Follow:
budget

Update Budget/Minimalisme/No Buy deel 4

Wow, wat krijg ik telkens leuke reacties op mijn update blogposts. Mensen die zeggen inspiratie eruit te halen en complimentjes dat ik het zo goed doe. Ik ben zo dankbaar voor al die leuke reacties. Dank jullie wel! Vandaag heb ik weer een update voor jullie. Hoeveel heb ik kunnen sparen sinds mijn vorige update van 13 juni? Ik laat het jullie weten!

Er zijn ook wat tips die ik wil meegeven in deze blogposts en ook frustraties die ik er even wil uitgooien en waar jullie wellicht ook mee te maken hebben. Zal ik daar maar mee beginnen dan? 😉

Bedankjes-frustraties

Ik heb mijn moeder gevraagd hoe dat vroeger ging aan het einde van het schooljaar. Werd zij ook constant gevraagd om guldens te geven om cadeautjes voor de juffen of meesters te kopen? Of bij mijn sportclub, moest ze daar ook geld geven? Het werd mij vorige week even teveel allemaal. Ik kreeg de ene app na de andere, de ene mail na de andere, of ik maar even 5 euro wilde overmaken voor een cadeautje voor de juf, 7,50 voor een bedankje voor de hockeytrainster en teammanager, 6,90 voor een shirtje die Amy op een toernooi aan moest, en ga zo maar door.

Nu ik mijzelf een No Buy heb opgelegd, en zo zuinig mogelijk wil leven, vind ik al die “moetjes” ( want zo voelt het wel ) ontzettend vervelend! Waar zijn de jaren gebleven ( zoals vroeger, bleek na mijn moeders informatie ) dat je gewoon een simpele douchegel of een tekening van je kind kon geven na het schooljaar? Ik heb een kast met heerlijke body producten die ik kan gebruiken voor dit soort dingen, maar er wordt toch gewoon een betaalverzoek ingediend bij mij.

Genoeg cadeautjes voorraad 😉

Achteraf heb ik dan spijt dat ik maar gewoon heb betaald, en niet een mailtje ertegenaan heb gesmeten dat mijn kind zelf een cadeautje meeneemt. Maar ja, wellicht dat ik dat volgend jaar wel gewoon doe. Maar dat ik er strontchagrijnig van werd kan ik jullie wel vertellen. En het heeft niets te maken met het feit dat ik die juffen/coaches niks gun, verre van dat, maar ik ben liever eigen baas over wat ik de kids laat geven.

Hoe doen jullie dit?

Enveloppen Systeem

Mijn boodschappengeld pin ik elke week op maandag ( 80 euro ) en dat stop ik in mijn portemonnee. Voor kleding wil ik maandelijks ook iets opzij zetten. Amy krijgt op de dag dat het salaris wordt gestort haar kleedgeld natuurlijk, maar voor Fenna en Thomas had ik nog niet echt een plan.

Een bedrag op de rekening laten staan vond ik niet handig. Dan heb ik niet echt overzicht en heb ik de neiging dit bedrag over te boeken naar 1 van de spaarrekeningen. Ik besloot dat ik voor hun een enveloppe zou gaan gebruiken. Elke maand pin ik op de dag van het salaris een bedrag en stop dat daarin. Als ik dan iets voor hun moet halen doe ik dat vanuit de enveloppe. Het bedrag heb ik even gezet op 40 euro voor Fenna en 20 euro voor Thomas. Thomas heeft nooit zo heel veel nodig, en voor hem wil ik ook eens bij de Kringloop kijken. Er is hier een hele mooie Kringloop winkel met heel veel mooie kleding. Hij groeit nog zoveel en veel kleding gaat snel kapot ( jongetjes hè?! 😉 ), dus heel veel geld wil ik daar toch niet aan uitgeven.

Zo’n systeem geeft voor mij beter overzicht en rust.

Deel je challenge met mensen!

Er zijn natuurlijk mensen in mijn omgeving die mijn blog niet lezen. Die mensen weten niet dat ik al sinds een tijdje flink bezuinig en spaar en ook begonnen ben met een No Buy challenge. ( ik ben half mei al begonnen ). Tóch waren er situaties waar ik een beetje tegenop zag en ik niet wist hoe ik het moest aanpakken. Zo ga ik elke vrijdag naar zwemles met Thomas, en tijdens de zwemles zit ik dan met mijn vriendinnen in de kantine. We rouleren met het geven van een rondje drinken en dáár zat ik een beetje mee tijdens mijn challenge. Een kopje koffie of thee buitenshuis valt onder “extra uitgaven” en dat mag niet van mijzelf tijdens de challenge.

Tijd om open kaart te spelen! Ik heb mijn vriendinnen verteld dat ik voorlopig niet meer mee doe met de rondjes. Ik neem mijn eigen flesje water mee en daar voel ik mij goed bij. Ik bespaar zo toch ongeveer 15 euro per maand! Ook komen we zo tot leuke gesprekken over mijn challenge en nieuwe manier van leven, erg inspirerend.

Mijn moeder is denk ik wel mijn grootste aanspreekpunt. Ik app dagelijks met haar en heel vaak over mijn behaalde successen op bespaargebied. Als ik weer iets via marktplaats heb verkocht app ik haar meteen om mijn blijdschap te delen. Door veel met haar over mijn challenge/no buy/minimalisme te praten kwam ze er ook achter dat ik de zegeltjes van oa Albert Heijn spaar. Ze beloofde voortaan ook zegeltjes voor mij te gaan kopen bij haar boodschappen, super lief! ( de opbrengst van de zegeltjes gaat in het “leuke-dingen-doen-met-gezin-potje, dus die sponsort ze graag! )

En dat haakwerkje op de foto is ook voor haar. Ze vroeg of ik voor haar een omslagdoek wilde haken. Natuurlijk! En ze heeft mij ontzettend verrast door een super mooi bedrag te storten als dank én als blijk van trots. Ze is namelijk super trots op mijn nieuwe bewustere manier van omgaan met geld. Dit bedrag heb ik gesplits in twee bedragen, één deel is naar de klusrekening gegaan en het andere zit in een enveloppe om te gebruiken voor de vakantie. ( ijsjes, patatje etc ). Dat kan ik zeer goed gebruiken omdat ik dat bij de No-Spend Challenge niet echt makkelijk kan.

Budget uitje met gezin gehaald!

Ja echt! Super snel heb ik het bedrag bij elkaar weten te sparen om met het gezin uit eten te gaan. Dit had ik écht niet verwacht. Door bij de Jumbo mijn vellen met koopzegels in te leveren, over te houden van mijn weekbudget én de bedragen van mijn marktplaats verkopen ( aan de deur ) voor de helft in dit potje te doen, heb ik mijn doel behaald!

Komende donderdag gaan we met het gezin uit eten in Zoetermeer. We kijken er zó naar uit! Dit zijn dingen die wij nooit deden en nu kunnen we dit én spaar ik daarnaast ook nog flink. Wát een verschil kan je maken als je je financiën maar onder controle hebt.

Ons volgende doel wordt de Efteling! Daar willen de kids heel graag naar toe. We maken er dan een 2-daags uitje van mét een overnachting. Hier moet ik dus flink voor sparen, maar weer iets leuks om naar uit te kijken. En ik kan je verzekeren dat als je een geweldig doel voor ogen hebt, je extra hard je best zal doen die te halen.

Stand van zaken

Stand 13 juni:

Klusrekening: 822,80

Bufferrekening: 533,92

Hockeyrekening: 40,00

Stand 28 juni: ( vandaag salaris binnen )

Klusrekening: 1274,85

Bufferrekening: 633,92

Hockeyrekening: 215,00

Nou, ik denk dat jullie wel kunnen zien dat het geweldig gaat! In 2 weken is de klusrekening gestegen met 452,05! Puur door heel zuinig te zijn én spulletjes via Marktplaats te verkopen.

De bufferrekening heb ik vandaag gespekt met 100 euro. De komende maand zal daar ook nog wel iets bijkomen. ( minder dan naar de klusrekening, maar die badkamer heeft even prioriteit ).

De hockeyrekening heeft 175 euro erbij in 2 weken. De contributie moet in oktober ( ongeveer ) betaald worden, dus vandaar dat die rekening ook even voorrang krijgt op de bufferrekening.

De maand juli ( ik tel vanaf 27 juni t/m 31 juli ) noteer ik al mijn gespaarde geld. Zo kan ik aan het einde van de maand duidelijk zien wát ik gespaard heb ( verdeeld over de rekeningen en de 2 potjes ). Als ik dat vergelijk met een jaar geleden, waar ik ( en mijn man ) helemaal nog niet spaarde, kan ik supertrots zijn op mijzelf! En die badkamer, die gaat er komen…..eindelijk!

Weekmenu

Als ik om mij heen vertel dat ik een weekbudget van 80 euro heb voor ons gezin krijg ik verbaasde gezichten. 80 Euro? Zo weinig? Yep, ik had dat ook nooit eerder verwacht te kunnen hoor. Maar hoe ziet mijn weekmenu er dan uit? Het leek mij leuk mijn menu van deze week te delen.

Maandag: Restjes hartige taart van zondag + spinazie/aardappeltjes ( met 35% korting sticker )/vissticks

Dinsdag: Soep met ovenbroodjes ( ik at laatste stukje hartige taart )

Woensdag: Maiskolven ( 2 voor 1 euro bij AH ), vissticks, aardappelpuree

Donderdag: uit eten van gespaard geld uit potje

Vrijdag: sperziebonen ovenschotel

Zaterdag: pannenkoeken

Zondag: ( Amy eet met haar hockeyclub ), wij eten bruine bonenschotel uit de vriezer

Zo maak ik vaak extra veel zodat ik de helft in de vriezer kan leggen voor een andere keer. Soms heb je een duurdere week ( ik moet deze week weer wat duurdere producten inslaan zoals mijn dure tandpasta en vaatwastabletten, dus eten we extra uit de vriezer ), dan zijn die reserves heel handig. Ook let ik nu écht op aanbiedingen. Maiskolven hebben wij nog nooit eerder gegeten, wel mais uit blikjes natuurlijk. Door zo’n aanbieding, die lekker goedkoop is, ga ik dan op internet rondneuzen hoe je dat het lekkerste kan bereiden. Dus vandaar dat wij vanavond maiskolven gaan eten!

Ik merk dat ik steeds creatiever word met geld. Soms lijk ik wel een vrek hoor, zo ging ik bij mijn vader langs om een rol tape te scoren om pakketjes klaar te maken. ( scheelde mij weer een euro of 3 om tape te kopen, haha ). Gelukkig kon hij er om lachen.

Doen jullie ook mee met de Juli No Spend Maand?

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

20 Comments

 • Reply Daantje

  Weer erg leuk om te lezen.

  Ik heb nog geen last van afscheidscadeautjes,maar ik denk dat ik er ook niet aan mee ga doen als het zo ver is.

  juni 28, 2017 at 14:44
 • Reply Anita Willems

  Wat ontzettend leuk om te lezen! En wat heb je al veel bereikt. Ik herken mezelf er een beetje in terug, in de dingen die je er allemaal op je pad komen.
  Ik ben benieuwd of je vriendinnen in bij het zwembad ook binnenkort met een flesje water zitten. 🙂
  Bij mij op het werk is het gewoontje om geld te geven voor collega’s die hun proefschrift verdedigen. Dat deed ik altijd trouw, maar dat was ook omdat er vroeger misschien maar 2 per jaar waren. Maar dit jaar zijn het er 7 en dan loopt het wel aardig in de papieren. Dan maak ik wel een selectie hoe goed ik iemand ken.

  juni 28, 2017 at 14:55
 • Reply jolanda

  Mijn dochter van 7 had vandaag juffendag en ze had zelf kaarten geknutseld en er op geschreven dat ze de juf een ster vond. Juffen blij, kind blij, mama blij. Dit was conform de uitnodiging voor het juffendagfeestje. En wat de rest doet, is hun zaak. Maar ik geloof dat het qua kadootjes hier heel erg binnen de perken blijft. Denk aan zelfgebakken koekjes, klein zeepje, een pot eigengemaakte jam etc. Zo heeft ze vorig jaar theelabels van Jill nageknutseld en daar moesten natuurlijk theezakjes aan. De blokfluitjuf gaat stoppen dus ik denk dat ik dochterlief dan nog wat laat knutselen en er een doosje Merci bij doe. Lijkt mij prima. Het is een aardigheidje vanuit het kind.

  juni 28, 2017 at 15:29
 • Reply Maaike

  Hi Hilde,
  Ik lees dit blog nu, eerste wat ik van je lees.
  Vraagje: spaar en doe jij alles contant?

  juni 28, 2017 at 15:32
  • Reply hillybillybeauty

   Sparen doe ik op spaarrekeningen bij de bank. Mijn boodschappen geld pin ik elke week en hou ik contant in mijn portemonnee.

   juni 28, 2017 at 15:36
   • Reply Fransje

    Met 4 pers rondkomen van 80? Wij zijn met 5 is 100,- dan reëel? (Met allergiekindje erbij). We hebben 2 jr lang geleefd van 50,- p wk uit noodzaak. Ga wel een soort kik!

    juni 29, 2017 at 13:34
    • Reply hillybillybeauty

     Wij zijn ook met 5 😉

     juni 29, 2017 at 13:41
 • Reply Nicole

  Heel leuk om te lezen. En je mag trots zijn op jezelf dat t zo goed lukt allemaal.
  Dus de marktplaats verkopen lopen goed? Bij mij niet zo, haha. Wat verkoop je zoal?

  juni 28, 2017 at 17:10
 • Reply chantel

  Ik herken mijzelf hierzo erg in… Ons budget is ook 80€ p.w
  En dat gaat harstikke goed wij koken meestal voor 2 dagen …ook vind ik het ook leuk om te zien dat je veel over houd voor de leuke dingen en doelen 🙂

  juni 28, 2017 at 17:47
 • Reply Hedwig linschoten

  Wat een leuke blog met plezier gelezen
  Ik doe dat ook met de potjes niet omdat het nodig is maar omdat ik het spannend vind erg fijn

  juni 28, 2017 at 19:10
 • Reply Anne

  Deze week begonnen met geld pinnen en dat voor de boodschappen te gebruiken. Maarrrr bij de Hema waren de dekbedovertrekken in de aanbieding, aangezien we nu onder totaal versleten dekbedovertrekken liggen, ging ik op een holletje naar de Hema. Mijn vraag is: doe je dat van het huishoudgeld of heb je daar weer een ander potje voor?

  juni 28, 2017 at 19:57
  • Reply hillybillybeauty

   Dat doe ik van een ander potje 😉

   juni 28, 2017 at 20:01
   • Reply Monique

    Hoe besteedt je de kinderbijsla?

    juni 28, 2017 at 21:31
    • Reply hillybillybeauty

     Wij krijgen geen kinderbijslag. Mijn man werkt voor een internationaal bedrijf, en betaalt geen belasting over zijn salaris. Wij ontvangen daarom ook geen enkele belastingteruggave oid.

     juni 28, 2017 at 21:43
 • Reply A.

  Hier gaan ze normaal gesproken alleen met de pet rond voor Juffendag of als er een juf vertrekt/met pensioen gaat. Het bedrag dat je geeft is naar eigen inzicht. Dus je kunt t zo gek maken als je zelf wilt. Ik herinner me nog van mijn kleutertijd de verjaardagen van de juffen. De juf was aan t einde van de dag minstens 10 flessen badschuim en 10 dozen Merci rijker. Daarom kan ik me wel goed voorstellen dat juffen zo’n gezamenlijk cadeau beter weten te waarderen. Mijn mening is bedragen los laten en pas als de buit binnen is beslissen wat je koopt en niet vooraf een bepaald bedrag bepalen wat het persé moet worden als je geld inzamelt voor een gezamenlijk cadeau. Dan krijg je waarschijnlijk zelfs meer geld bij elkaar.

  Dit jaar werd er naast Juffendag ook geld gevraagd voor een cadeautje met Sinterklaas en met Pasen. Eerder zou ik t overdreven vinden. Echter heeft mijn oudste dit jaar voor t eerst eindelijk een stel juffen die al binnen een paar dagen door hadden dat hij geen lastpak was maar juist uitdaging miste. Voor t eerst is hij echt gelukkig op school (en voelt hij dat de juffen m leuk vinden). Zij hebben gerepareerd wat 2 kleuterjuffen in 3 jaar afgebroken hebben. Zijn huidige juffen zijn onbetaalbaar. Dus als er dan een keer extra met de pet rond gegaan wordt dan kan mijn budget wel wat lijden.

  juni 28, 2017 at 22:23
 • Reply Maaike

  Goed bezig weer! Mijn spaarrekening voor t huis is inmiddels ook aardig gespekt. Nog even een paar maanden doorzetten en dan heb ik een mooi bedragje bijelkaar.
  Maaike onlangs geplaatst…Tarte Amazonian Clay BlushMy Profile

  juni 28, 2017 at 23:53
 • Reply Corry Rutten

  Super gedaan hilde hier lukt het redelijk qua sparen sommige dingen kosten gewoon extra die bij jouw wegvallen zoals dagcrème en verzorgingsproducten kopen Let wel op de aanbiedingen maar toch dat hakt er even in het is wel leuk te lezen en motiveert mee te doen vandaag de start ontruimen van dingen die het daglicht niet zien en ik heb me voorgenomen op te letten met het kleding te kopen veel hangt toch ongedragen in de kast
  In iedergeval top prestatie van je en petje af voor je eerlijkheid

  juni 29, 2017 at 08:07
 • Reply Nancy

  Hoi Hilde,

  ik vroeg mij af hoe je nu je gezichtsverzorging ritueel onderhoudt nu je geen uitgaven meer doet.
  Of heb je ruim voldoende aangeschaft zodat je de komende periode geen aankopen hoeft te doen?

  juni 29, 2017 at 14:52
  • Reply hillybillybeauty

   Eigenlijk beide, ik heb al heel veel op voorraad door zelf te kopen. Maar ik krijg voor mijn blog ook vrij veel waardoor ik eigenlijk zelden tot nooit iets hoef te kopen.

   juni 29, 2017 at 19:59
 • Reply Ktje mama van 4

  Wat een leuke blog! Ik bespaar op soortgelijke manieren om mijn gezin met 4 kids draaiende te houden. Ik ga je volgen

  juli 1, 2017 at 16:38
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge