Follow:
budget

Waarom ben ik begonnen met een No Buy?

Ik zal toegeven dat ik ruim een jaar geleden ook al eens spontaan begon aan een No Buy, deze hield ik nog geen week vol. Hoe kan het dan dat ik het nu al een flinke tijd weet vol te houden? Wat is er veranderd? Vandaag vertel ik in deze blogpost wat de druppel voor mij was om mijn spenderen radicaal om te gooien. Er zullen foto’s in deze blogpost komen waar ik mij eigenlijk voor schaam, maar wel een goed beeld geven van mijn drive om te sparen.

Wij, mijn man en ik, dachten eigenlijk exact hetzelfde over spenderen. Een nieuwe auto? Waar gaan we de lening laten lopen! Een caravan kopen? Hup, lening verhogen. Het kwam geen moment in mij op om eerst te sparen voor iets voordat we iets gingen aanschaffen. Eigenlijk vond ik dat ook heel normaal, we betaalden immers toch netjes elke maand de lening af? Hoe naïef! Ik wil eigenlijk niet eens weten hoeveel geld wij over de balk hebben gesmeten aan rentes.

Vorig jaar kreeg ik het een beetje benauwd na het zien van de serie Schuldig. Daar was een vrouw die bij de Wehkamp aardig wat schulden had opgebouwd. Ik betaalde netjes elke maand het bedrag af wat ik moest betalen aan Wehkamp maar kwam er al gauw achter dat mijn schuld minimaal afnam. ( ik betaalde natuurlijk ontzettend veel rente! ). Toen ging de knop om. Ik ben als een bezetene die schuld gaan afbetalen. Nog niet eens met een No Buy, maar puur door te beginnen met bezuinigen en budgetteren. En ik zag dat ik het kon.

Nu ben ik nóg strenger voor mijzelf. Ik zag dat ik die schuld bij de Wehkamp van 1000 euro in nog geen 4 maanden kon afbetalen. Nu werd voor mij het doel van de badkamer verbouwen haalbaar! Waar ik eerst nog dacht aan leningen afsluiten voor de badkamer, denk ik nu: eerst sparen! Onze badkamer is namelijk in een erge staat. Ik schaam mij er ontzettend voor en laat ook liever geen logées in huis. Puur vanwege de badkamer. Dat is natuurlijk ook niet leuk voor mijn dochters, die toch graag vriendinnen willen laten logeren.

Om jullie te laten zien hoe het komt dat ik zo ontzettend snel en fanatiek onze klusrekening aan het spekken ben, geef ik een paar detail foto’s van onze badkamer. Met veel schaamte presenteer ik jullie……..onze graf-badkamer:

plafond laat los en schimmel die er niet meer uit gaat

spotjes komen spontaan uit het plafond zetten

( De ergste foto’s heb ik voor mijzelf gehouden.) Wij hebben inderdaad ook een bakstenen muur in de badkamer. Nieuwe trend? 😉

Vorig jaar hebben wij alle kozijnen en ramen laten vervangen ( ja ja, idd met een lening. Weliswaar een voordelige ). In de badkamer zat een raamkozijn ( verrot ) met dubbele openslaande ramen ( die niet eens meer open konden ). Deze hebben we vervangen door een kiepraampje. Met het oog om ooit de badkamer aan te pakken hebben wij het zo laten dichtmetselen. Maar in de maanden na het vervangen van de ramen was er nog steeds geen concreet plan voor de badkamer, dus ik had mij er al bij neergelegd dat wij nog wel wat jaartjes naar deze afgrijselijke muur zouden moeten kijken.

Gelukkig is nu de knop om en hebben we een concreet plan van aanpak. De aannemer die de klus gaat klaren is al bekend, de prijsopgave is in huis en het flinke sparen is gestart. Snappen jullie nu waarom ik er zo mee bezig ben? Ik wil die badkamer binnen een jaar gedaan hebben! Wat een verademing zal dat zijn. Kunnen we eindelijk eens logeetjes uitnodigen. 😉

Binnenkort komt er weer een update met de huidige stand van zaken qua spaardoelen online. Ik hoop dat ik weer een mooie stijging kan laten zien.

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

13 Comments

 • Reply marije

  Goed dat je de knop hebt omgezet. Ik ben door leningen met mijn ex, zwaar in de ellende gekomen. Never nooit meer. Als ik iets wil, eerst sparen
  marije onlangs geplaatst…A man’s point of view: De immense kracht van vergevingMy Profile

  juli 13, 2017 at 06:17
 • Reply Marieke

  Wat goed zeg! Wij zijn ook begonnen met flink geld te sparen. Door omstandigheden hebben we dat jarenlang niet kunnen doen. Veel succes, gaat je lukken!

  juli 13, 2017 at 06:25
 • Reply Daantje

  Goed dat je het zo aanpakt. uiteindelijk geeft dat ook veel meer voldoening dan overal voor lenen, denk ik 🙂

  juli 13, 2017 at 09:26
 • Reply chucky1012

  Heel goed dat de knop om is 😉
  Veel succes en kan ik kan niet wachten om het eindresultaat te zien…..

  Xoxo

  juli 13, 2017 at 14:32
 • Reply Esther

  Hoi Hilde, wat ontzettend goed dat de knop om is en dat het zo voorspoedig gaat. Zelf kan ik nogal redelijk klussen en had mij niet zo geïrriteerd aan de stenen maar dat is ieder voor zich natuurlijk. Dapper dat je de foto’s laat zien. Succes vind dat je een inspiratiebron bent. Groetjes, Esther

  juli 13, 2017 at 15:39
 • Reply A

  Nooit een lening aangegaan, heb van huis uit geleerd om voor alles dat ik wil te sparen en anders verwachtingen of wensen bijstellen. Werkt perfect.
  A onlangs geplaatst…Weekendtips 14 – 16 juli 2017 evenementen uitjes festivalsMy Profile

  juli 13, 2017 at 16:47
 • Reply Yvonne

  Wat goed van je! Wij spenderen best ruim maar we hebben nergens een lening lopen. Inderdaad: kost zooo veel geld…Zo zonde! Wij wonen in een huursubsidiale woning en 2 jaar geleden hebben we ook de badkamer opgeknapt. Maar dat kun je zo duur maken als je wilt! We hebben het gewoon zelf gedaan. Met een nette, witte grote, degelijke tegel, maar niet de duurste tegel. Ook de vloer is niet de duurste, maar ziet er mooi en strak uit (grote antraciet gekleurde tegels). Maar ik heb dan ook wel de mazzel dat mijn vriend handig is met klussen. Als je dat niet bent snap ik dat je het uit handen wil geven. Bovendien is het natuurlijk anders als je in een koopwoning zit; in een huurwoning willen we niet te veel geld stoppen (maar je wilt er toch netjes bij zitten). Succes ermee! Wordt vast mooi; kan alleen maar beter worden denk . 😉

  juli 13, 2017 at 20:05
 • Reply Maxime

  Heel goed bezig! Ik heb voor mijzelf ook een spaardoel gemaakt in december wil ik een bepaald bedrag op mijn rekening hebben staan.

  juli 13, 2017 at 23:54
 • Reply Kim

  Stoer dat je dit met ons deelt. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden. Heb je al een moodboard gemaakt? Dat geeft mij altijd wat houvast zodat het makkelijk word om items bij elkaar te zoeken.
  Kim onlangs geplaatst…Cookie Dough is nu ook in Groningen verkrijgbaar!My Profile

  juli 14, 2017 at 07:26
 • Reply Marietta de Groot

  Ik denk dat veel mensen een voorbeeld aan je kunnen nemen Hilde. Als je moeder heb ik natuurlijk ook wel eens gedacht..”is dat wel verstandig?” Ik zie door mijn werk bij de voedselbank zoveel jonge mensen in zwaar weer, ook soms wel door leningen, en ondoordachte keuzes, dus ik ben super trots op je dat je deze weg bent ingeslagen, erg leuk is om te zien dat vooral de meisjes ook al leren sparen en gaan nadenken over hun zakgeld, goed voorbeeld doet nog altijd goed volgen! Ga zo door lieverd, die badkamer komt er, en dan vieren we een feestje!

  juli 14, 2017 at 10:05
 • Reply Jessica J.

  Wat goed dat de knop om is! Ik ben benieuwd naar het eindresultaat van de badkamer. Succes met sparen, je bent keigoed bezig!
  Jessica J. onlangs geplaatst…De Brooklyn Bridge in onze woonkamer!My Profile

  juli 14, 2017 at 13:09
 • Reply Mr FOB

  Mooi dat je de knop hebt omgezet. Zal een hoop rust geven vermoed ik

  juli 14, 2017 at 14:56
 • Reply Mariska

  Wel heel goed dat je zo bent gaan sparen en dat je zelf die ommekeer hebt gedaan. Niet iedereen kan dat ineens zomaar doen 🙂
  Mariska onlangs geplaatst…3 meest simpele tips om geld te besparenMy Profile

  juli 17, 2017 at 21:46
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge