Follow:
budget

Hypotheek oversluiten òf vroegtijdig aflossen?

Sinds ik druk bezig ben met budgetteren heb ik het met mijn man steeds vaker over onze hypotheek. Succesverhalen op internet en in diverse Facebook groepen maken mij enthousiast over het besparen op onze hypotheek. Eerst willen we een vast bedrag aan buffer sparen, maar daarna gaan we ons verdiepen in onze hypotheek, maar hoe pak je zoiets aan?

Onze hypotheek

Wij hebben onze hypotheek nu zo’n 12 jaar. We betalen elke maand braaf het verplichte bedrag, maar hebben er nog nooit over nagedacht om extra af te lossen. Nu ik zo aan het bezuinigen ben, lijkt het mij heerlijk om het maandbedrag van onze aflossing te zien dalen.

Onze hypotheek bestaat uit een aflossingsvrij deel en een lineair deel. Tot 2 maanden geleden had ik hier net zoveel verstand van als van het uitrekenen van ingewikkelde staartdelingen. Niets dus! Maar ik merk dat ik het steeds leuker vind worden om te kijken waar ik op kan besparen.

Wat is in ons geval gunstiger? Onze huidige hypotheek behouden en jaarlijks het toegestane bedrag wat wij boetevrij mogen aflossen extra storten? De hypotheek oversluiten met een lagere rente en dan ook extra gaan aflossen? Mijn kennis op dit gebied is nog niet zo goed dat ik dat zonder hulp kan beslissen.

Nu kwam ik online een interessante service tegen over hypotheken oversluiten. Hypotheek oversluiten ( de kosten daarvan ) kunnen aardig verschillen, en bij ING kan je dit gratis laten nakijken door ervaren adviseurs. Het kan natuurlijk zijn dat je je hypotheek tegen een lagere rente kan oversluiten en daardoor maandelijks minder gaat betalen. Dan zouden wij op korte termijn al kunnen besparen! Maar omdat je zit met eventuele boetes bij je huidige hypotheekverstrekker vind ik het persoonlijk heel fijn als een échte adviseur kijkt naar onze situatie. Ik wil achteraf niet voor nare verrassingen komen te staan omdat ik iets over het hoofd heb gezien.

Wat zegt ING?

“In een aantal gevallen kan het interessant zijn om uw hypotheek over te sluiten. Dit brengt wel kosten met zich mee. Vroegtijdig aflossen is namelijk vaak niet kosteloos. Bovendien speelt ook het boeterentepercentage van uw hypotheekverstrekker een rol. Verder kunt u denken aan notariskosten, advieskosten en taxatiekosten. Het is verstandig om de kosten te vergelijken met de voordelen. De ING Hypotheekadviseur checkt gratis of oversluiten gunstig is in uw situatie.”

Over die boetes schreef ik al eerder. Ik zou persoonlijk door de bomen het bos niet meer zien om dat allemaal uit te gaan rekenen. Binnenkort gaan mijn man en ik dus eens even een gratis advies aanvragen of het voor ons gunstig zou zijn, wie wil er nou niet maandelijks besparen op de maandlasten?!

En een bedrijf dat onze leeuwinnen sponsort, zal wellicht ook succes kunnen boeken bij mijn hypotheeklasten? 😉

Denk jij weleens na over het oversluiten van je hypotheek?

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply chucky1012

  Handige tips!
  Goed artikel.

  Xoxo

  september 14, 2017 at 13:40
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge