Follow:
budget

Update Budgetteren

Mijn leven is veranderd. Toen ik een aantal jaar geleden mijn budgetblogs schreef kon ik nog niet voorspellen dat het ‘zuinig leven’ ooit heel serieus op mijn pad zou komen. Destijds deed ik het om te sparen voor een verbouwing of/en een buffer, nu wordt het gewoon realiteit. Voor de lezers die het nog niet hadden meegekregen (en zich misschien wel afvroegen waarom mijn blog zo stil bleef) schrijf ik het nog maar een keer; ik lig in een scheiding. Een bom die begin juli op mijn pad werd gedropt en waar ik sindsdien middenin zit. Het is niet leuk, het is ronduit kut. Maar ik zet mijn schouders eronder en kijk vooruit. De verwachting is dat rond half december alles rond is en ik met de kinderen een nieuwe start zal maken. En ja, dat is financieel een heel ander plaatje dan daarvoor. Maar ik heb het al laten zien in het verleden, ik kan dit!

Plannen maken

Er moet bij een scheiding zoveel geregeld worden dat ik soms even het spoor bijster ben. Alleen al mijn achternaam veranderen is bij sommige instanties al een drama! (tip: hou altijd je eigen achternaam ;-))

Ik merk dat het voor mij belangrijk is om orde en overzicht te creëren. Zo heb ik een nieuwe multomap met tabbladen gekocht om al mijn papierwerk in te stoppen. Nieuwe verzekeringen die ik moet aanvragen, alles rondom het huis wat straks op mijn naam komt, abonnementen….de hele mikmak gaat allemaal uitgeplozen worden. Kan het goedkoper? Is het niet dubbelop? Kan ik zonder? Alles om maar duidelijkheid te scheppen en de meest betaalbare optie voor mij te kiezen. Mijn maandinkomsten zijn straks van een ander niveau dan dat het was met mijn ex, dus er zal een hoop moeten veranderen.

Boodschappen budget

Ik ga het boodschappenbudget weer invoeren. Amy en Fenna wonen fulltime bij mij en Thomas 4 dagen (soms 5). Dus ik ga voor het gemak uit van 4 personen. Ik wil weer gaan kijken of ik het met 100-120 euro per week kan gaan redden. Folders uitpluizen, weekmenu’s maken, invriezen, Too Good To Go, alles ga ik weer invoeren. Mijn kinderen beseffen ook dat het straks anders zal zijn dan voorheen. Tijdens de laatste jaren had ik genoeg boodschappengeld per week dat ik niet eens op de prijzen hoefde te letten.

Gelukkig vinden mijn dochters de pakketten van Too Good To Go altijd een feestje (het is altijd spannend wat erin zit mam!) en zijn ze ook enthousiast om mee te helpen met het besparen. Ze krijgen hierdoor denk ik alleen maar inzicht in de kosten van boodschappen en leren op deze manier ook voor zichzelf en hun toekomst hoe ze om moeten gaan met geld.

Mijn boodschappengeld ga ik weer contant pinnen en per week in mijn portemonnee doen. Is er iets over? Dan stop ik dat in een pot om te gebruiken als ik een keer een duurdere week heb. Als ik mij goed aan dit budget hou red ik het prima met mijn vaste lasten er straks bij.

Sparen

Iets wat ik absoluut wil voorkomen zijn schulden. Ik leef liever wat sober dan dat ik in luxe wil blijven leven en mezelf in de schulden steek. Ook hierin heb ik de kinderen een beetje meegenomen. Ze weten dat niet alles zomaar meer kan. Dat ik ook moet sparen om bijvoorbeeld een keer naar een pretpark te gaan. En dat ik niet constant maar euro’s kan geven voor een hapje of een drankje. Gelukkig snappen ze dat. En het gezellig maken met elkaar hoeft niet altijd wat te kosten natuurlijk!

Een leuk voorbeeld: Ik wilde door de hoge energiekosten het douchen bespreekbaar maken. Dat er niet meer zolang onder de douche gestaan mocht worden. Ik bestelde een douchewekker die 5 minuten aftelt. Nu is het gewoon een sport om binnen die 5 minuten onder de douche vandaan te zijn. En alle 3 de kids zijn dit zonder morren gaan toepassen!

Ik weet op dit moment nog niet mijn hele financiële plaatje. Er zijn nog wat toeslagen die ik moet gaan aanvragen, ik heb nog niet alle abonnementen en verzekeringen aangepast etc. Als ik dat straks allemaal op een rijtje heb krijg ik ook overzicht in wat ik maandelijks overhou. Daarvan wil ik zoveel mogelijk sparen. Ik heb bij mijn bank online al weer wat “potjes” geopend. Zo heb ik voor alle 3 de kids weer een spaarrekening geopend en ook eentje voor mijzelf. Op deze 4 rekeningen wil ik maandelijks een bedrag storten. Dit hoeft echt geen gigantisch bedrag te zijn maandelijks (dat kan ik waarschijnlijk ook niet missen), maar zolang er elke maand wat gestort wordt ben ik tevreden.

Conclusie

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik met vol vertrouwen naar de toekomst kijk. Ik weet dat ik dit kan en dat ik het met veel vertrouwen tegemoet ga. Ook heb ik heel veel aan bespaarblogs en tips op Instagram van bijvoorbeeld Gierige Gerda. Dagelijks iets voorbij zien komen over besparen zorgt er ook voor dat je enthousiast blijft om te besparen. En als ik straks mijn spaarpotjes zie groeien kan ik alleen maar trots op mezelf zijn. Ik kom er wel!

 

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Jasmijn

  heel veel sterkte en natuurlijk kan jij dit!! je bent een super vrouw!

  oktober 20, 2022 at 02:20
 • Reply Happy Susan

  Hey lieverd ik was aan het googlen op een Tante Betsy print en kwam zo weer eens terecht op jouw blog (de mijne heb ik laten verlopen). Ik wens je heel veel sterkte met de scheiding en alles dat er bij komt kijken. Ik ben inmiddels bijna twee jaar gescheiden, maar heb gelukkig nog een goed contact met Arno. Boodschappen doen we samen, ik heb geen auto en over de grens in Duitsland is het goedkoper boodschappen doen. Ik wilde alleen effe hoi zeggen en you can do it. Heel veel sterkte met alles en zo te zien en lezen ben je super goed bezig. Dikke knuffels van mij

  november 7, 2022 at 21:34
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge