Follow:
boeken, kids

Verboden te vliegen – Martine Letterie & Rick de Haas

verboden te vliegen

Als kind kon ik aan mijn opa en oma’s lippen hangen als zij verhalen vertelden uit de oorlog. Hoe de scheur in de gang in de muur was ontstaan tijdens een bombardement, het verhaal dat mijn opa zijn dienst bij de politie ruilde met een collega en door die actie nog in leven is, de Duitsers die door de straat in Scheveningen liepen… Ik ben blij dat ik als kind deze geschiedenis leerde, ik vind dat belangrijk. Elk jaar zijn mijn kinderen ook 2 minuten stil met Dodenherdenking en wij vertellen ze altijd waarom we dat doen. Een kinderboek wat over deze verschrikkelijke periode uit onze geschiedenis gaat vind ik dan ook zeer interessant. En tevens heel belangrijk om deze geschiedenis aan onze kinderen door te geven.

Achterflap ‘Verboden te vliegen’

verboden te vliegen

Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. ‘Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,’ heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd?

Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven uit het duivenhok in de tuin te redden. Gelukkig weet ze zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar.

verboden te vliegen

Samenvatting

Het lijkt mij ontzettend moeilijk om voor (kleine) kinderen een boek te schrijven over de oorlog. Een geschiedenis welke zoveel gruwelijkheden kent. Toch weet Martine Letterie op een prachtige wijze een mooi verhaal te schrijven waarin duidelijk wordt hoe het was om als kind in die periode te leven.

Het verhaal bestaat uit vier delen; voor de oorlog, oorlog, het begin van het einde, vrijheid. Het verhaal wordt verteld vanuit Fietje haar perspectief, maar ook (super leuk) vanuit de duiven. Dit geeft het verhaal een leuke kant omdat de duiven over het gezin praten.

Fietje komt uit een gezin met maar liefst negen kinderen (toevallig hadden mijn opa en oma ook negen kinderen). Fietje helpt samen met haar broer Marius met de duiven. Fietje krijgt uiteindelijk zelfs haar eigen duif, Charlie, met wie ze echt kan praten.

Een mooie vergelijking is gemaakt met de duiven en het Joodse volk tijdens de oorlog. De duiven moeten zich laten registreren tijdens de oorlog, maar andere dieren hoeven dit niet. Daarna wordt het verplicht de duiven in te leveren en worden er controles uitgevoerd om te kijken of er geen duiven ondergedoken zitten. Op deze manier kan je je kinderen ook vertellen dat dit ook met mensen met een bepaalde achtergrond/geloof gebeurde tijdens de oorlog.

De prachtige illustraties van Rick de Haas geven een mooi beeld weer van het verhaal. Tijdens het voorlezen vond Thomas het zeer interessant om de illustraties zorgvuldig te bestuderen. Ook aan de hand van die tekeningen kwamen weer vragen waar ik op kon antwoorden. Het wekte interesse en vragen op en hierdoor waren we zelfs na het voorlezen nog aan het praten over de oorlog.

Het boek is perfect voor te lezen vanaf een jaar of 7 en kan op iets oudere leeftijd goed zelf gelezen worden. Ook voor scholen is dit een prachtig boek om voor te lezen, bijvoorbeeld rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Kinderen zijn nieuwsgierig en zullen door dit boek heel veel dingen leren over de Tweede Wereldoorlog. Absoluut iets wat bij elke opvoeding hoort vind ik.

verboden te vliegen

Conclusie

Dit prachtige boek is niet alleen heel goed bij Thomas in de smaak gevallen maar ook bij mij. Ik vond de manier waarop de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog wordt verteld heel goed gedaan. En Thomas vond het vanaf het begin af aan ontzettend interessant. Ik weet ook zeker dat hij er veel van geleerd heeft. Dit boek wordt volgend jaar zeker weer voorgelezen.

Informatie

Verboden te vliegen – Martine Letterie & Rick de Haas

Uitgeverij Leopold

Hardcover, 140 pagina’s

ISBN: 9789025876777

Prijs: €15,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel of Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge