Follow:
budget, lifestyle

Hoe staat het ervoor? Budget en verbouwing.

Al een tijdje is er geen budget blog/ klus blog online gekomen, dus ik vond het wel weer eens tijd om dit te doen. Nog steeds dagelijks geniet ik van onze nieuwe badkamer, maar andere klussen beginnen ook te kriebelen. In deze blog weer even een overzicht.

Vorderingen

Na de verbouwing van de badkamer moesten we echt even bijkomen. Dit klinkt alsof wij zelf heel hard hebben geklust, maar dat is niet eens zo! Mentaal geeft zo’n verbouwing toch best even een klap vond ik. Plus het feit dat ik vlak na de verbouwing natuurlijk niet zulk mooi nieuws kreeg en geopereerd moest worden. Inmiddels ben ik weer fit en hebben we weer energie en beginnen de plannetjes zich weer te ontvouwen.

De woonkamer is aan de beurt! Een nieuw plafond, de muren witten of behangen, en een nieuwe vloer. Minder kosten dan de verbouwing van de badkamer, maar toch wel weer even een klus waar een potje voor nodig is..

Sparen òf geld lenen?

Voor de badkamer hebben we maandenlang héél zuinig geleefd. Ik schreef alles op in een schrift en bezuinigde daar waar mogelijk. Dit resulteerde in een mooi spaarbedrag van een paar duizend euro. Achteraf bleek helaas dat door een aantal tegenslagen tijdens de verbouwing (die stomme riolering) dat we tóch nog bijna 3 duizend euro tekort kwamen! Zo zie je maar dat zulke tegenslagen eigenlijk ingecalculeerd moeten worden. Gelukkig konden wij dit lenen van een ouder en betalen we dit nu maandelijks af.

Dit zet mij wel aan het denken voor de volgende klus; sparen òf meteen al geld lenen? Omdat we in dit geval nog geen aannemer hebben ‘geboekt’ hebben we toch besloten om eerst te gaan sparen. In het geval van de badkamer hadden we een deadline en was er helaas niet meer tijd om extra geld te sparen in het geval van tegenslagen. Nu is er geen echte deadline (al wil ik het het liefst zo snel mogelijk gedaan hebben natuurlijk ;-)), dus kunnen we rustig aan gaan sparen. Hierin kunnen we natuurlijk ook nog besluiten om bijvoorbeeld eerst de vloer aan te pakken en als er weer wat gespaard is de volgende klus.

Geld lenen voelt voor mij nu zeker niet oké. We moeten namelijk eerst mijn vader nog afbetalen van de lening van de badkamer. Dus dat is prioriteit nummer één!

Wat als je tóch in een situatie komt dat je moet lenen?

Wij hadden de mazzel dat we van mijn vader konden lenen toen bleek dat we tekort hadden voor de badkamer. Maar wát nou als je niet die mazzel hebt? Wat doe je dan? Dan zit er niets anders op dan geld lenen. Soms ontkom je er natuurlijk niet aan. Als je weet dat je het afbetalen van zo’n lening goed kan plannen in je maandelijkse kosten en budget, dan is dit zeker het overwegen waard. Ook als je nog voor een verbouwing staat, en je komt wat geld tekort, is dit het overwegen waard. Een persoonlijke lening met advies is dan aan te raden. Je krijgt dan advies van gespecialiseerde mensen die helemaal voor jou kunnen uitzoeken welke lening het beste bij je past. Met een persoonlijke lening staan de rente en looptijd vast en kom je dus niet voor onverwachte verrassingen te staan. Bij een doorlopend krediet is alles variabel en kom je vaak wel voor verrassingen te staan. En daarbij is dan de drempel een stuk lager om extra geld te lenen terwijl je dat eigenlijk niet nodig hebt. (“kom, laten we ook meteen een nieuwe tv kopen.”;-)). Met een persoonlijke lening heb je toch meer een stok achter de deur om het netjes en op tijd af te betalen.

Wil je je meer verdiepen in geld lenen voordat je er wellicht zelf aan begint? Om bijvoorbeeld te kijken met wie je zaken doet? Betaal je bijvoorbeeld niet teveel aan rente? Slim plan! Bij AFM kan je hier terecht om alles te controleren.

Ons spaarpotje

Tja, na alle vakanties en het afbetalen van de schuld is ons spaarpotje op dit moment leeg. Ik merk wel dat ik flinke kriebels heb om de woonkamer aan te pakken en dat betekent dat ik weer op mijn spaar-modus ga. Ik ga weer bewuster boodschappen doen waardoor ik geld bespaar en ik ben strenger voor wat betreft impuls aankopen. Op deze manier is het mij vorig jaar gelukt om in korte tijd flink te sparen voor de badkamer. Dat gaat mij nu dus ook gewoon lukken! Gewoon weer even een No Buy!

Liefs Hilde

** Samenwerking **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Jessica

  Hi Hilde,
  This is a very inspiring post. My husband and I always take serious planning for every project at home or even big purchases. We save for whatever it is that we wanted a home and as much as possible not borrow from anyone or anywhere else 😉
  Cheers,
  Jessica

  oktober 2, 2018 at 10:55
 • Reply chucky1012

  Ik hou er helemaal niet van om geld te lenen want men moet er heel veel rernter over betalen…
  Dat kost zoveel extra geld.

  oktober 3, 2018 at 13:28
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge