Ik laat er een paar zien!

Weg met de plastic boterhamzakjes!

In Edinburgh kwamen we terecht op een heel leuk marktje met allemaal kraampjes van particuliere “winkeltjes”. Daar kocht ik naast wat zepen ook nog deze handige lunch verpakking (ik weet nooit zo goed wat voor naam ik het moet geven). Achteraf baal ik dat ik er niet nog 1 of 2 bij heb gekocht. Ik neem altijd mijn eigen brood mee naar werk en dat ging voorheen in een plastic boterhamzakje (bij gebrek aan trommels). Gemakzucht dus. Nu gaat mijn brood altijd in deze super handige verpakking!

Bijenwas doeken

Iets wat een beetje met de vorige tip overeenkomt is de bijenwasdoek. Deze kan je gebruiken in plaats van zilverfolie of huishoudfolie bijvoorbeeld. Je kan dit gebruiken om je stuk kaas in te bewaren, over bakjes met restjes eten te vouwen, je komkommer mee af te dekken, je brood in mee te nemen etc etc. Je kan ze met water afspoelen en laten drogen aan de lucht. Daarna zijn ze weer klaar voor gebruik! Deze doeken gaan ongeveer een jaar mee. Ze zijn verteerbaar.

Plasticvrij scheren

Deze bestelling bij Blokzeep kwam gister binnen. Ik wilde al een tijdje overstappen op plasticvrij scheren. Het slechte aan de plastic (wegwerp)mesjes is dat het heel veel plastic afval geeft. Ook zijn de mesjes zelf niet te recyclen omdat er allemaal plastic omheen zit. Naast de milieubelastende redenen zijn mesjes ook nog eens gigantisch duur. Vaak krijgen mensen ook snel huidirritatie omdat mesjes, zoals bijvoorbeeld van Gilette, meerdere mesjes bevatten. Je gaat dus met meerdere mesjes tegelijk over je gevoelige huid heen.

Voor mij waren dit allemaal redenen om over te stappen op een duurzamere variant. Het voordeel van een plasticvrij scheermes is dat het veel langer meegaat. De losse mesjes die je gebruikt zijn omgerekend ongeveer 15 cent per mesje. Nou reken je voordeel maar uit als je dat vergelijkt met een doosje Gilette mesjes! De gebruikte mesjes ga ik verzamelen in een glazen pot en dan kan ik het eens in de zoveel tijd de mesjes wegbrengen naar de juiste recycle plek.

Dus mijn tip: ga voor plasticvrij scheren!

Plasticvrije badkamer

Het plasticvrij scheren valt natuurlijk ook onder de badkamer, maar dat is niet het enige wat ik in de badkamer al heb aangepakt. Naast diverse shampoobars en douchebars heb ik ook een bar voor het reinigen van mijn gezicht. Normaal gebruikte ik een plastic tube facewash van The Body Shop om mijn gezicht te reinigen. Nu ben ik helemaal verslingerd aan de Face Soap Bar van Nature Bar Soap. Deze Charcoal & Aloe Vera Face Bar heeft een scrubbende werking wat ik echt super fijn vind. Ik maak mijn handen nat, wrijf de bar over mijn handen en daarna was ik met mijn handen mijn gezicht. Super easy! En echt, al mijn make-up is verwijderd na gebruik.

Power bar tegen onzuiverheden! Combineert het krachtige zuiverende karakter van charcoal met de ontsmettende en herstellende vermogen van aloë vera en citroengras. De speciale verfrissende formule zorgt voor een schone en gehydrateerde huid.

En dit stuk zeep gaat zo lang mee, dat ik zeker 3 a 4 tubes facewash (waar ik toch altijd teveel van gebruikte) bespaar.

Plasticvrije mondverzorging

Hier valt bij mij nog flink winst te halen. Ik heb nog een (oude) elektrische tandenborstel en nog een voorraad Parodontax tandpasta. Toch wil ik hier ook wel wat in gaan veranderen. Als eerste heb ik deze floss besteld. Meteen een stok achter de deur om frequent te gaan flossen. Helaas is normaal flosdraad voornamelijk gemaakt van nylon en wordt het in plastic verpakt. Dus eigenlijk is het gewoon plastic omhuld met plastic. Doordat het zo klein en licht van gewicht is, is tandzijde een van de plastic producten die het makkelijkst ons milieu binnendringt. Daarom heb ik nu gekozen voor plasticvrij flossdraad!

Het komt in een roestvrijstalen buisje wat je kan hergebruiken. Je kan deze natuurlijke flossdraad namelijk als vullingen weer bijbestellen. Super handig!

Het volgende wat ik ga aanpakken is mijn tandenbortel. Mijn elektrische tandenborstel is al vrij oud. Hij loopt snel leeg en is aan vervanging toe. Ik ga overstappen op biologisch afbreekbare tandenborstels. Plastic tandenborstels zijn echt een drama voor het milieu!

Mijn keuze is gevallen op een bamboe tandenborstel. Deze zijn stukken beter voor het milieu en dat is wat ik wil. Ik heb mij hier nog niet zo in verdiept welk merk tandenborstel ik dan ga kiezen, maar dat ik over ga stappen is sowieso een feit.

Qua tandpasta ga ik over op tandpasta pastilles in glazen potjes. Ik heb 2 kleine proefverpakkingen gekocht, dus die ga ik binnenkort testen met de kinderen.

Andere dingen die ik plasticvrij wil gaan doen

* Mijn wasmiddel (in plastic flessen en met schadelijke stoffen) uiteindelijk vervangen voor natuurlijke wasstrips

* Mijn schoonmaakmiddelen opmaken en overstappen op azijn + baking soda (geen plastic flessen meer)

* Wasbare wattenschijfjes

* Veel meer opletten in de supermarkt op plastic verpakkingen en een beter alternatief kiezen

Uiteraard zijn tips altijd welkom!

Liefs Hilde

** Dit artikel bevat affiliate links, zie mijn disclaimer **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge