Follow:
budget, geld

Welke spaarpotjes heb ik?

Mensen in mijn omgeving weten dat ik sinds mijn scheiding flink bezig ben met budgetteren. Ik geef veel minder geld uit, houd mij aan een boodschappenbudget, focus mij op sparen en besparen en verdiep mij in mijn financiële toekomst. Ik ervaar dit bijna als een soort sport. Ik ben gemotiveerd, leer elke dag weer wat bij door het lezen van financiële boeken en heb er echt lol in. Maar welke potjes heb ik allemaal qua sparen? Ik vertel het jullie!

Toekomst

Mijn grootste spaarpot is die voor de toekomst. Mijn pensioenbedrag is niet heel hoog, mede door een flink pensioengat. Hier wil ik zeker op voorbereid zijn. Mijn ’toekomst’ spaarpot zal hopelijk de komende jaren flink groeien. Ik heb voor mijzelf een doel gesteld voor 31 december 2023 en ik ben hard op weg om deze te halen.

Dit bedrag te zien stijgen geeft mij een “veilig” gevoel. Dit bedrag zal ik ook niet aanroeren. Dit blijft staan en is voor mijn oude dagvoorziening.

Buffer

Via het Nibud kan je berekenen hoeveel zij denken dat je aan buffer nodig hebt. Dit is best een hoog bedrag in mijn geval. Ik wil ongeveer een buffer opbouwen van 7 duizend euro. Wanneer er iets stuk gaat in huis, de auto kuren heeft of er een grote aanslag komt, is dat de rekening waar ik op terug kan vallen. Deze kan ik dan daarna weer rustig aanvullen. Ik ben er nog lang niet, maar het begin is gemaakt voor dit spaarpotje.

Sparen voor de kinderen

Met 3 kinderen is het best een opgave om ook voor hun te sparen. En met name, voor welk doel? Ik heb besloten om (voor nu) voor elk kind een bedrag te sparen zodat ze bij het verlaten van het ouderlijk huis een wasmachine en droger (bijvoorbeeld) kunnen aanschaffen. Een leuk “opstart-cadeau” die ik ze kan geven. Hun vader spaart zelf voor hun. Of dit het enige spaardoel voor hun blijft weet ik nog niet. Voor nu is dat mijn doel waar ik maandelijks wat geld naartoe stort.

Vakantie

Ik heb ook een apart spaarpotje voor vakanties. Hier stort ik mijn vakantiegeld op en af en toe iets extra’s. Er staat nu genoeg op voor de komende zomervakantie om leuke dingen mee te doen. Ons twee daagse tripje naar de Efteling is volledig betaald, inclusief een voucher die we op het park kunnen besteden. Ook de vliegtickets voor Amy, Fenna en mijzelf zijn betaald voor Edinburgh. Het geld wat ik nu nog op de rekening heb staan is voornamelijk zakgeld en tijdens de vakantie een keer een ijsje en patatje. Wat ik overhou blijft gewoon op die rekening staan voor een volgende vakantie (volgend jaar zomer waarschijnlijk).

Verjaardagen & decembermaand

Amy en Fenna zijn beide in de herfst jarig, 2 weken na elkaar. Daarna komt ook de decembermaand eraan. Dit zijn vaak even wat duurdere maanden voor mij. Ik heb dus ook een rekening waar ik ongeveer 500 euro op wil hebben staan voor die periode. Dit is niet alleen voor cadeautjes, maar ook voor wat extra lekkers bij de boodschappen bijvoorbeeld. Het is fijn om dat tegen die tijd achter de hand te hebben.

De belangrijkste: hypotheek aflossing!

Toen ik het boek Hypotheekvrij! las, was ik om. Ik heb al jaren geleden met het idee gespeeld, maar toen had ik nog te maken met een wederhelft die er destijds (volgens mij) het nut niet echt van in zag. Maar ik weet inmiddels dat ik wil beginnen met het aflossen van mijn aflossingsvrije delen van mijn hypotheek. Ben je daar zelf ook geïnteresseerd in? Dan is dit boek echt een musthave!

Ik heb een spaarpotje aangemaakt waar ik af en toe wat geld op stort. Wanneer ik de eerste 1000 euro-grens heb bereikt los ik dat af. Ik kan in de ABN app precies zien hoeveel ik extra boetevrij mag aflossen per jaar. Dit wordt een groot doel. Het zal ook niet snel gaan. Dat geeft niet. Ik wil later gewoon zo min mogelijk aflossingsvrije delen van mijn hypotheek over hebben. Mijn maandbedrag zal omlaag gaan, en dat voelt gewoon goed. Dit doel stimuleert mij denk ik nog het meest om het sparen vol te houden 😉

Dit waren mijn spaarpotjes op dit moment. Wellicht komt er in de loop van de tijd nog een keer een andere bij, we gaan het zien. Voor nu zijn dit de potjes die elke maand aangevuld worden.

Spaar jij ook met potjes?

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge