Follow:
budget

Tieners en kleedgeld. Hoe doe ik dat?

Toen ik tijdens een standaard bezoekje aan het winkelcentrum alleen maar hoorde: “Mam, ik heb niet genoeg spijkerbroeken!” en in de volgende winkel: “Oh mam, die vesten zijn gaaf!” ( en met smekende ogen mij aankijken ), was ik het zat! Tijd voor kleedgeld! En ik kan jullie verzekeren dat ik ontzettend blij ben met die beslissing 😉

We zijn afgelopen mei begonnen met kleedgeld. Ik kon niet meer gewoon relaxed met Amy even het winkelcentrum in. Ze had altijd wel wat “nodig” en besefte volgens mij niet helemaal wat alles kost. Ik ben eens gaan kijken op de site van Nibud wat een normaal bedrag was voor een meisje van 12 jaar. Ik kwam uit op 55,50 per maand. Ik heb met Amy afgesproken dat zij daar alles van moet betalen, maar dat ik haar hockey tenue betaal en haar hockeyschoenen.

Amy vond het ontzettend spannend om met kleedgeld te beginnen. Ze ontving haar eerste kleedgeld eind mei en begon als eerste haar kleding eens goed uit te mesten. ( nóg een bijkomend voordeel dus 😉 ). Ze maakte een lijstje met wat ze deze komende maanden nodig zou hebben. De eerste keer dat ze met haar kleedgeld op pad ging verbaasde ik mij over het feit dat ze zo prijsbewust bleek. Ze pakte items die ze op het eerste oog leuk vond, maar legde ze later na wat nadenken weer terug. Ik vond dat heel knap van haar!

Ook bestelde ze iets online, maar dat bleek niet goed te passen dus dat kon weer terug. Uiteindelijk heeft ze zelfs geld overgehouden van haar kleedgeld van mei. Eind juni kreeg ze voor de tweede keer kleedgeld en ging ze op pad voor lange broeken en een paar korte broeken. Ze slaagde goed in de sale en hield wederom geld over. Amy heeft gelukkig een hele eigen smaak en weet goed wat ze wel en niet wilt, dat maakt het voor haar wellicht ook wel wat makkelijker om wat geld in haar portemonnee te houden.

Op deze trui werd ze meteen verliefd! Gelukkig had ze een mazzeltje en kreeg ze deze cadeau. Dat waardeert ze nu zoveel meer nu ze de waarde van kleding begint door te krijgen. Voorheen, als ze wat van mij kreeg, was ze ook blij, maar probeerde ze in de volgende winkel wéér wat los te peuteren van mij. Nu weet ze dat ze dat niet meer kan doen en zijn onze uitjes naar het centrum weer super gezellig zonder zeuren!

 

Ik ben supertrots op deze tiener! Ik kan mij namelijk herinneren dat ik mijn eerste maanden kleedgeld als tiener binnen een week helemaal had opgemaakt. ( aan wát voor kleding laat ik maar even in het midden 😉 ). Ik kan kleedgeld absoluut aanraden als je denkt dat je kind er klaar voor is. Fenna mag nog even wachten op kleedgeld, die is er namelijk nog niet klaar voor vind ik. Maar wellicht dat zij volgend jaar ook mag gaan laten zien dat ze verantwoordelijk met kleedgeld kan omgaan.

Krijgen jullie kids kleedgeld?

Liefs Hilde

** Samenwerking **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

8 Comments

 • Reply chucky1012

  Wat een goed idee!
  Nu ze haar kleding zelf gaat kopen weet ze altijd wat over te houden en daardoor is ze ook zuinig want als ze later nog iets ziet wat ze wil kopen dan zou dat kunnen…..

  Xoxo

  juli 15, 2017 at 08:48
 • Reply Mariëlle

  Wat goed! Manon krijgt nog geen kleedgeld, maar haar zakgeld wordt straks na de zomervakantie wel verhoogd. lianne is 10, dus sowieso nog te jong voor kleedgeld.. 😉 ik ga er eens eens goed over nadenken hoe wij dat straks gaan doen met Manon… ik heb vroeger nooit kleedgeld gehad, maar ik vind het wel belangrijk dat kinderen leren dat ze niet zomaar alles kunnen krijgen/kopen. En dat ze voor bepaalde dingen dus echt moeten sparen. Leuke foto’s ook van Amy!

  juli 15, 2017 at 10:57
 • Reply Marietta de Groot

  Nou Hilde..IK weet nog wel waar jouw eerste kleedgeld naar toe is gegaan.. maar ik zal het niet verklappen.! Ik ben ook trots op mijn kleindochter, Amy ziet er altijd geweldig leuk uit, zowel zij als Fenna hebben een goede smaak, en een eigen stijl, ik bekijk ook dit avontuur met plezier en trots! En als ik als oma de meisjes eens iets leuks toestop is het dubbel genieten!

  juli 15, 2017 at 11:16
 • Reply Maxime

  Wij hebben nooit kleedgeld gekregen, mijn ouders waren er op tegen. Wij werkte vanaf 13 jaar allemaal al. Knap van haar!

  juli 15, 2017 at 12:12
 • Reply Sopdet

  Wanneer ik jouw verhaal zo lees, krijg ik hier al helemaal zin in.
  Mijn dochter krijgt haar kledij nog van mijn budget, maar wanneer ik nu zeg dat haar budget op is, neemt ze haar eigen geld mee. Dat betekent dus dat ze meer uitgeeft dan wat ik als normaal bekijk. Ze krijgt nu 300 euro per jaar, jassen en schoenen niet inbegrepen. Door de groeischeuten die ze nog heeft kan ik haar nog niet vastpinnen op een bedrag, maar ik kijk er wel al naar uit om geen hondenoogjes meer te zien.

  juli 15, 2017 at 12:40
 • Reply Susan van 365daysofhappytantebetsydresses

  Goed van je! Ik weet nog dat ik als kind altijd moest wachten tot het kindergeld binnen was en er sale was. Dus heb dat bij mijn dochter meteen anders aangepakt en altijd een aparte rekening gebruikt waar het kindergeld op gestort werd en deed daar alles van voor haar. Later als tiener mocht ze dat geld zelf ‘beheren’ maar daar werd dan wel ook allesss van betaald. Ook kadootjes en maandverband enzo gewoonweg alles…, maar ze had altijd geld over en werd ook steeds prijsbewuster.
  Zo te lezen gaat het ook helemaal goed komen met Amy en wie weet over niet al te lange tijd ook Fenna ;). Knuff!
  Susan van 365daysofhappytantebetsydresses onlangs geplaatst…Tante Betsy weekend outfitMy Profile

  juli 17, 2017 at 10:01
 • Reply EstherK

  Wat knap van je dochter dat ze zo prijsbewust is. Mijn jongens zijn echt nog te klein, maar krijgen we al zakgeld. Dat helpt al iets om ze bewust te maken dat alles geld kost. Dat hebbedingetje is opeens minder interessant als ze het zelf moeten betalen.

  juli 19, 2017 at 10:16
 • Reply Brigitte

  Top idee! Ga ik ook doen vanaf volgend schooljaar…
  Liefs Brigitte

  juli 19, 2017 at 15:07
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge